Cum au devenit elevii și salariații Primăriei Ciuperceni victime ale răfuielilor politice…

în Actualitatea politică

Monica Vasilescu

daniela carmen danUnii oameni politici au înțeles că atunci când au puterea în mâini se justifică să treacă dincolo de conștiință. Așa fac, de o vreme, consilierii locali de la Ciuperceni, care au găsit teren propice să se lupte: unii au majoritatea, creată prin mijloace discutabile, așa cum se întâmplă în politică, iar ceilalți au ”motorul”, pe care nu-l pot folosi fără ”ulei”. Pe înțelesul celor străini de situație, Opoziția a format majoritatea, având șase consilieri, iar Puterea este în minoritate, cu doar cinci aleși. Așa că, degeaba pun cei din urmă pe tapet proiecte de hotărâri, că ele nu pot fi aprobate fără voia primilor invocați.  În acest mecanism a intervenit, cum era de așteptat, Prefectura. Spunem că era de așteptat, fiindcă, de la un timp, nu există niciun eveniment, oficial sau neoficial, vesel ori trist, de la care să lipsească prefectul Daniela Carmen Dan. S-a dus și la Ciuperceni, alături de un jurist și o parte a presei locale, pentru a vedea cum stau lucrurile în teren, vizită despre care am relatat la vremea respectivă.

Astăzi, însă, lucrurile au fost reluate. Daniela Carmen Dan a ținut să convoace o conferință de presă pentru a povesti cum s-au desfășurat treburile la ședința la care a participat, întru ”o mai bună conturare a imaginii”. Deoarece nu toți colegii din mass-media au luat parte la faimoasa întrunire, prefectul a arătat presei locale și cu un filmuleț, vizibil trunchiat pe alocuri. În discursul lung, pe care l-a citit în fața jurnaliștilor, prefectul a reiterat toate întâmplările din ședința cu pricina, începând de la invitația pe care a primit-o de a se afla acolo, continuând cu modul defectuos din punct de vedere juridic în care consideră că s-a desfășurat întâlnirea, ajungând la fazele actuale, în care lucrurile au fost rezolvate parțial.

După cum am mai spus, la Ciuperceni, totul a pornit de la rectificarea bugetului local, în subcapitolele căruia s-au aflat mai multe puncte. Întrucât consilierii de la PNL au fost de acord doar cu unele, în speță primirea salariilor către profesori, iar pe altele le-au respins, fiindcă nu erau de acord cu transferul fondurilor, de la capitolul drumuri și poduri către unele reparații în școală, și au dezarobat altele, proiectul per ansamblu a picat. Ulterior, s-a întrunit o ședință extraordinară pentru a se trece punctul referitor la salariile profesorilor. În această situație, ambele tabere susțin că ele au venit cu ideea de a separa lucrurile. A mai rămas neaprobat un capitol în care sunt incluse salariilor către funcționarii din primărie, neplătiți pe luna octombrie, și o sumă de 30.000 mii lei, care ar fi trebuit să se aloce pentru a asigura funcționarea unității de învățământ din comună. Proiectul acesta nu a devenit hotărâre, pentru că liberalii din consiliu nu sunt de acord cu faptul că banii necesari școlii se iau din cei ai drumurilor și podurilor, pe care le consideră destul de afectate.

Ce soluție are Prefectura în acest caz, probabil vă întrebați, așa cum am făcut-o și noi. Niciuna. Conform  declarației prefectului, ”soluția aparține Consiliului local Ciuperceni, care ar trebui să conștientizeze că este acolo pentru comunitate”. Cu acest răspuns, este inutil să mai întrebăm de ce pierdem vremea în conferințe de presă lungi și nefolositoare, când am putea să câștigăm timp și să ne vedem de treaba noastră care, în unele cazuri, pare lăsată de izbeliște… Este la fel de inutil să cerem decență. Noi percepem că puterea este un afrosidiac intens, dar nu înțelegem de ce în luptele consilierilor din Opoziție sau de la Putere (respectăm apelativele doamnei prefect apolitic, folosite pe parcursul expunerii) sunt implicați oameni din afara sferei politice, așa cum (probabil) sunt salariații primariei sau copiii de la școală, care nu reprezintă altceva decât victime colaterale ale unui organism social care are grave deficiențe de resurse umane, dar e plin de politicieni.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*