Cristian Sima: „Avem oameni destui care au și putere financiară, și putere morală, și tot ce vreți, dar care decid că nu e cazul să se implice în viața publică”

în Actualitatea politică

cristian_simaCarmen Dumitrescu

Contestat, dar și apreciat, Cristian Sima este un personaj public interesant. Analizat în măsura în care analizează, el a înțeles că principalul motiv pentru care lupta merită purtată e asumarea erorilor cu același entuziasm care ne caracterizează atunci când ne facem cunoscute reușitele. Căci în cele din urmă, erorile sunt cele mai bune lecții. “Brokerul fugar”, așa cum singur se numește chiar din titlul spovedaniei sale publice, a înțeles să-și asume greșelile în scris, astfel încât toți cei care vor considera că au ceva de învățat din experiența lui să poată închide Marea Spovedanie cu un sentiment de claritate. Și, în esența ei, cartea este o frescă a lumii pe care noi o cunoaștem, înțesată de interese și jocuri de culise. Sima se consideră specialist în manipulare, asta poate și în urma experienței sale de patron al Hotnews, susținând cu aplomb că brutalitatea manipulării mass-media o depășește, ca gravitate, pe aceea a tancurilor lui Hitler, considerând că în viitor oamenii vor fi obligați să se revolte nu împotriva a ceea ce li se face, ci împotriva a ceea ce li se spune. Interesul nostru pentru Cristian Sima a fost unul justificat de paradoxul de a descoperi o carte bine scrisă, semnată de un om al banilor, cifrelor și măsurilor exacte. Căci dincolo de dezvăluirile și povestioarele interesante, care ne arată adevăratul chip al celor care ne par inaccesibili, Sima face destule judecăți de valoare, argumentate cu talent literar real. De aceea, am profitat de șansa de a purta un dialog cu acesta, pentru a afla punctul de vedere al unui om căruia nu-i lipsește experiența și ochiul critic asupra unor subiecte interesante pentru noi: libertatea presei, confesiunea publică, viitorul țării în care trăim și, evident, Liviu Dragnea. Căci dacă e cineva în măsură să facă o radiografie a ceea ce e greșit în societatea bolnavă pe care o tolerăm de frică, Cristian Sima este unul dintre puținii asumați, care-și poartă argumentele la el. Și în cuvinte puține, dar puternice, acesta reușește, credem noi, să pună punctul pe “i” acolo unde noi n-am reușit s-o facem.

Reporter: Sunteți un om al lucrurilor măsurabile, exacte. Cum ați descoperit eliberarea prin scris, căci scrisul este despre orice, dar nu despre exactitate?

Cristian Sima: Am vrut să scriu o carte pentru simplul fapt că am vrut să mă spovedesc. A fost o nevoie lăuntrică pe care mi-am manifestat-o. Dacă nu m-am spovedit la preot, nu m-am spovedit la nevastă, la copil, m-am gândit să mă spovedesc în public.

R. Cu ce e mai liniștitoare spovedania publică în raport cu aceea pe care o susții, să zicem, în fața unui apropiat sau a unui preot?

C.S. Păi aș putea să spun că e eliberatoare. Dar cu o singură condiție: să fie scrisă bine. Atunci e liniștitoare…

R. Simțiți că acum, după ce ați expus public lecția pe care dumneavoastră ați învățat-o, aveți mai multă liniște interioară?

C.S. Nu, în niciun caz. Cred că voi avea mai multă liniște interioară după ce voi scrie al doilea volum, la care lucrez acum. Am scris în jur de trei sute de pagini și, având în vedere că volumul va avea vreo șase sute de pagini, eu cred că stau bine. Probabil că apoi, după ce munca aceasta va fi finalizată, voi putea spune că am mai multă liniște interioară.

R. În Marea Spovedanie transmiteți în subsidiar și un alt mesaj decât cel privitor la cancerul societății românești, și anume mesajul că nu trebuie să ai încredere în nimeni. Susțineți încă acest tip de mesaj? Că nu prea putem vorbi despre oameni onești și bine intenționați în sfera publică?

C.S. Nu, eu cred că există foarte mulți oameni onești și bine intenționați în societatea românească. Doar că, din păcate, ei aleg să nu se implice în viața publică sau în cea politică. Dar majoritatea oamenilor sunt onești și bine intenționați. Avem oameni destui care au și putere financiară, și putere morală, și tot ce vreți, dar care decid că nu e cazul să se implice. Cumva, e explicabil, căci poate mediul nu e astfel construit, încât ei să se poată simți confortabil în manifestarea publică.

R. Cum vede Cristian Sima libertatea în România și, m-ar interesa în mod deosebit, părerea lui despre libertatea de exprimare. În ce măsură mass-media reflectă opinii oneste și în ce măsură se construiesc aceste opinii în baza unor interese?

C.S. Practic, la mine, la Hotnews, cât am fost patron, din 2007 până în 2012, fiecare a scris ce a vrut. Au scris chiar și împotriva mea, care eram patronul ziarului… Eu le-am răspuns public și cu asta am încheiat. Dar asta nu înseamnă că eu cred că în România prezentului avem o astfel de libertate de exprimare. Cred că ea s-a manifestat punctual la momentul în care eram eu patron la Hotnews. Orice ziarist scrie pe bani, așa că scrie după cum dictează patronul. În aceste condiții, nu cred că vorbim de vreun fel de libertate de exprimare în România. Pot să fie cazuri izolate, dar acum discutăm despre un fenomen general.

R. Ați vorbit în cartea dumneavostră despre mulți oameni puternici ai momentului. Aș vrea ca în afara cadrului Marii Spovedanii, să îmi spuneți cum îl priviți pe Liviu Dragnea?

C.S. Liviu Dragnea este un agramat incult, dar e exact omul de care are nevoie societatea românească. Care e și ea agramată și incultă.

R. Spuneți că e un produs al societății?

C.S. Nu! Nu-mi puneți cuvinte pe care nu le-am spus! Am spus că Liviu Dragnea este un agramat incult, ceea ce îl face să fie la fel ca majoritatea societății și de aceea va avea de câștigat.

R. Deci credeți în viitorul lui politic?

C.S. Evident.

R. Înțeleg că vă veți mai spovedi. Când va fi gata cel de-al doilea volum al Marii Spovedanii?

C.S. Atunci când voi termina de scris. Nu am un termen limită și nu grăbesc în niciun fel acest proces.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*