liberinteleorman.ro

Culisele incendiare ale mafiei teleormănene: „Cine vrea să facă afaceri în județ tratează cu Fișcuci, cine vrea să reușească în Alexandria vorbește cu Nae Tatu”

Carmen Dumitrescu

Unul dintre cele mai sărace județe din țară alimentează cu resurse și putere o mână de oameni, grupați, precum tentaculele unei caracatițe, în jurul unui singur „cap”. Vorbim despre oameni cu o educație precară, dar foarte puternici din punct de vedere financiar, capabili să facă orice concesii pentru binele lor personal și caracterizați de un comportament de gașcă cu pretenții mafiote. Mâna aceasta de oameni face, de fapt, regulile într-un județ în care cei mulți au învățat că filosofia capului plecat e singura care dă roade cu adevărat. Structura grupului e simplă: oamenii din Teldrum fac regulile la nivel de județ, iar prietenii primarului Victor Drăgușin dictează mersul lucrurilor la Alexandria. Și toți se supun aceluiași „cap”, Liviu Dragnea, în care au încredere absolută și căruia i se pleacă fără rezerve. Iar unul dintre oamenii importanți ai structurii este unul despre care s-a scris prea puțin. Deși este „beneficiarul” unui incendiu care a ras toate probele ce l-ar fi putut incrimina vreodată. Vorbim despre Nae Tatu.

Incendiul din 2012 care a ars documentele afacerilor lui Nae Tatu

Nae Tatu este un om de afaceri care operează pe zona reședinței județului Teleorman și unul dintre prietenii cei mai apropiați ai primarului Alexandriei, Victor Drăgușin. De aceea, Nae Tatu a avut mereu acces aproape nelimitat la banul public, fapt ce i-a înlesnit îmbogățirea rapidă, prin mijloace nu tocmai transparente și astfel a devenit unul dintre oamenii chemați în mod constant la masa deciziilor pesediste din județ. Un om de afaceri care a lucrat cu Nae Tatu, dar căruia nu-i vom divulga identitatea din motive lesne de înțeles, ne-a mărturisit în exclusivitate pentru ziarul Liber în Teleorman următoarele: „Nae Tatu e unul dintre principalii cotizanți la PSD. De aceea, când vrei să faci afaceri în județ, vorbești cu Marian Fișcuci, iar când vrei să reușești în Alexandria tratezi cu Nae Tatu. Deci dacă voiai să faci o afacere, cu ei vorbeai. E de mic membru PSD, a avut inițial un mic magazin de construcții, apoi s-a îmbogățit rapid. I-a construit chiar și casa lui Drăgușin, pe care îl și are cu multe la mână, pentru că împreună au făcut multe. Și acum vorbesc de un nivel personal. E ca o mafie. Fac petreceri la care vin oameni din toate structurile statului și așa rezolvă multe. Cu două luni înainte de incendiu, Tatu a fost chemat la DIICOT într-o poveste cu tiruri din Giurgiu. L-a sunat și pe Dragnea atunci să-l ajute. Ulterior a venit incendiul și a ras tot. Toate actele…

Nae Tatu

Ce se întâmplase la Giurgiu? DIICOT-ul tocmai pusese cap la cap ițele unui dosar de evaziune fiscală, în care era implicat senatorul PSD Cezar Măgureanu și clanul „Butoane”. Alături de Nae Tatu, în dosarul respectiv a fost luat la întrebări și Viorel Dragnea, fratele lui Liviu Dragnea. Atunci, Nae Tatu a petrecut o noapte în arest. Pe vremea aceea, afacerea lui Nae Tatu se numea COM TESSIS SRL Alexandria (CUI: 2695559) și fusese înființată în 1991, având ca obiect principal de activitate “comerţ cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi al celor pentru vopsit, în magazine specializate”. În 2012, societatea lui Tatu a fost pusă sub urmărire penală, prin Ordonanţa nr.152 din data 20.07.2012, emisă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Procurorii spun că infracțiunea lui Tatu a constat “în omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, toate în formă continuată“.

În august 2012, un incendiu de proporții devasta depozitul și birourile omului de afaceri Nae Tatu de la Alexandria. În incediu au ars toate documentele care ar fi putut ajuta organele legii să facă lumină în modul în care a operat acesta. Convenabil, am spune… Foarte convenabil! Mai ales că Nae Tatu își asigurase depozitul pe un milion de euro.

Au ajuns în noaptea aceea la incendiu și oameni din afara firmei de asigurări. Nae Tatu avea autorizație de construire pe un singur spațiu din imensul depozit, iar panoul electric de la care se presupune că a pornit incendiul se afla în afara zonei autorizate. O mare parte a bunurilor era acolo, chiar dacă multe dintre ele fuseseră deja transportate la Interex, ca și cum omul ar fi vrut să-și lase puțin „cheag”. Nici astăzi, Tatu nu și-a scos banii de la asigurări, pentru că acțiunea în instanță e încă în derulare, dar până acum el a câștigat cam toate termenele și, chiar dacă decizia nu e definitivă, e de așteptat ca, din punct de vedere material, incendiul să nu fi lăsat niciun fel de urme asupra lui Nae Tatu.

La timpuri noi, lucrări publice noi…

Între timp, Nae Tatu continuă să facă bani cu Primăria Alexandria și nu numai. El pune borduri, reabilitează obiective de interes public, face toalete. Și, de regulă, lucrează prin subcontractări, așa că multe dintre afacerile lui profitabile n-au ieșit încă la suprafață, fiind vorba de contracte încheiate între firme private. Dar știm sigur că el continuă și în prezent să facă bani. Și vă vom da doar două exemple recente.

Unul este construirea de în anul 2016 și 2017 a unei toalete publice chiar lângă Primăria Alexandria, a cărei valoare se ridică la 212.985 lei, iar cheltuielile pentru investiția de bază sunt de 202.375 lei. În anul 2018, Tatu câștiga un contract de modernizare a unei grădinițe din localitatea Vitănești, lucrare estimată la 428.911 lei. Societatea poartă numele TWEENLIGHT SRL și este trecută pe numele lui Tatu Alexandru-Daniel, născut în 1985. Ar trebui să facem precizarea că Tatu are mai multe firme, trecute fie pe numele soției sale, Gina sau a copiilor și nepoților. Că așa e la PSD: degeaba faci ilegalități, dacă nu-ți implici și familia în ele!

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

GALERIE FOTO. Sute de teleormăneni au fost astăzi împreună pentru Eric!

Următorul articol

Apărarea lui Dragnea: „Sunt total nevinovat!”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică