liberinteleorman.ro

Controale ITM Teleorman pentru respectarea măsurilor în perioadele cu temperaturi ridicate

27 iulie 2022

Având în vedere că în această perioadă Administrația Națională de Meteorologie anunță manifestarea pe teritoriul României  a unor temperaturi deosebit de ridicate, Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratele Teritoriale de Muncă, va urmări modul de respectare a prevederilor “Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă”.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman solicită tuturor angajatorilor din județ să respecte prevederile O.U.G. nr.99/2000.

Prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depășesc +37oC  sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În  perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure cel puțin următoarele măsuri:

  •  reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
  •  asigurarea ventilației la locurile de muncă;
  •  alternarea efortului dinamic cu cel static;
  •  alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de  aer ;

Pentru menținerea  stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:

  •   asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
  •   asigurarea  echipamentului individual de protecție;
  •   asigurarea de dușuri.

Reamintim angajatorilor care nu pot asigura condiţiile elementare de protecție în perioadele cu temperaturi ridicate că au posibilitatea  de a lua următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade ale zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Aceste măsuri se pot aplica în cazul în care condițiile climatice nefavorabile se mențin cel puțin două zile consecutiv.

În ceea ce privește recuperarea timpului nelucrat și modalitatea de plată, angajatorii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare. Astfel, recuperarea  timpului nelucrat poate fi făcută prin următoarele modalități: prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior; fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, se vor lua următoarele măsuri:

–  asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

        –  asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a   persoanelor afectate;

  –  trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Acțiunile de control vor continua și în perioada următoare, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Teleorman se vor afla pe teren, pentru o monitorizare  permanentă a modului de respectare a prevederilor O.U.G. nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, potrivit inspectorului șef al ITM Teleorman  – Emil-Viorel Ciobanu.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Teldrum își vinde bunurile! Cumpărătorul: Dragnea JR

Următorul articol

Primăria Alexandria premiază elevii cu rezultate deosebite la învăţătură

Cele mai recente articole de Social