Comisia de Disciplină face victime cu ajutorul reclamagiilor

în Actualitatea politică

comisieCarmen Dumitrescu

Comisia de Disciplină a devenit un fel de “bau-bau” pentru mulţi dintre funcţionarii publici din administraţia locală teleormăneană. Şi, chiar dacă nu întotdeauna se soldează cu efecte, e întotdeauna o bătaie de cap să fii chemat acolo unde niciunui responsabil cu legalitatea deciziilor administraţiilor locale nu-i place să dea explicaţii. În plus, cele mai multe dintre cazuri se fundamentează pe sesizări ale unor persoane care și-au asumat culoarea politică, astfel că, în multe dintre situații, Comisia de Disciplină ar trebui să verifice și raporturile personale dintre reclamagiu și cel acuzat de comiterea unor acțiuni situate în afara canoanelor legale. Reclamagii erau la mare modă pe timpul lui Teodor Nițulescu, prin aceștia fostul prefect având posibilitatea să își exercite forța în teritoriu prin metoda care îi plăcea cel mai mult: strânsul mâinii cu ușa. Acum, când lucrurile par a fi intrat într-o oarecare normalitate, cei responsabili de abateri nu mai sunt sancţionaţi la fel de grav, însă deciziile Comisiei de Disciplină din cadrul Instituţiei Prefectului îşi pun în continuare amprenta atât pe reputaţia celor vizaţi, cât şi pe salariile lor.

O istorie a neregulilor

primarie 1Cei care au urmărit mersul administraţiei publice din ultimii ani îşi amintesc că pe vremea când Niţulescu era prefect de Teleorman, secretarii de primării care au fost sancţionaţi cu destituirea pentru necomunicarea actelor administrative erau destul de numeroşi, chiar dacă, în cele mai multe dintre cazuri, primarii au refuzat să pună în aplicare acele decizii. Până în anul 2005, secretarii primăriilor erau numiţi prin ordin al prefectului, în ideea că numai astfel se putea realiza o cooperare strânsă între responsabilul cu legalitatea şi instituţia care verifică legalitatea actelor administraţive. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs, pentru că secretarii pot fi destituţi doar prin decizia primarilor. Or, situaţia este destul de dificilă pentru Prefectură care poate sesiza anumite abateri, le poate analiza şi poate propune sancţiuni, asupra cărora primarii pot, însă interveni şi pot propune sancţiuni mai mici sau pot, efectiv, ignora sugestiile acesteia, pentru că, de fapt, ei sunt cei care comit de fapt, abaterile iar secretarul este cel care le respectă ordinele. Şi astfel s-a ajuns ca acum, numărul celor cercetaţi disciplinar să fie mult mai mic decât în trecut, Comisia de Disciplină analizând situaţiile care încalcă flagrant legea şi, în general, vizează necomunicarea actelor administrative. Dar, în realitate abaterile sunt mult mai grave, multe dintre ele având la bază suspiciuni de abuz în serviciu sau diverse incompatibilităţi.

 

8 abateri disciplinare în doi ani

primarie 3Dacă au fost timpuri în care numărul secretarilor chemaţi în Comisia de Disciplină se ridica la câteva zeci într-un singur an, se pare că situaţia s-a clarificat pe parcurs şi acum, cei cercetaţi de autorităţi sunt mult mai puţini. Ne abţinem să elucidăm motivele care stau în spatele acestei scăderi numerice, dar putem presupune o interferenţă a politicului. În ceea ce-l priveşte pe actualul prefect de Teleorman, Carmen Daniela Dan, acesta susţine că lucrurile acestea n-au niciun fel de conexiune cu emergenţele politice şi că sunt cercetaţi adeseori în Comisia de Disciplină şi oameni ai PSD-ului, aşa cum sunt verificaţi şi cei de la alte partide, în ideea că legea trebuie aplicată echidistant. Nu ştim, în fapt, cât de mult se reuşeşte echidistanța la Teleorman, dar știm că în 2014 se cercetează o singură abatere a unui secretar de primărie, în baza unor sesizări făcute de un consilier local al PNL. Este vorba despre secretarul comunei Lisa, Florinela Dașa, care, potrivit primarului din Lisa, Daniel Sorin Băcanu este victima sesizărilor “unui reclamagiu din consiliul local”, care face plângere peste plângere la Parchet și la Prefectură pentru variate abateri, de la abuz în serviciu la incompatibilitate.

În general, sesizările determină Comisia de Disciplină să-și intre în atribuții, chiar dacă sunt și situații în care Instituția Prefectului sesizează faptul că anumiți secretari de primării nu comunică actele administrative în condițiile prevăzute de lege. Din anul 2012, Prefectura a sesizat existența a trei cazuri de necomunicare a actelor administrative în comunele Cosmești, Salcia și Răsmirești.

Incompatibilitățile și conflictele de interese sunt sancționate pecuniar

primarie 2În general, abaterile sunt analizate de către Comisia de Disciplină constituită la nivelul județului Teleorman, pentru propunerea modului de soluționare a sesizărilor privitoare la faptele secretarilor unităților administrativ-teritoriale, catalogate ca și devieri de la normă. Astfel, fiecare sesizare în parte este analizată, pornindu-se chiar de la ideea că persoanele cercetate ar putea fi victimele unor reclamații sau sesizări cu subtext personal. Dar sunt și cazuri în care suspiciunile reclamagiilor sunt bine fundamentate și atunci se dispun măsuri de remediere a situației. De pildă, în anul 2013, secretarul comunei Măgura s-a văzut pus în situația de a plăti pentru un conflict de interese, sancțiunea constând într-o propunere de diminuare a salariului. Totuși, e greu de spus dacă propunerea a fost sau nu pusă în aplicare, pentru că, așa cum precizasem și anterior, Comisia doar propune, primarul dispune. Și atunci când primarul consideră sancțiunea prea dură, poate dispune ameliorarea ei. O altă situația ajunsă la Comisia de Disciplină a fost incompatibilitatea lui Marin Tudorică de la Troianul, însă acolo juriștii Prefecturii au constatat că nu au competență în soluționarea cazului, acolo intervenția Agenției Naționale de Integritate fiind singura în măsură să constate că în perioada iunie 2008 – februarie 2009, primarul s-a aflat în stare de incompatibilitate, deoarece a deținut simultan funcția de primar al comunei Troianu și de administrator în cadrul unei societăți comerciale.

În acest moment, Comisia de Disciplină constituită la nivelul județului Teleorman pentru analiza și propunerea modului de soluționare cu privire la faptele secretarilor unităților administrativ-teritoriale este compusă din Gigi Dorinel Iancu, în calitate de membru titular,  Cătălin Georgescu, membru supleant pentru Gigi Iancu, Cristina Carmen Alexandrescu în calitate de membru titular, Alexandrina Dragodan , în calitate de mebru supleant, Cornelia Voicu, în calitate de mebru titular, Marinela Luță, supleant al Corneliei Voicu și Glință Nicoleta, în calitate de secretar.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*