Cum a trezit teatrul la viață un orășel amorțit?

în Administratie/Cultură

Alexandria. August, 2019. O clădire uriașă, cu aspect de OZN, de obicei pustie, tronează în mijlocul unei zone dezolante, în care sărăcia pare a fi la ea acasă. E Sala Polivalentă a municipiului, inaugurată în scop electoral cu doar câțiva ani în urmă. Dar în luna august, povestea pare să se scrie cu alt fel de litere. Unele armonioase… Pentru că la începutul acestei luni, clădirea uriașă, cu aspect de OZN, de obicei cu lacătul pe ușă, se umple de tineri. Sute de liceeni, cu diverse roluri, încep să se miște și să coloreze un loc în care de obicei predomină tăcerea și gri-urile. Toți sunt parte a unui proiect început cu 14 ani în urmă tot de doi tineri liceeni, care visau să ofere o gură de aer curat orașului în care se născuseră. Prin cultură. Și iată că au reușit.

La 14 ani după prima lor încercare, Festivalul de Teatru Tânăr Ideo Ideis a devenit deja un mod tradițional pentru locuitorii reședinței județului Teleorman de a-și petrece începutul lunii august. Fericiți că se revăd sau entuziaști că participă pentru prima dată la festival, tineri din toată țara vin o dată pe an la Alexandria pentru a promova teatrul. Iar oamenii locului nu refuză invitația, pentru că, din păcate, ei nu au foarte des șansa de a se întâlni cu astfel de manifestări artistice. În cursul acestei seri, Festivalul de Teatru Tânăr Ideo Ideis și-a deschis larg porțile și la invitația organizatorilor au răspuns sute de oameni, interesați să trăiască emoția primei zile de festival. Și, ca niciodată până acum, după deschiderea oficială a evenimentului, la care au participat fondatorii festivalului, Andreea Borțun și Alexandru Ion, publicul a putut deja să asiste la primul spectacol al acestei ediții, intitulat „O oră de liniște”, in interpretarea actorilor de la UNATC București.

Desigur, pentru că nu există sală de spectacole la Alexandria, organizatorii au făcut tot ce-au putut pentru a amenaja adecvat sala pentru piesele de teatru ce vor avea loc în aceste zile. O pânză groasă a înconjurat scena, iar publicul a avut posibilitatea de a auzi clar replicile actorilor.

Un lucru e, însă, clar. În ciuda faptului că la Alexandria nu se poate, teoretic, juca teatru, iată că se joacă! În ciuda faptului că la Alexandria nu există apetit pentru cultură, iată că se stă la rând pentru bilete la teatru! În ciuda faptului că la Alexandria e mereu liniște, iată că pentru câteva zile pe an, amorțirea e lăsată în plan secund. Totul, pentru că acum 14 ani, doi tineri liceeni s-au ambiționat să creadă că Teleormanul poate fi salvat. Măcar o săptămână pe an…

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*