Clotilde Armand: „Domnul Dragnea este un om foarte bogat într-unul dintre cele mai sărace județe din țară. Eu cred că asta e o problemă…”

în Actualitatea politică

14610788_1270758089621988_972486666_nCarmen Dumitrescu

Clotilde Armand este în mod cert o apariție exotică în peisajul politicii românești. Surpriza alegerilor locale din vara aceasta este, în fapt, personaj foarte carismatic, care nu se teme să se apropie de oameni, din simplul motiv că îi iubește. Și asta se vede cu ochiul liber. Clotilde preferă contactul direct cu oamenii, considerând că astfel se poate poziționa pe aceeași lungime de undă cu ei și că numai așa le poate înțelege problemele. Idealistă până la a declara că vrea să facă din Sectorul 1 al Bucureștiului un Paradis pe pământ, Clotilde știe totuși că lupta împotriva sistemului are regulile ei, iar cea mai importantă dintre ele este să permiți oricui vrea să se implice să aducă viziunea sa proprie, diferențele nefiind subiecte de divergență decât în mințile înguste. Cu prilejul vizitei sale în Teleorman, am vrut să aflăm mai multe despre această figură publică cel puțin carismatică, în ideea de a cunoaște și o altă tipologie de persoană publică, una cu o viziune vestică asupra campaniilor electorale și cu un ideal suficient de viu ca să poată fi exprimat în puține cuvinte.

Reporter: Cum ați ajuns în România?

Clotilde Armand: Răspunsul cinstit este că în momentul în care m-am căsătorit, soțul meu, care este român, mi-a spus că intenționează să se întoarcă în România. Am acceptat ideea cu bucurie…

R. Care a fost impactul României asupra dumneavoastră?

C.A. România este o țară extrem de frumoasă și cu oameni foarte sufletiști. Eu apreciez acest lucru. Sunt o persoană pentru care oamenii sentimentali și comunicativi sunt și foarte frumoși. Acest lucru pentru mine are o mare valoare, adică pentru mine contează să am în jurul meu oameni care nu sunt orientați spre acumularea de lucruri materiale, spre confort, care au viața pusă la punct și care nu se mai gândesc la nimic altceva decât la ei înșiși. În România e diversitate, e suflet, e viață. E fericire și nefericire… Mi-am ales soțul și astfel am ales România. În politică am intrat cu Nicușor Dan, pe care îl știu de foarte mult timp….

R. Ce fel de relație aveți cu Nicușor Dan, căci ați mărturisit că îl știți de foarte mulți ani?

C.A. Nicușor Dan este matematician și soțul meu este tot matematician. Nicușor Dan a fost prietenul cel mai bun al cumnatului meu. Împreună au fost în Turcia după Revoluție pentru a cumpăra blugi și ce se mai cumpăra pe vremea aceea, împreună și-au cumpărat prima mașină, au făcut multe lucruri. Au fost împreună în Franța să studieze, adică sunt prieteni extrem de apropiați.

R. Ați avut o ascensiune politică fulminantă. Noi am auzit despre dumneavoastră  la alegerile locale, constând că aveți un impact real asupra oamenilor. Cum ați obținut impactul ăsta?

C.A. Oamenii din Sectorul 1 m-au cunoscut în timpul campaniei, pentru că am fost foarte mult pe stradă și m-am întâlnit personal cu oamenii. Știți, eu cred în relațiile interumane. V-am spus că și din acest motiv sunt în România: pentru că aici poți avea relații foarte bogate cu oamenii. Se vede asta și în cântecele locale, sentimentele contează foarte mult. Viețile oamenilor sunt bogate, chiar dacă nu sunt bogați material. Fiecare are o poveste personală foarte bogată. Eu m-am întâlnit cu oamenii și cred în relațiile directe, pentru că nu aveam acces la mass-media și de aceea am optat pentru relațiile directe.

R. Poate le serviți și celor de la noi un model de campanie de succes…

C.A. Mă duceam după amiaza, după ce plecam de la serviciu, într-un cartier și acolo vorbeam cu toți oamenii care îmi ieșeau în cale. Eu nu am nicio problemă să vorbesc cu voce tare și în cartierul respectiv întrebam care sunt problemele cartierelor, oamenii erau fericiți să-mi spună și făceam un live pe Facebook. Oamenii îmi spuneau în direct care le sunt problemele și era o experiență nouă și pentru mine, și pentru ei. Oamenii erau fericiți că sunt ascultați și că au o posibilitate de a discuta aceste probleme. A doua zi, mă duceam în alt cartier și repetam metoda. Am avut 90 de zile la dispoziție și în 90 de zile chiar am reușit să vorbesc cu oamenii și cred că cel puțin un om din trei m-a văzut. Se pare că au și avut încredere în mine.

R. Cum vi se pare filiala USR din Teleorman și dacă  știți ceva despre județ?

C.A. Știu de domnul Dragnea. Părerea mea este foarte clară: domnul Dragnea este un om foarte bogat într-unul dintre cele mai sărace județe din țară. Eu cred că asta e o problemă.

R. Ar trebui s-o vadă și oamenii de aici, doar că nu o văd. De ce?

C.A. Oamenii nu o văd, pentru că n-au mai văzut altceva. Și noi când ne ducem pe stradă, prima dată sunt reticenți. A doua oară, însă, discută cu noi și semnează. Perseverența contează și oamenii simt dacă cineva este sincer sau nu. La început au dubii, pentru că au fost păcăliți de multe ori. Și cu cât ești păcălit de mai multe ori, cu atât pui mai multe bariere mentale, dar după ce cad barierele, unii se gândesc că mai există speranță…

R. Am înțeles că mizați pe oamenii care nu ies la vot de obicei. Aveți o metodă de a-i mobiliza pe ei?

C.A. Noi suntem foarte prezenți pe Facebook, care este o platformă foarte sinceră. Adevărul reiese de acolo în general. Evident că sunt unii care sunt plătiți pentru a dezinforma, dar acolo pe internet, dacă mulți cred în tine, se vede.

R. Ne amintim de Iohannis…

C.A. Da, exact cum a fost cu Iohannis. Acolo există o democrație, chiar dacă unii nu respectă regulile și plătesc anumiți oameni. Dar e totuși imposibil să plătești mii de oameni. Pe online adevărul reiese. Pe stradă v-am spus cum am făcut campania. Alte partide când se duc pe stradă, mai ales șefii, se duc cu o grămadă de oameni, au impresia că ei coboară de undeva. Asta se simte. Eu dacă fac un film, îl fac singură. Evident că și pe stradă se vede adevărul…

R. Deci se pot câștiga alegeri și fără bani…

C.A. Da, sigur!

R. Și mai credeți că oamenii nu se schimbă…

C.A. Ba se schimbă, dar nu de pe o zi pe alta. De asta am instituit o regulă la noi. După două mandate, reprezentanții noștri trebuie să treacă în plan secund. Noi nu vrem politicieni de profesie în partid. Modelul nostru este un model de cetățean care are un job și se implică adițional în viața comunității. Fiecare dintre noi avem jobul și familia noastră. Politica o facem în timpul liber. De ce sunt eu aici sâmbătă? Pentru că în timpul săptămânii am un job  și ca toată lumea, trebuie să-mi câștig traiul. Serviciul pentru comunitate îl facem în plus. Nu poți profesa ca politician. Dacă-ți pierzi job-ul, ce faci? E o problemă conceptuală, până la urmă…

R. Aveți un mesaj pentru teleormăneni?

C.A. Teleorman este un județ sărac pentru că oamenii au avut încredere într-o anumită clasă politică, care i-a păcălit. Ei nu trebuie să mai aibă încredere în acești politicieni. E momentul să se implice. Nimeni nu va avea grijă de ei dacă ei nu au ei înșiși grijă…

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

 1. Din motive economice și amestecul în probleme familiare in septembrie 2003 am plecat departe intre straini,in Italia unde m-am stabilit eu ,sotia si unul din copii cel mic al treilea.Am lăsat in tara in 2 mari orașe ale României cele 2 copile mai mari sa isi continuie studiile pentru a -si face fiecare o stradă , o carieră…..
  Am lăsat acolo tot trecutul meu al formării familiei mele ,munca mea si a sotiei mele de peste 20 de ani si am început o altă viața aici departe intre straini ,Am reînceput de la capăt de la zero.
  M_am, ne-am adaptat conditiilor si modului de trai de aici si am muncit,Am muncit mult cu multe ore si zile fara pauză si am reusit să fim multumiti de ceea ce am muncit :vedeam rezultate la muncă noastra eram multumiti si de noi si de copii nostri ce aveau rezultate foarte bune ,ba chiar de șef de promotie una,iar cealalta sa intre intr-o structură europeană era o mare bucurie, o imensa mulțumire de tata împlinit.
  O altă mare satisfactie venea de la cea mica ,a studiat aici si a mers mai departe la stat la 5 ani Farmacia ( in prezent anul 4 )
  Eram asa de multumit ca imi alina dorul ce nu M-a părăsit niciodată de casa părintească de rude si prieteni de satul meu natal,si mergem inainte pina ce se împlinea cariera si cea mica.
  Deja începusem sa imi imaginez întoarcerea în cîțiva ani, avem o micuță casa la sose
  a nelocuibila de cind am cumparat-o azi aproape căzută , vroiam să o refacem în totalitate tot micuță dar primitoare pentru copii si nepotei in vacante in concedii la bunici la tata si mama.
  Insa destinul M-a pus intr-o situatie grea extremă ce nu îmi permite sa ma mai gîndesc la acel final ce imi plăcea să-l spun chiar cu mândrie: Misiune Indeplinita.
  Acum 2Ani in septembrie 2014 m-a gasit bolnav cu un cancer pulmonar – carcinoma pulmonara non operabile”.Am facut toate tratamentele impuse de boala chemioterapia si radioterapia si de peste un an fac immonoterapie un tratament injectie o data la2 saptamani, fac analize cu o zi inainte si daca rezultatele permit a 2 a zi fac acest tratament ce pina in prezent a reusit sa incetineasca evolutia bolii (eu imi doresc sa o opreasca ,sa o vindece as vrea ) Am reusit ssa suport durerea Si sa traiesc pentru ca aam crezut in Familie si in Bunul Dumnezeu ,mi-am dorit sa imi vad copii realizati si la casa lor sa imi vad nepotelul crescind si sa
  ajut acum asa cum l-ai mai putea ,incat cred ca aceste dorinte ale mele sint mai puternici decat boala ce as vrea sa o trimit in pusteitati si sa ma vindec
  Am fost la alegeri in 16 noiembrie 2014 eram foarte bolnav,faceam chemioterapia Atunci dar dorinta de a ajuta sa dam jos pe unul din cei mai mari corupti(chiar daca era dirijat de dupa cortina),dorinta aceea de a face ceva bun chiar daca la acea vreme nu speram de a trai pina -n aceste zile.
  Si daca vrea Bunul Dumnezeu voi merge si acum in decembrie la Arezzo la 80km de unde locuim,si poate .com reusi sa punem in f fruntea tarii personal curat ,cinstit ,onest
  preparat sa conduca tara ,sa faca posibila
  Intoarcerea romagnolo acasa la familii rude si prieteni ,creindu-se locuri de munca pentru
  toti,Si poate ca pensionar voi fi si eu intors acasa acolo unde mi-am facut familia Va multumesc Tuturor ca imi cititi Pasul si il faceti sa vada cum traieste un bolnav de cancer pulmonar dreptate intre straini
  Multumesc

  • M-a impresionat povestea dumneavoastra domnule Guna Marcel! Este trista soarta noastra a romanilor sa trebuiasca sa ne castigam viata printre straini. Va doresc multa sanatate si putere de lupta cu boala! Sa ne auzim cu bine dupa votul din decembrie!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*