liberinteleorman.ro

Creșteri enorme la asigurările auto – Cum intervine ASF – Interpelare adresată de senatorul Dănuț Cristescu

9 februarie 2022

Din ce în ce mai mulți parlamentari solicită în ultimul timp explicații din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la creșterile enorme de prețuri RCA apărute în contextul falimentului de la City Insurance, cel mai mare asigurător RCA, cu aproape 3 milioane de polițe RCA în vigoare la data retragerii autorizației de funcționare. Senatorul Dănuț Cristescu are, de asemenea, o interpelare adresată președintelui Autorității de Supraveghere Financiară – Nicu Marcu. Obiectul interpelării se referă la creșterea prețurilor la asigurările auto și neregulile societăților de asigurare.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară are, potrivit legii, atribuții de autorizare, reglementare, supraveghere și control asupra societăților de asigurare și reasigurare. (…) Cred că ASF trebuia să intervină mult mai eficient și la timp. Nu cred că era nevoie să se aștepte falimentul City Insurance pentru a se retrage autorizația de funcționare. Se știau deficiențele acestei societăți prin miile de petiții făcute de cetățeni către ASF. În ceea ce privește reglementarea, atât eu cât și colegii parlamentari ne oferim sprijinul și colaborarea pentru a găsi soluții la problemele pe care le întâmpinați.

ASF are atribuții legale pentru a lua măsuri astfel încât prețurile de asigurări să poată practica prețuri rezonabile la asigurările auto. Nu puteți să stați cu mâinile în sân și să spuneți că nu puteți face nimic. În ultimii trei ani, numărul petițiilor a crescut. În 2018, au fost peste 10.000, în 2019 – 25.000, iar în 2020 – peste 21.000 doar în primele șase luni. Așteptăm raportul ASF pe întreg anul 2021, unde sunt convins că lucrurile s-au complicat în desfășurarea activității de asigurări și reasigurări. Vreau să cred că asiguratorii nu sunt favorizați de ASF și că efectuează controale serioase, nu pur formal, fără aplicare de sancțiuni firmelor care nu respectă legea. Sunt multe situații prin care unii asiguratori își bazează afacerea pe neplata daunelor ori, în aceste condiții, ASF trebuie să intervină cu măsuri ferme.

Piața de asigurări trebuie disciplinată prin aplicarea de amenzi asiguratorilor care încalcă legea. Pentru fiecare reclamație întemeiată să se aplice sancțiuni firmelor de asigurare cu probleme. Numai prin măsuri coercitive poți disciplina piața de asigurări auto. Neefectuarea de controale permite perpetuarea practicilor abuzive în piața de asigurări, cetățenii nemaiavând încredere în piața de asigurări auto, ASF sau alte instituții care au competențe în acest domeniu.

Așadar, domnule președinte, vă vorbesc în numele cetățenilor din România și aș dori să primesc răspuns la următoarele:

  1. Care sunt măsurile concrete pe care ASF le are în vedere pentru ca firmele de asigurări să practice prețuri rezonabile pentru asigurările autor?
  2. Câte sancțiuni contravenționale sau complementare sau aplicat de către ASF în anul 2021 firmelor de asigurări care au încălcat legea?
  3. Vă rog să menționați dacă mai sunt societăți de asigurări cu deficiențe grave și repetate care pot duce la situația City Insurance”, se arată în interpelarea senatorului de Teleorman – Dănuț Cristescu.

https://www.facebook.com/551153945/videos/3186027265008492/în 202, fără aplicare de sancțiuni fr

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Top trenduri de cazino anunțate pentru 2022

Următorul articol

Florinel Dragomirescu a dat salarii necuvenite la DGASPC și acum le cere înapoi

Cele mai recente articole de Actualitatea politică