Constantin Supială, un artist fără şcoală care pictează dumnezeieşte

în Reportaj

Monica Vasilescu

constantin supiala (3)

Cineva spunea că pictura este starea sufletească a artistului exprimată în culori. Un suflet frumos pare să aibă Constantin Supială, un tânăr talentat şi muncitor, care şi-a găsit locul în Videle, cu sprijinul unei familii de oameni credincioşi.

Provenit de la casa de copii, Constantin şi-a căutat multă vreme traiectoria în viaţă şi a ajuns să-şi pună sufletul în icoane, pe care le analizeză cu fiecare vizită la Biserica Fotăcheşti, acolo unde l-a cunoscut pe preotul Ene Marian, unul dintre mentorii săi. Pentru că nu are studii de specialitate în niciun domeniu, acesta a lucrat vreme de trei ani ca tâmplar. Acum, prin bunăvoinţa unei familii din Videle, este angajat la o patiserie din localitate, iar seara, când ajunge acasă, îşi găseşte alinare în pictură.

De patru ani, cu îndemânare şi cu o logică nestudiată, dă forme sfinţilor, iar arta sa este din ce în ce mai apreciată de către cei din jur. “Pictez în timpul liber. Eu nu am urmat nicio şcoală în domeniu, dar am primit îndrumări de la specialişti în privinţa culorilor şi a altor detalii legate de pictură. Acum patru ani, când am venit la biserică, preotul Ene Marian m-a îndemnat să pictez icoane, văzând unele încercări ale mele. A început să-mi placă şi, văzând că oamenii mă apreciază, am continuat”, ne-a povestit Constantin Supială.

Se spune că un pictor este un om care pictează ce vinde, în schimb, un artist este un om care vinde ce pictează. A doua variantă i s-ar potrivi mai bine lui Constantin Supială, având în vedere faptul că a făcut din pasiunea sa şi un business. Comercializează icoanele, iar din banii obţinuţi îşi cumpără materiale pentru viitoarele opere. A vândut tabloruri cu sfinţi în mai multe oraşe din ţară, iar oamenii care îi valorifică talentul vin cu propriile idei de icoane, fiindcă acesta pictează şi la cerere, la preţuri rezonabile, după cum spune artistul.

Constantin Supială nu vinde tablourile oricum, ci le aranjează “ca la carte”. După ce le pictează, le înrămează cu aceeaşi îndemânare, având, aşa cum am mai spus, şi aptitudini de tâmplar. Operele le desăvârşeşte în casa pe care i-au pus-o la dispoziţie oamenii care l-au luat sub ocrotire, locaţie ce îi este acum cămin şi atelier deopotrivă.

Fie că pictează pentru anumite comenzi sau ceea ce simte, Constantin Supială impresionează prin picturi realizate în mod profesionist şi reuşeşte să desăvârşească adevărate tablouri, deşi nu a studiat îndeaproape fenomenul. Pictorul visează ca, într-o zi, munca lui să fie apreciată şi cumpărată într-o asemenea măsură încât pasiunea şi rodul acesteia să-i ocupe tot timpul.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*