Consiliul Județean Teleorman încă ”analizează” dacă se constituie sau nu parte civilă în procesul Dragnea-TelDrum

în Actualitatea politică

Monica Vasilescu

Dănuț Ionel Cristescu – președinte CJ Teleorman

Procurorii DNA au notificat Consiliul Judeţean Teleorman pentru a se constitui parte civilă în dosarul Liviu Dragnea-TelDrum, în care fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, cu fraude europene şi abuz în serviciu, fapte care ar fi fost comise în perioada 2000-2012.  
În acest dosar, DNA susţine că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene ar fi fost prejudiciat cu peste 20 milioane euro, iar Consiliul Județean Teleorman cu 31 milioane de lei. Cu toate acestea, niciuna dintre instituții nu s-a constituit parte civilă în proces.

La recenta ședință a Consiliului Județean Teleorman, astăzi, unul dintre consilierii județeni ai opoziției a încercat să obțină un punct de vedere oficial de la actualul președinte al instituției, Dan Cristescu, dar, în concret, nu a aflat mare lucru. „O să răspundem și Direcției Naționale Anticorupție cu privire la faptul că analizăm situația. În lege e prevăzut clar că putem să ne constituim parte civilă până la începerea cercetării judecătorești. Deci, trebuie să analizăm și să vedem dacă identificăm sume de bani să ne putem constitui parte civilă. În perioada următoare o să analizăm și noi ce documente avem în acest moment în cadrul Consiliului Județean Teleorman”, a declarat președintele CJ.

Consilierul PNL – Cătălin Vătafu a insistat în demersul său, spunând că va veni cu un proiect de hotărâre în acest sens. ”Aș vrea să ne oferiți un răspuns temeinic din punct de vedere juridic referitor la responsabilitatea noastră ca și consilieri județeni în ceea ce înseamnă constituirea sau nu ca parte civilă în acest proces al Consiliului județean. Are consilierul județean vreo responsabilitate în ceea ce înseamnă constituirea ca parte civilă sau responsabilitatea cade exclusiv în sarcina dumneavoastră, ca președinte al Consiliului Județean? Dacă responsabilitatea este în sarcina dumneavoastră, suteți liber să luați orice decizie doriți cu privire la constituirea sau nu ca parte civilă. Dacă, în schimb, responsabilitatea cade și pe umerii noștri, vă anunț încă de acum că în următoarea ședință a Consiliului Județean Teleorman voi propune introducerea pe ordinea de zi a unui proiect care să conste în decizia de a ne constitui ca parte civilă”.

Până la următoarea întâlnire a aleșilor județeni, în care intuim că situația va rămâne neschimbată, reamintim că dosarul Dragnea-TelDrum s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene, beneficiar fiind Consiliul Județean Teleorman. Este vorba de două contracte pentru DJ 701 şi DJ 506 câştigate de TelDrum, în perioada 2008-2009, care ar fi fost încredinţate ilegal firmei care l-a făcut pe Dragnea mare.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*