Comunicarea instituțiilor cu presa e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire…

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

presaCarmen Daniela Dan manifestă, poate, cea mai fermă ambiție de a interacționa bine cu mass-media locale, comparativ cu oricare alt prefect de dinaintea ei. Ciudat lucru, am spune! Pentru că un prefect nu trebuie să devină o starletă autohtonă, activitatea lui fiind una discretă și, de regulă, tehnică. Evident că între Zorinel Niculcea, care se sufoca cu virgulele din discursuri și Carmen Daniela Dan, o preferăm și noi pe cea din urmă. Problema ei e că se străduiește prea mult și își divulgă intențiile politice într-un mod totalmente neinspirat. Iar dacă prefectul de Teleorman se află, în timpului mandatului său, în campanie electorală pentru parlamentare, atunci nimeni nu ne poate cere să tratăm lucrurile cu seriozitate.

Presată de ideea că trebuie să solidifice relația cu presa, Carmen Daniela Dan l-a luat lângă ea pe Gabi Crîngeneanu, de care pare s-o lege o dependență maladivă, după care a convocat purtătorii de cuvânt ai instituțiilor deconcentrate și pe câțiva șefuleți de duzină, incapabili să-și păstreze frustrările personale doar pentru ei. Scopul: o confruntare deschisă cu mass-media teleormăneană. Toată lumea s-a aflat la locul stabilit de prefect pe 30 aprilie. Demersul părea a fi unul constructiv, dar în fapt, nu a făcut altceva decât să scoată la suprafață frustrări greu de depășit. Pe scurt, purtătorii de cuvânt s-au plâns că nu pot fi total deschiși în fața presei, din cauza “procedurilor”, în timp ce presa s-a plâns că nu primește comunicate. Nimeni n-a remarcat faptul că mai mult de jumătate dintre purtătorii de vorbe prezenți la întâlnire nu cunoșteau chipurile jurnaliștilor invitați, așa cum nici jurnaliștii nu i-au văzut niciodată personal pe majoritatea celor invitați la dialog. Nimeni n-a subliniat faptul că nu lipsa comunicatelor de presă ne doare pe noi, ci lipsa transparenței și aroganța autorităților publice din Teleorman, atunci când sunt rugate să furnizeze informații în baza legilor în vigoare.luiza2 Așa că s-a concluzionat că mari probleme nu sunt, poate doar, pe ici, pe colo, prin părțile esențiale și că instituțiile au o comunicare sublimă cu presa, care lipsește cu desăvârșire.

La finalul evenimentului, jurnaliștii au putut elucida și adevăratul motiv al întâlnirii. Coincidențial, la nicio săptămână după ce ziarul Liber în Teleorman l-a ridicat în slăvi ca și expert în comunicare, Gabriel Crîngeneanu a fost avansat pe postul de director de cancelarie al Prefectului.

O surpriză a fost, pentru majoritatea celor prezenți, numirea jurnalistei Luiza Abu Salem în poziția de consilier personal al prefectului. Cunoscând-o pe Carmen Daniela Dan, și asta pare tot o mutare scoasă din joben, în eventualitatea campaniei electorale în care va intra la anul. Dar Luizei îi urăm succes!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*