Concertul trupei Arhaic a bucurat sufletele iubitorilor de muzică și poezie

în Cultură

Monica Vasilescu

arhaic (1)Gândite inițial ca un mijloc de a se apropia și mai mult de iubitorii cântecului lor, concertele trupei Arhaic au devenit, încet și sigur, un mod de a crea legături de suflet, dar și un mecanism de a trezi autoritățile din amorțire. Spunem asta pentru că, în Teleorman, cei care conduc destinele culturii par a avea ”orbul găinilor” în privința multor talente care ar putea arăta și partea frumoasă a județului, nu doar sărăcia, care vine la pachet cu îndobitocirea și slugărnicia. arhaic (2)Sunt destui oameni valoroși care ar trebui sprijiniți și încurajați să-și manifeste creativitatea și aptitudinile în domeniul artei, talente demonstrate în întreaga țară și afară, dar puțini șefi de instituții știu și vor să promoveze cultura, majoritatea mergând mai degrabă pe superficialitate și pe principiul: nimeni nu este profet la el acasă.

arhaicUn caz concret este trupa Arhaic, formată din trei oameni frumoși care au repus în drepturi muzica folk pe plan local, trupă care cântă răzleț la acțiuni organizate de autoritățile publice – la Biblioteca Județeană și la Centrul Cultural – dar asta nu-i oprește să-și ia talentul în mâini și să-l ofere prietenilor, în cadrul unor adevărate spectacole cultural-artistice. Vineri, apropiații Trupei Arhaic au avut, din nou, prilejul de a se reuni și de a se bucura, vreme de aproximativ trei ore, de un eveniment cultural, ce a încântat întreaga audiență, acoperind mai multe laturi ale frumosului: muzică, poezie și teatru.

“Baladele iubirii” s-a numit cel mai recent concert al arhaicilor de la Alexandria, susținut la Casa PaPaCip, acolo unde au venit și oameni de cultură și autorități din Giurgiu. Poeta Dunia Pălăngeanu și folkista Mihaela Stoica, ambele din județul vecin, au impresionat printr-un recital muzical-poetic de excepție. Acestea au fost urmate pe scenă de viceprimarul municipiului Giurgiu, Alexandru Vladu, care a înmânat premiile ce poartă parafa Cenaclului literar “Luceafarul” din Giurgiu, condus de poeta Dunia Pălăngeanu. Premiul literar “Marga Dumitrescu Frasinu” s-a îndreptat către scriitoarea Ela Nicolau, pentru romanul ”Prin glodul destinului”, iar premiul Cultural “Ion Mihai” 2015 a fost oferit trupei Arhaic, pentru merite deosebite în promovarea muzicii folk, a tradițiilor românești prin cântece și port, distincție pe care Nicolae Doboș (fondatorul trupei Arhaic) și colegii săi – Sorin Preda și Alex Antonescu – o merită cu desăvârșire, pentru că puțini mai sunt cei care aleg să-și definească performanțele în jurul unicității autenticului și duc mai departe emoția fabuloasă a folclorului nostru și portul, pentru că nu se despart niciodată de cămașa românească.

După înmânarea premiilor, viceprimarul de la Giurgiu, teleormănean la origini și un susținător al culturii, Alexandru Vladu, a spus că se află la Alexandria în campanie… în campanie pentru cultură. ”Sunt bucuros că ne aflăm lângă muzică, lângă cultură. În seara asta mă simt foarte bine în preajma atâtor iubitori de cultură. Eu sunt viceprimar la Giurgiu și am venit să fac campanie electorală la Alexandria, însă, campanie electorală pentru cultură, nu pentru politică. Am văzut mulți tineri talentați aici. Îi mulțumesc foarte mult prietenului meu, Nicolae Doboș, pentru tot ceea ce face pentru cultură și îl mai așteptăm la Giurgiu”.

Între reprezentațiile muzicale ale artiștilor ”cap de afiș”, din care nu au lipsit cele mai cunoscute cântece ”Clamare”, ”Să taci”, ”Pasărea care mă strigă”, cei prezenți au rezonat la poeziile poetei Georgeta Datcu din Alexandria, dar și la cele ale actorului Mircea Domnaru, care a recitat mai multe poeme în stilu-i inconfundabil. La fel de entuziaști au fost spectatorii și la momentul oferit de Silvia Ureche şi Vali Mateescu (actori la Trupa De Teatru Scenik), care au jucat ca niște adevărați profesioniști un fragment din piesa de teatru ”Serpentina” de Paul Everac.

Desfășurat sub stigmatul iubirii, spectacolul s-a bucurat de prezența unor oameni speciali, ale căror evoluții au vorbit celor prezenți despre cât de important este pentru suflet să retrăiască baladele iubirii, așa cum reușesc să facă la fiecare întâlnire Nicolae Doboș, Sorin Preda și Alex Antonescu, artiști care îmbină perfect mesajul poeziei cu bucuria și vibrația muzicii, oferind admiratorilor atmosfera unor autentice serate culturale de care nu ne putem lipsi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*