Cu o vorbă goală toți suntem datori!

în Din culisele politice

indexCarmen Dumitrescu
Vine o perioadă grea pentru noi toți. De fapt, ea a început deja, chiar dacă în mod oficial, ne mai despart câteva luni bune de campania electorală. Și nu e nimic mai lipsit de substanță și de sens în viața noastră cetățenească decât lupta murdară a unor “nimeni pe lume”, angrenați într-o confruntare tristă pentru putere. Un mare filosof spunea odată că numai un om slab și frustrat și-ar manifesta vreodată interesul pentru acapararea puterii asupra celorlalți, pentru că adevărata putere e aceea interioară, care te determină să faci fapte bune fără să aștepți nici măcar o mulțumire politicoasă în schimb.
Din păcate, Teleormanul s-a umplut de figuri insipide, care s-ar așeza și în cap pentru notorietate (și abia acum ar trebui să conștientizăm că ne lipsesc Dragnea și Nițulescu, pentru că ei erau cel puțin teatrali). Figuri perfect conștiente de faptul că alte calități, în afară de apartenența la un sistem deviant, nu au. Și totuși, lupta a început deja. Cum? Nu la nivel de idei, principii, concepte. Ci cu atacuri, filaje, amenințări și mizerii. N-ar trebui să ne punem prea multe întrebări cu privire la cauzele acestei abordări a campaniei electorale. Așa cum avem politicienii pe care îi merităm, avem și campania electorală care ni se cuvine. Pentru că, dincolo de toate, campania electorală e circul favorit al multora dintre noi. E ca un fel de plăcere bolnavă. Ca un fel de emisiune a lui Capatos sau Măruță în reluare. Știi că o să asculți lamentațiile erotice ale unor retardați, dar te uiți pe furiș, bucurându-te că prostia poate fi infinită. Îi vedem acum pe politicienii Teleormanului defilând mândri pe la posturile de televiziune sau prin ziare, zâmbind, ca și cum n-ar conștientiza că spun prostii mai mari decât bolnavii din spitalele de nebuni. La o adică, toți sunt niște copii care își doresc o jucărie nouă și sunt dispuși să urle în mijlocul magazinului pentru ea. În fața acestui circ, noi nu putem rămâne impasibili. Noi nu putem fi insensibili la această demonstrație de prostie și minciună. Dar putem fi raționali în timp ce o privim. Și e suficient să știm că finalul luptei nu va schimba niciodată nimic, că nimeni nu poate face pentru noi ceea ce putem face singuri și că, la o adică, dacă ne dorim o schimbare, aceasta trebuie să înceapă cu noi. În ceea ce-i privește pe ei, noi nu avem de ce să ne simțim nici măguliți și nici jigniți. Circul e același peste tot. Finalul e același peste tot. Iar ei se luptă până la ultima picătură de sânge pentru a ne putea obliga să fim tot timpul de acord cu ei. Până vom învăța și noi că democrația nu funcționează așa, iar politica nu se face cu proști, nu putem decât să privim rațional către scena politică. Să nu ne înflăcărăm pentru cei care ne promit luna de pe cer, pentru că luna nu e a lor. Banii, în schimb, vor fi. Așa că le putem zâmbi politicos, încurajându-i să se facă de râs în fiecare zi a campaniei electorale, știind că politicienii sunt,la fel ca și animalele, lipsiți de conștiință. Dar să-i ascultăm! Până la urmă, cu o vorbă goală toți suntem datori.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*