Cum a ajuns Pădurea Vedea o mare de cioturi?

în Actualitatea politică/Utile

Carmen Dumitrescu

Poate multora li se pare ciudat să vorbim despre păduri în Teleorman. Numai că la fel de mulți nu știu că numele județului își are rădăcinile în cuvântul turcesc Deliorman, care înseamnă chiar „Pădure Nebună”. De-a lungul vremilor, pădurea nebună a Teleormanului s-a tot împuținat, date fiind convingerile stăpânilor locului, păstrate și astăzi, că „verdeața din zonele urbane nu produce oxigen”. Așa că zonele împădurite au devenit câmpii nesfârșite și adeseori inundate, atunci când plouă un pic mai mult sau zăpada se topește mai rapid, determinând râurile să-și iasă din fire și… din matcă. În prezent, în reședința județului Teleorman verdeața e din ce în ce mai mult o amintire. Copacii din cartiere au fost tăiați, verdeața de pe centru a fost acoperită cu asfalt de dragul afacerilor prietenilor de pesediști, iar Pădurea Vedea, singura care mai amintea de nebunia verde a pădurii teleormănene, a fost transformată într-un parc.

Copacii din Pădurea Vedea au început să cadă, sub acțiunea temerară a administrației locale, iar zona a devenit parc. Printre bănci și alei de beton, presărate din loc în loc cu foișoare și pergole, încă se mai văd urmele naturii. Desigur, pe stâlpi și în copaci au fost atârnate boxe, din care răsună muzică ce alungă păsările din habitatul lor firesc. Iar acum, că s-a făcut primăvară, arborii rămași din ce obișnuia să fie Pădurea Vedea au fost toaletați. Atât de toaletați, încât s-au transformat într-o mare de cioturi, care-și strigă goliciunea spre cer. Evident, asta nu contează pentru prea mulți. Locuitorilor din Alexandria le place mai mult parcul decât pădurea. Din păcate, foarte puțini dintre ei se gândesc și la faptul că oxigenul nu e opțional…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*