Costel Barbu și Florică Mara deschid lista consilierilor județeni la Teleorman

în Actualitatea politică/Administratie/Dezvăluiri

Fostul primar de la Suhaia, Costel Barbu, ajuns peste noapte secretar general al Guvernului, a devenit primul liberal de pe lista consilierilor județeni în Teleorman. Mai nou, el este personajul care face cărțile în județ, care poartă negocierile cu primarii pesediști și în fața cărora se pleacă acum, de nevoie, mai toți liberalii cu școală, atâția câți au mai rămas ei în politica teleormăneană. De aceea, pe lângă recompensa primită direct de la Orban, acesta a devenit și primul om din PNL Teleorman, care va dirija felul în care se vor cheltui bugetele localităților din județ. Dezamăgirea e mare, și nu doar în rândul liberalilor, ci și în rândul populației din județ, care aștepta ca niște liberali de soi să ocupe pozițiile cheie din politica teleormăneană. Astfel, practic, doar se înlocuiesc oamenii din PSD care au făcut celebru Teleormanul cu oameni de aceeași factură ai PNL, care vor face Teleormanul la fel de „apreciat” în lume.

Bitanu, așa cum e cunoscut Costel Barbu în Teleorman, nu are nici măcar CV-ul postat pe site-ul Guvernului, probabil, pentru că e greu să te mândrești cu școli pe care nu le-ai făcut.

Dar el vine la pachet și cu probleme de integritate și de moralitate. În urmă cu vreo 4 ani, 25 de țărani din comună plângeau pentru banii care li se cuveneau: vreo 270.000 de lei, reprezentând contravaloarea recoltei lor de orz și grâu. Banii ar fi trebuit să vină dinspre o firmă din Constanța, care a ajuns la Suhaia – se pare – fără cunoștința primăriței și fără acordul nimănui din administrație. Deși se știe că în mediul rural, nimic nu se face fără permisiunea puterii locale. Se pare că în campania electorală, fostul primar din Suhaia le-a promis oamenilor că va găsi o metodă facilă de a-i sprijini pe țărani să-și vândă recoltele la niște prețuri avantajoase. În acest sens, sediul fostului CAP din comună a fost transformat în Asociația Agricolă Suhaia, unde s-a înființat un punct de preluare a produselor agricole. Pentru a da sens întregii povești, la Suhaia a apărut de nicăieri o firmă tânără din Constanța, pe numele ei Tempo Production. Societatea și-a îndeplinit angajamentul de a prelua de la țărani recoltele de grâu și ovăz, fără a semna, însă, vreun contract individual cu aceștia, prin care să se oblige că le va vira banii în conturi într-un anumit interval de timp. Dar oamenii au fost răbdători. Lunile, însă, au trecut și aceștia n-au mai putut tolera așteptarea, așa că s-au adresat organelor de cercetare penală, incriminând constituirea de grup infracțional, frauda și evaziunea fiscală. În acest moment, există o plângere la DNA împotriva fostului primar de la Suhaia care i-ar fi direcționat pe țărani către firma cu pricina și un dosar la Serviciul de Investigare a Fraudelor împotriva firmei din Constanța. Terenul pe care se află clădirea închiriată de Tempo Production aparține consiliul local, după cum o demonstrează o hotărâre a acestei autorități. Fostul primar de la Suhaia, Cristi Barbu, nu a admis niciodată acest lucru, declarându-ne că terenul care a aparținut fostului C.A.P. este un fel de proprietate comună a mai multor persoane. Interesant este că acele clădiri construite pe terenul în cauză aparțin unor societăți comerciale, dar și fostului primar, care zice că le-a achiziționat pe vremea când nu era primar în Suhaia, astfel că nu se pune în niciun fel problema vreunei alte incompatibilități decât a celei cunoscute deja. Cu toate astea, oamenii susțin că acele clădiri, intrate în posesia lui Barbu, făceau parte din patrimoniul comunității și că acestea le-a achiziționat în perioada în care el era primar, iar soția sa referent la serviciul de impozite și taxe. Și acesta e doar un exemplu știut.

Cel de-al doilea „ales” al liberalilor teleormăneni este nimeni altul decât afaceristul Florică Mara, un obsedat de funcții și posturi publice, care și-a concentrat mereu eforturile și banii în sensul obținerii de influență. Cei care nu-l știu pe Florică Mara, ar trebui să urmărească apariția lui televizată pe un post local de televiziune, unde omul s-a străduit vreo câteva minute să pronunțe corect cuvântul “pneumoftiziologie”. E un moment de urmărit, mai ales atunci când treci prin momente dificile și nu mai găsești motive să râzi. De asemenea, tot cei care nu-l cunosc ar trebui să știe că Florică Mara credea că e doctor dacă își ia Doctoratul și considera că între “Excelență” și “Excelentule” se poate pune semnul egalității. Toate abaterile acestea de la ceea ce noi considerăm ținută a omului public ne-au determinat să-l vedem pe Florică Mara ca pe un simpatic al ecranului teleormănean. Între timp, angajații din subordinea lui ni se plângeau, mai mult sau mai puțin asumat, că Florică Mara e un șef rău, care își abuzează angajații și nu le respectă drepturile, deci, implicit, nu respectă legea. Am continuat să vedem partea amuzantă a lucrurilor, considerând că lașitatea celor care acuză, fără a proba, îi face responsabili de soarta lor nefericită.

Prin 2017, Florică Mara ia decizia de a trece la PNL Teleorman, după o experiență ratată cu UNPR-ul și începe să se afișeze public alături de sigla Brătienilor. Am râs și la vremea aceea, chiar dacă acum ne pare rău. Căci iată, în timp ce noi râdeam, Florică Mara începea să acumuleze miliarde. Căci intrarea în politică deja îi făcea bine… la afacere. Din momentul în care s-a așezat sub portretul lui Brătianu, Mara l-a apucat pe Dumnezeu de-un picior. Că nu degeaba se tot pozează cu icoana la purtător.

De pildă, în luna mai a anului 2018, firma lui Florică Mara, denumită narcisistic Mara Prod SRL, semna un prim contract cu Primăria Plosca din județul Teleorman. Obiectul contractului constă în… modernizarea drumurilor publice (ca să înțelegeți și de ce începe să ne sperie povestea).  Este vorba despre proiectarea și execuția unor drumuri de interes local în valoare totală de 1.981.457,99 lei. Partea ciudată e că noi aveam convingerea că Mara are abator și face bani din tranzacții cu produse alimentare, așa că acest contract substanțial ne-a luat, în primul rând, prin surprindere. Și nu e nici pe departe singurul contract de acest fel.

În continuarea listei se află Dan Popescu, medicul Valentin Filip (trecut recent în barca PNL), Raluca Fedeleș, Adrian Florescu (trecut și el acum la PNL), Maria Stoian și Florin Titirișcă.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Vai de capul nostru. Pleacă ai noștri, vin ai noștri… Județ de kkt, oameni needucați, candidați pe măsură.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*