Cum a ajuns colaboratorul Securității “Violeta” candidat la Consiliul Județean Teleorman?

în Actualitatea politică/Dezvăluiri/Din culisele politice

Cine este “Violeta” și cum a ajuns ea om politic relevant într-un județ contaminat de politicieni avizi de putere și bani? Asta e întrebarea care ar putea explica de ce județul Teleorman este încă într-un punct vulnerabil al existenței lui, în ciuda faptului că personajul considerat drept artizanul sărăciei teleormănene se află acum în închisoarea de la Rahova. Pentru că “Violeta” este personajul cel mai în măsură să explice cum s-a ajuns ca oamenii vechiului regim să se afle încă la butoanele noii puteri politice, pentru că nu sunt penalizați de nimeni. Nici de instanțe, nici de populație.

Samuel Calotă a rămas unul dintre cei mai cunoscuți oameni politici din Teleorman, pentru că întotdeauna a manifestat un apetit incredibil pentru glorie și putere. Samuel Calotă se mândrește că are o mentalitate de învingător, mentalitate care l-a determinat întotdeauna să facă tot felul de compromisuri pentru a-și atinge scopurile. Încă din tinerețe, el nu și-a pus probleme de moralitate în momentele cheie ale existenței lui și a folosit fiecare circumstanță aparent nefavorabilă pentru a-și crește notorietatea. Și a reușit. Orice s-ar spune despre Samuel Calotă, un lucru rămâne cert: omul și-a atins întotdeauna scopurile. A înțeles că oamenii pot fi întotdeauna cumpărați, pentru că el însuși s-a lăsat cumpărat, conștient fiind de faptul că doar prețul face diferența între indivizi. De aceea, a dat de la CD-uri cu muzică clasică la mii de euro, ori de câte ori s-a ivit necesitatea. Și astfel a căzut mereu în picioare.

“Dar care e legătura între Violeta și Samuel Calotă?”, veți întreba, desigur… Ei bine, în Arhivele fostei Securități, cele două personaje se confundă până la identificare. În perioada 1981-1989, Samuel Calotă a purtat numele conspirativ “Violeta” și a pus la dispoziția organelor Vechii Securități apartamentul său din Alexandria, unde 9 surse s-au putut întâlni în bune condiții cu ofițerii de securitate. Astfel, Samuel Calotă a fost posesorul de facto al unei case conspirative. Acum, când este întrebat despre subiect, Calotă spune că nu știa ce se întâmpla la respectiva adresă, dar evită să menționeze cum a fost recrutat în anul 1981 și de ce a semnat angajamentul prin care asigura organele de securitate că le va sprijini în “interesul rezolvării unor interese specifice”.

De atunci, Samuel Calotă a tot crescut în politică, deși s-a știut întotdeauna că a fost recrut al Securității. Nici măcar după ce instanța a stabilit, definitiv și irevocabil, că el a fost colaborator al organului de represiune comunistă, cariera lui politică n-a avut de suferit. Dimpotrivă. Și-a făcut relații bune prin toate cotloanele politicii, de la Dragnea în jos, și astfel a candidat nestingherit și s-a manifestat public cum a avut chef. Evident, nu e vina lui că legea din România nu-i împiedică pe colaboratorii vechiului regim să aspire la funcții politice. Totul e doar o chestiune de moralitate, pe care politicienii nu o au. Așa că Samuel Calotă candidează din nou. La Consiliul Județean Teleorman.

Și nu doar că nu e împiedicat de trecutul său de mic securist, dar nici măcar virusul SARS COV-2 nu reușește să-i domolească ambițiile. Nu de alta, dar Samuel Calotă, depistat pozitiv cu COVID-19, nu se simte în niciun fel inoportunat în ambițiile sale.

Trebuie spus că într-o lume normală, unui om cu trecutul lui Samuel Calotă i-ar fi rușine să-și arate obrazul în comunitate. Învinuit de faptul că ar fi dat șpăgi în numele lui Dragnea, că ar fi ajutat aparatul represiv comunist sau că ar fi făcut bani pe spinarea bolnavilor de cancer, toate acestea erau suficiente pentru a-l ține pe Calotă cuminte, în postura de dirijor, la el la biserică. Dar în lumea aceasta, toate aceste atrocități nu se iau în calcul. Și iată cum Violeta poate candida acum, din nou, la Consiliul Județean. Fără probleme și fără procese de conștiință. Că așa e în Teleorman, unde oamenii uită repede, deși nu iartă nimic…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

  1. veniti degraba la Rusii de Vede : panoul candidatilor pazit DE 3 ( TREI ) ,,politisti locali -paznici, slugile primarului SNAMENIE valerica . TREi handralai care omoara bancile parcului -loc umbros- pazesc niste poze pe care nimeni nu le atinge – ar fi ca si cum ai baga mana in haznaua scolii RAIOASA

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*