Copiii Alexandriei au înțeles sensul solidarității și au trezit orașul din amorțire

în Actualitatea politică

IMG_4645Carmen Dumitrescu

Tragedia din Colectiv ne-a amintit tuturor că, deși sunt atâtea lucruri care ne despart, dramele ne aduc împreună. În seara în care au început protestele la București, Alexandria dormea sau privea la televizor cum mii de oameni se solidarizau pentru ca sacrificiul celor 32 de tineri care au murit în incendiul de la București să nu fie zadarnic. A doua zi, însă, câțiva alexăndreni s-au întrebat dacă n-ar fi cel puțin o chestiune de bun simț ca și în Alexandria să se miște ceva. Măcar sufletește. Așa că au lansat o invitație pe Facebook către toți tinerii Alexandriei, îndeajuns marcați de tragedia de la București pentru a petrece câteva ore în frig, în fața Casei de Cultură din Alexandria. Încă din start s-a făcut precizarea că evenimentul nu va avea un caracter politic, că nu se vor scanda lozinci împotriva guvernării sau a clasei politice și că nu vor fi acceptați la întâlnire cei care sunt cunoscuți ca având interese de imagine în toată această poveste. Nu de alta, dar au fost prea mulți care s-au cățărat pe cadavre în zilele anterioare, așa că s-a considerat că întâlnirea tinerilor alexăndreni trebuie să aibă un caracter onest și just.

IMG_4633Evident, nimeni nu se aștepta la o largă participare. Alexandria nu e un oraș viu, în care oamenii să nu se teamă de expunere și de repercusiuni din partea autorităților. Și totuși, într-un mod impresionant, la întâlnirea din fața Casei de Cultură s-au prezentat peste 150 de copii, mulți dintre ei elevi de liceu. Evident că pe margine au stat și niște vulturi politici, dar ei nu au fost primiți în grup. Jandarmeria și poliția, prezente la fața locului, s-au comportat ireproșabil și s-au ocupat în permanență de siguranța participanților la miting. Ba chiar unii dintre ei rezonau cu mesajul copiilor. De pe margine, alexăndrenii aplaudau. Nu s-au alăturat prea mulți coloanei de tineri, dar în această seară Alexandria a fost în mod vizibil trezită. Fie și doar pentru faptul că mulți au stat la geamuri și au privit cum niște copii le cer să fie responsabili și solidari față de țara lor.

IMG_4585Ambițioși și extrem de curajoși, cei mici s-au încolonat și au bătut orașul în lung și-n lat, rugând alexăndrenii să iasă din case. Nu s-a scandat nimic împotriva guvernanților, a politicienilor sau administrației. Copiii au invocat nevoia de cultură și de solidaritate, pentru că toți știau că ei înșiși puteau fi cei 32 de tineri din Colectiv. Unii dintre ei povesteau că au prieteni care au decedat în incendiu și că vor striga pentru ei și în numele sacrificiului lor oricât va fi necesar. Ore în șir s-a strigat: “Vrem cultură, nu prostie!”, “Ieșiți din casă dacă vă pasă!”, “Dreptate pentru 32” sau “Ce suntem noi? OAMENI Ce vrem noi? DREPTATE!” S-a intonat imnul României și s-a recitat în cor “Tatăl nostru” în fața candelelor aprinse în memoria victimelor din Colectiv. Determinarea celor mici a fost impresionantă și ne-a demonstrat nouă, celor care nu credeam că Alexandria trăiește, că mai avem un viitor aici. Și că dacă acești copii vin din urmă, nici noi nu luptăm zadarnic.

Întâlnirile din fața Casei de Cultură vor continua până la finalul săptămânii.

 

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*