Copilul-minune al șahului teleormănean bifează altă victorie! Mălina Aciu a câștigat argintul în Maroc

în Cultură

Carmen Dumitrescu

Nu știm câți teleormăneni au auzit de Mălina Aciu, dar știm sigur că Mălina a făcut ca numele Teleormanului să fie auzit până în Africa de Sud și acum, până în Maroc. Deși n-a beneficiat niciodată de susținere în județul ei natal, autoritățile lăsând responsabilitatea finanțării copilului-minune pe seama părinților și a unor oameni de afaceri bine intenționați, Mălina n-a șiut niciodată ce înseamnă lipsa de curaj. Și pentru șah a făcut totul. Așa că șahul i-a dat înapoi satisfacții pe care numai cei care au ajuns la performanță prin muncă le cunosc cu adevărat.

De curând, patru șahiști români au participat la Gimnaziada mondială din Maroc, alături de 3000 de tineri sportivi din 50 de țări la 18 discipline sportive. Delegația României la disciplina șah a fost formată din următorii sportivi: Andreea Năstase, Mălina Aciu, George Stoleriu și George Ileana. Cei patru jucători au fost însoțiți de antrenorul FIDE Nad-Titus Petre. Mălina a reprezentat Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria și a obținut medalia de argint. Această frumoasă performanță vine după multe altele la nivel internațional și național.

Din secretele şahului, Mălina nu e dispusă să dezvăluie prea multe aspecte, dar e cert că acest copil ştie multe despre muncă, efort şi perseverenţă: “Ca să câştigi, trebuie  să calculezi mutările adversarului şi să te gândeşti la următoarea mutare pe care o face şi trebuie să te întrebi: “Oare ce vrea să facă cu mutarea aceasta, oare ce urmăreşte?” Poate vrea să-şi pună calul pe un câmp mai bun, poate vrea să facă diferite combinaţii pentru a-mi lua o piesă sau poate să se poziţioneze mai bine. Eu trebuie să anticipez nişte mutări şi să calculez toate variantele. Sunt mutări la care te gândeşti jumătate de oră, pentru că trebuie să iei în calcul toate variantele şi să le evaluezi de cinci sau şase ori. Un calcul greşit echivalează cu pierderea partidei.”

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*