Consiliul Local al Copiilor Tiganesti, o modalitate de participare activa a copiilor la procesul de luare a deciziilor la nivelul comunitatii in care traiesc

în Actualitatea politică

DSCN3462Asociatia pentru Educatie si Dezvoltare Comunitara (AEDC), in parteneriat cu Primaria Tiganesti, deruleaza in 6 localitati din mediul rural proiectul “Votati copiii inca o data!”, finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. In cadrul proiectului, AEDC si-a propus sa ii invete pe cei mici principiile democratiei participative, formand 6 Consilii Locale ale Copiilor in localitatile Frumoasa, Izvoarele, Nanov, Peretu, Segarcea Vale si Tiganesti, prin care elevii sa participe activ la procesul de luare a deciziilor la nivelul comunitatilor in care traiesc.
Pe parcursul saptamanii trecute, in localitatea Tiganesti au fost organizate alegeri pentru formarea Consiliului Local al Copiilor, dupa finalizarea unei campanii electorale in cadrul careia candidatii si-au facut cunoscute intentiile si calitatile. Elevii Scolii Gimnaziale “I.G. Duca” Tiganesti au parcurs pasii unui exercitiu democratic, invatand sa-si asume responsabilitatea de a candida, dar si responsabilitatea votului. Alegerile au fost organizate si s-au desfasurat conform Regulamentului privind organizarea alegerilor pentru Consiliul Local al Copiilor elaborat in acest scop. Intregul proces electoral a fost organizat si supravegheat de Biroul Electoral Central, constituit la nivelul AEDC si de Biroul Electoral, constituit la nivelul localitatii Tiganesti. Operatiunile de votare au fost conduse la nivel local de catre o Comisie Electorala, care si-a exercitat atributiile conform Regulamentului. Sectia de votare a fost organizata in scoala, intr-un spatiu special amenajat, cu cabine si urne de vot, cu spatiu pentru Comisia Electorala si pentru observatori.
DSCN5333Urnele cu buletinele de vot au fost deschise pentru numararea voturilor in public, in cadrul unui eveniment special, la care au participat elevi, cadre didactice, parinti, intreprinzatori privati, reprezentanti ai autoritatii publice locale si reprezentanti ai AEDC. Primarul Gelu Pisica, prezent in cadrul evenimentului alaturi de viceprimarul localitatii, Constantin Mirea, a desigilat urnele de vot si a urmarit indeaproape numararea voturilor. Un grup de elevi din ciclul primar si din clasa a V-a au prezentat in cadrul evenimentului un emotionant spectacol de colinde si obiceiuri de Craciun si de Anul Nou, incantand audienta. Activitatile proiectului Votati copiii inca o data sunt coordonate in scoala I.G. Duca din Tiganesti de doamna invatator Buica Ioana.
DSCN5381In finalul evenimentului a fost validat Consiliul Local al Copiilor Tiganesti, cu urmatoarea componenta:
Primar: Gongone Bogdan Alexandru, Viceprimar: Popescu Andreea Bianca, Secretar: Meila Roxana Gabriela, Consilieri: Dilica Mihaela Gabriela, Mihaila Catalin Cristian, Balauru Cosmin Marian, Mitroi Irina Elena, Ologeanu Cosmina Denisa, Profir Marius George, Iordan Nicoleta, Iordana Tatiana Georgiana, Geicu Mihaela Andreea, Craciun Daniela Florentina, Iris Andrei Mihai, Mateiescu Laura, Balauru Catalin Costel, Baros Octavian Teodor, Geicu Alexandru Cristian, Vaduva Doina Cornelia, Mihaila Marius Claudiu.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*