Comisia Europeană și Factual încearcă să reabiliteze adevărul în “epoca post-adevăr”. Cum ne protejăm de știrile false, de dezinformare și manipulare?

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Într-o vreme în care internetul face regulile jocului, e foarte greu pentru consumatorul de știri să facă o distincție între ceea ce este adevărat și ceea ce i se oferă pe tavă drept adevăr, pentru a servi unor interese ascunse. Sutele de site-uri nerevendicate de vreun proprietar, miile de articole nesemnate, care atacă oameni și situații sub protecția unui anonimat meschin, invazia de conturi false pe rețelele de socializare, care aruncă în eter informații cu tentă manipulatoare sunt motive suficiente pentru autoritățile europene de a încerca să ia măsuri pentru reabilitarea adevărului în epoca post-adevăr. În post-adevăr se repetă o teorie a unui ideolog nazist, care susținea că o minciună despre care se vorbește mult și pe care o repetă mulți oameni devine, în timp, adevăr. Propagarea unor știri false pe rețele de socializare, în mod special, căci acolo impactul public e în creștere, poate avea, în cele din urmă, efecte importante și deloc favorabile pentru securitatea națională, într-o perioadă în care Uniunea Europeană pare vulnerabilă, iar Rusia încearcă să-și impună interesele implicându-se într-un război informațional. Fiind vorba, deci, despre un război, Comisia Europeană s-a gândit că n-ar fi rău să-și ocupe o poziție în tranșee și a considerat că e cazul să ia niște măsuri. Iar primii care pot sprijini restabilirea adevărului în această perioadă tulbure sunt, în mod direct, jurnaliștii. În acest sens, în perioada 23 – 25 aprilie, a avut loc la București un maraton de fact-checking, menit să demonteze o serie de mituri legate de Uniunea Europeană și o conferință, sub titulatura “Europe – Check this out!”, care a pus față în față jurnaliști din întreaga țară cu specialiști în domeniul propagandei, a tehnicilor media, dar și fact-checkers din Polonia, Italia și România. La eveniment a fost reprezentat și Ziarul Liber în Teleorman, alături de jurnaliști din presa locală care au demonstrat seriozitate de-a lungul activității lor, precum Sebastian Oancea (Vrancea), Teodora Baciu (Neamț), Dan Lungu (Alba), Andreea Pavel și Cristi Andrei Leonte (Constanța), Sorin Țiței (Galați), precum și reprezentanți ai instituțiilor de presă centrale.

Cei care s-au ocupat de sprijinirea jurnaliștilor invitați în demontarea miturilor, prin aplicarea metodologiei de fact-checking au fost profesioniștii de la Factual, Elena Calistru și Ovidiu Vanghele. Ei le-au explicat participanților importanța verificării fiecărei informații, în ideea de a oferi calitate publicului lor și, cumva, calitatea a fost definită prin raportare directă la adevăr. Căci într-o lume în care informația este bolnavă, iar internetul nu poate fi controlat decât prin scoaterea computerului din priză, e important ca jurnalistul să-și înțeleagă bine menirea și să nu sprijine, din comoditate, perpetuarea acestei stări de confuzie. Lucja Homa, coordonatorul site-ului demagog.org.pl din Polonia, dar și Giovanni Zagni, coordonator și analist senior al site-ului Pagella Politica din Italia au povestit jurnaliștilor români cât de simplu poate fi discreditat un individ pe site-urile de știri false, dar și cât de rapidă poate fi, în unele cazuri, nu în toate, determinarea și verificarea valorii de adevăr a unor afirmații. Pe de altă parte, Elena Calistru, președinte Funky Citizens, a împărtășit experiența ei de a fi muncit mai bine de treizeci de ore pentru a demonta o minciună de 10 secunde a unui politician, precum Liviu Dragnea în cazul concret al găurii din buget, lăsată de guvernul Cioloș. Pentru cei prezenți, experiența a fost una interesantă, în sensul că jurnaliștii au înțeles că mai au încă de învățat și că asta nu e nici pe departe o problemă, atâta vreme cât rezultatul final e adevărul. Demontarea unor mituri despre UE a fost, în fapt, un mod de a învăța un sistem de aplicare a metodelor de verificare a adevărului și de organizare a muncii gazetărești.

Conferința “Europe: Check This Out!” s-a desfășurat la Intercontinental și a adus față în față presa centrală și locală cu specialiști și reprezentanți ai Comisiei Europene. Este vorba despre Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Armand Groșu, conferențiar universitar la Universitatea București, Corina Rebegea (Centrul de Analiză a Politicii Europene) și Cosmin Popa, cercetător la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Române. Principala concluzie a conferinței a fost aceea că știrile false, propaganda, dezinformarea și manipularea pot fi combătute fie de către jurnaliști, printr-o atitudine activă și orientată în sensul verificării informațiilor care apar în mediul virtual, dar și de către fiecare dintre noi, prin reorientarea către valorile noastre, prin respectul pentru istorie și educație. Pentru că, în cele din urmă, manipularea bazată pe frică nu poate fi contracarată eficient decât de capacitatea noastră de a ne proteja valorile. Care înglobează, cu certitudine, tot adevărul de care avem nevoie…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*