Colaborarea româno-olandeză continuă

în Actualitate

orbeascaVineri, 4 decembrie 2015, a sosit in judetul Teleorman delegatia de specialisti in domeniul managementului apei si sanitatiei, de la Regia de Apa „Reest en Wieden” din provincia Overijssel din Olanda. Parteneriatul dintre Olandezi si Consiliul Judetean Teleorman si Asociatia Euro Teleorman a inceput in anul 2005 si a cuprins pe langa schimbul de expertiza, implementarea unor diverse proiecte, mai ales in domeniul managementului apei si al sanitatiei. Dintre activitatile desfasurate, amintim: foraje de puturi de mare adancime; donarea unor purificatoare de apa prin care apa se trateaza de nitrati si nitriti; reimpadurirea unui perimetru de 10 ha; lupta impotriva inundatiilor; infiintarea Centrului de Management al Apei de la Turnu Magurele; proiectul educational „Apa, sursa de viata!” implementat de Scoala Gimnaziala Nr. 2 Zimnicea; proiectul educational „Educatie si sanitatie in mediul rural din judetul Teleorman”, implementat in 10 scoli; conferinte internationale; ateliere de lucru; seminarii; organizarea de activitati dedicate Zilelor Dunarii etc.

Parteneriatul cu specialistii olandezi a adus multe beneficii, prin urmare este important sa fie continuat si anul urmator. S-au lansat discutii despre un nou proiect pe anul 2016, in domeniul educatiei si sanitatiei. Continuarea proiectului „Educatie si sanitatie in mediul rural” implica modernizarea unor utilitati in spatiul scolar cu sprijinul comunitatilor locale, ai caror beneficiari directi sunt elevii.

In acest scop, au fost vizitate si evaluate cateva localitati rurale in care, fie proiectul a fost implementat, fie urmeaza sa fie cuprinse in proiect. Au fost vizitate comunele Orbeasca, Izvoarele, Frumoasa si Contesti.

Oaspetii olandezi s-au simtit minunat alaturi de localnici si au impartasit bune practici din activitatile desfasurate, dar si reprezentari ale folclorului si traditiilor romanesti! In comuna Contesti au fost intampinati de primarul Viorel Peta si de membrii consiliului local. La incheierea discutiilor, Ansamblul Florile Teleormanului condus de instructorul coregraf – Ion Boboc si directorul Scolii Gimnaziale Contesti, George Lili Berceanu, a prezentat un program de dansuri populare, valorizand astfel zona si din punct de vedere cultural.

Cu aceeasi ospitalitate au fost intampinati si in comuna Orbeasca. Primarul comunei, Gheorghe Budica, impreuna cu directorul Scolii Orbeasca de Sus, Haita Georgeta, cu secretarul comunei-Haita Marius si gospodari si-au intampinat oaspetii cu produse traditionale si i-au insotit intr-un tur al comunei unde se desfasura Targul Saptamanal, delegatia de olandezi fiind primita cu bratele deschise si de vanzatorii si localnicii aflati in piata.

S-au intors in Olanda cu satisfactia ca sprijinul lor a dat roade, iar noi le uram „drum bun” si-i asteptam la primavara, la prima intalnire de lucru din cadrul proiectului „Educatie si sanitatie in mediul rural din judetul Teleorman”, a consemnat Mihaela Tudor, Asociatia Euro Teleorman.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*