liberinteleorman.ro

Consiliul local ridică mâna şi apoi gândeşte – O hotărâre eronată a consilierilor a declanşat ţigănia la Alexandria

garaje Carmen Dumitrescu
Se zice că o eroare asumată e pe jumătate iertată. Dar sunt situaţii în care erorile, asumate sau nu, costă bani publici, costă înfăţişări la instanţă, costă capital electoral. O astfel de eroare s-a produs în Consiliul local Alexandria, pentru că, aşa cum li s-a mai reproşat şi din alte direcţii, consilierii alexăndreni sunt specializaţi în ridicarea mâinii… din reflex. Nu ştim sigur dacă jumătate dintre ei citesc hotărârile pe care le aprobă sau nu, la fel cum ştim câţi dintre ei au capacitatea de a procesa o informaţie administrativă, însă ceea ce se vede de pe banca presei e înfiorător. Ciocniri de orgolii, nervi inutili şi minimă implicare. Hotărârea la care facem referire a vizat un schimb de terenuri, realizat în favoarea unui cetăţean al Alexandriei, care şi-a ridicat o vilă în zona 800 şi locuieşte în cea mai mare parte a timpului în Spania, alături de familie şi copii. Respectivul, pe numele său, Felix Memiş, a obţinut în instamţă un teren situat în zona vilei pe care şi-o construise, însă pe terenul respectiv este şi în prezent construită o ghenă, pe fonduri europene. Având în vedere că locaţia ghenei nu putea fi schimbată, din cauza prevederilor legale în vigoare, primăria a acceptat să facă un schimb de terenuri, oferindu-i lui Memiş terenul de lângă vila sa, pe care se aflau 14 garaje închiriate de oamenii care locuiesc în zona 800. Şi de aici s-a declanşat circul. Un circ care va costa municipalitatea şi timp pierdut prin instanţe, şi capital electoral. Că aşa-i în Consiliul local, când aleşii ridică mâna fără să gândească!
Drăguşin îşi asumă eroarea
consiliul localÎn timp ce garajele din zona 800 erau dărâmate, pentru că Memiş îşi făcea dreptatea în mod individual şi transparent, în Consiliul local Alexandria se desfăşura un adevărat război al nervilor. Victor Drăguşin, care va reprezenta în instanţă Consiliul local în această speţă, le spunea consilierilor că au ridicat mâna în necunoştinţă de cauză, permiţând un schimb de terenuri în baza unor date eronate. Vina? Evident că aparţine firmei care a efectuat măsurătorile în anul 2014. O firmă care avea contract cu primăria la acel moment, dar care nu va fi trasă la răspundere pentru eroarea imensă făcută, deşi a prezentat Consiliului local o planşă, însă coordonatele introduse la OCPI au arătat că o parte a acelui teren obtura calea de acces în cartierul 800 dinspre strada Negru Vodă. Astfel s-a ajuns la concluzia că pe terenul dat la schimb de Consiliul local lui Felix Memiş se aflau 14 garaje închiriate de locuitorii din zona 800. Garaje care erau demolate chiar în minutele de desfăşurare ale respectivei şedinţe de Consiliu local. Şedinţă în care, agasat de Titirişcă, Drăguşin şi-a asumat totul, fără a exclude totuşi posibilitatea existenţei în toată această ecuaţie a unor aranjamente: “Îmi asum proiectul ăsta! Pe fond, speram să rezolv problema în mod corect. Evident că dacă ai o informaţie eronată poţi să iei o decizie eronată. Cu domnii respectivi m-am întâlnit de două ori şi mi-am cerut scuze. În numele instituţiei, nu al meu. Că nu eu am avut în intenţie să fac lucrurile prost. Dar îmi asum, ca primar, această situaţie neplăcută. Voi verifica dacă au fost sau n-au fost interese, eu vreau să cred că a fost doar o eroare, pe care încercăm s-o îndreptăm. ”
Cine se poate judeca cu Primăria?
garaje3Oamenii care aveau garaje închiriate pe terenul acordat, la schimb, lui Memiş s-au aflat acum în situaţia ingrată de a-şi demola singuri garajele şi de a da cu subsemnatul la poliţie. Căci Drăguşin, aflând de faptul că Memiş le cere oamenilor să-şi demoleze garajele, a făcut plângere la Poliţia Municipiului Alexandria. Evident, l-a rugat în prealabil pe Memiş să nu demoleze garajele de pe terenul care îi aparţine acum în mod legal, solicitându-i amânarea demersului până când instanţa se va pronunţa. Memiş, în schimb, nu s-a lăsat nici intimidat, nici înduplecat de rugăminţile primarului Alexandriei şi a avertizat primăria şi poliţia că dacă în termen de câteva zile, garajele vor fi încă acolo, le va demola, fiind proprietarul de drept al terenului. În tot acest timp, cei care aveau garaje acolo priveau de pe margine şi nu înţelegeau de ce a început circul şi de ce autorităţile nu-şi arată chipul prin zonă pentru a le da o vagă explicaţie. Stelian Petre este unul dintre chiriaşii garajelor din zonă şi a declarat că, oricum, multe sunt de neînţeles pe lume, însă poveste mai încurcată ca asta n-a pomenit: “Le-a făcut hârtie lor (n.r. –lui Felix Memiş) că sunt proprietari pe terenul ăsta. Noi n-am făcut nicio cerere să ne demoleze şi nici nu voiam să se întâmple asta. Ăştia de la primărie, când ne-am dus să plătim, n-au mai vrut să ne reînoiască contractul, că terenul e dat altcuiva. Eu am avut un contract de închiriere pe spaţiul ăsta, cu toate că eu pe ianuarie şi februarie am plătit iar ei mi-au luat banii. Pe martie nu am plătit, că nu trecuse luna. Eu sunt pensionar. Eu nu pot să mă judec cu primăria, că nu obţin nimic.”
“O să le fie greu cu mine!”
garajeFelix Memiş nu se teme de nimeni. El ştie că a procedat legal, că a primit terenul fără să forţeze mâna cuiva, că n-a dat şpagă nimănui şi că nu are nicio responsabilitate pentru situaţia discutată. În plus, el crede că dreptatea se va face de către instanţă şi e dispus să meargă până departe ca să-şi susţină cauza. Povestea lui, însă, sună ceva mai veridic decât datele tehnice despre care Drăguşin vorbea în şedinţa Consiliului local: “Eu am avut un teren în zona ghenei. Şi le-am propus celor de la primărie să facem un schimb de teren. Ei mi-au spus că se poate face şi că e suficient să depun o cerere la primar şi să vedem dacă se aprobă în Consiliul local. Am aşteptat, s-a aprobat în consiliul local, totul a fost în regulă. Asta se întâmpla în luna noiembrie 2014. După cinci luni de zile, s-au trezit dânşii că s-a greşit măsurătoarea de la OCPI. Eu am carte funciară, contractul de schimb, făcut la notar, la doamna Nicoleta Drăghici. A venit domnul viceprimar Ionuţ Neacşu să semneze. Acum eu nu ştiu ce vor dânşii. Acum ne dau în judecată, că ei nu mai vor să dea terenul. Păi eu nu i-am obligat să schimbăm terenul, nu i-am luat cu forţa. Asta s-a aprobat în Consiliul local. Cică dau ei OCPI-ul în judecată ca să facă o modificare a cărţii funciare. Păi ca să faci o modificare a cărţii funciare comiţi un fals. Cum să facă aşa ceva? S-a măsurat legal. Eu îi dau în judecată. Poate că au relaţiile lor, dar eu merg pe dreptate. Poliţia a fost chemată să ne oprească să demolăm garajele. Dar eu am depus cerere peste tot. Nu m-a luat nimeni în considerare. Primăria trebuia să trimită citaţii oamenilor că s-a făcut un schimb de terenuri şi trebuie să-şi demoleze garajele. Nu i-a anunţat. Oamenii au şi ei dreptate. Acum, am fost la registratura primăriei şi am depus o cerere cu următorul conţinut: “Subsemnatul Memiş Felix vă rog ca în termen de trei zile să anunţaţi oamenii să-şi elibereze garajele”. Ei vor să modifice cartea funciară şi să anuleze o şedinţă a Consiliului local. Aşa ceva nu se poate! Dânşii au aprobat! Dacă văd că nu vrea nimeni să-mi facă dreptate, îmi fac singur! Mergem la ministrul Justiţiei! Mergem la Drepturile Omului, nu? Nu se poate! Oamenii au înţeles, îşi demolează garajele, dar vor să ştie şi ei ce face primarul ăsta, de ce a făcut aşa. Eu îi trimit la el să-l întrebe. Eu îmi caut dreptatea. Noi nu suntem ţigani care nu ştiu carte, nu suntem d-ăştia pe care-i pot ei manevra cum vor. O să fie greu cu mine!”
O poveste cusută cu aţă albă
În acest moment, privind detaşat situaţia, în lipsa oricărei pasiuni politice, nu putem vedea logica evenimentelor, dacă undeva, pe tot parcursul poveştii n-ar fi intervenit vreun aranjament. Pentru că e greu de înţeles cum greşeşte o firmă măsurătorile unui teren deloc impresionant ca şi dimensiuni, la fel cum e greu de înţeles gestul de a cere bani de chirie pentru un teren care aparţine altcuiva. Pentru că şedinţa de Consiliu local în care s-a votat schimbul de terenuri a existat. Pentru că Memiş Felix este proprietarul de drept al terenului şi poate evacua de pe suprafaţa lui pe oricine doreşte. Şi tocmai această înşiruire halucinantă de evenimente ne duce cu gândul în două direcţii: ori că a existat un aranjament în spate, limitele legale fiind forţate pe bani, ori că în Consiliul local există atât de multă incompetenţă, încât ne putem face de râs definitiv şi irevocabil la nivel naţional. Ce e drept, adevărul e mai presus de noi şi doar instanţa va decide de partea cui e dreptatea în această speţă haluciantă. Partea proastă e că procesul îl plătim noi, că doar nu-l plătesc consilierii locali din buzunarele lor cusute cu aţă albă!

1 Comment

  1. Dar de ce nu luati in considerare, Doamna Dumitrescu, si posibilitatea existentei unei a treia directii: anume aceea a existentei unui „aranjament in spate” in acelasi timp cu tronarea unei cantitati imense de „incompetenta” in interiorul Consiliului Local?!
    Vi se pare ca institutiile numite Primaria si Consiliul Local Alexandria, duc lipsa de asa ceva?!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Eugen Pîrvulescu şi fuga pe treptele puterii

Următorul articol

La Islaz, prezentul se transpune în lumea satului din trecut prin obiceiul Goviei

Cele mai recente articole de Actualitatea politică