CinEd România organizează o sesiune de formare pentru profesorii de gimnaziu și liceu din Alexandria

în Actualitate

CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri, a început anul 2 de activitate în România cu o serie de sesiuni de formare adresate facilitatorilor educaționali. În 2016, pentru gimnaziu și liceu, Societatea Culturală NexT a organizat în cadrul programului CinEd training-uri pentru 211 cadre didactice și bibliotecari publici din 6 orașe, precum și proiecții gratuite pentru tineri, în 14 localități din țară. La activități au participat peste 1300 de elevi, din clasele V – XII, care au descoperit diversitatea cinemaului european și s-au familiarizat cu filmul de artă și limbajul cinematografic.

Formările și proiecțiile CinEd organizate de Societate Culturală NexT au fost însoțite în 2016 de invitați speciali, critici de film precum Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan și Gabriela Filippi. Aceștia au facilitat analiza filmelor propuse, precum și dialogurile cu elevii, cadrele didactice și bibliotecarii.

CinEd – European Cinema Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizații culturale din 7 state – Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în randul tinerilor. În România proiectul este coordonat de Societatea Culturală NexT pentru nivelul gimnazial și liceal.

Pe 20 februarie, în Alexandria, de la ora 17:30, la sediul Primăriei Municipiului Alexandria (str. Dunării, nr. 139) are loc o sesiune de formare adresată profesorilor de gimnaziu și liceu coordonată de criticul de film Andrei Gorzo. La formare vor participa profesori din municipiul Alexandria, dar și din alte orașe ale județului Teleorman.

Filmele din catalogul CinEd sunt disponibile într-o varietate de formate ce vor putea fi proiectate în spaţii diverse, inclusiv în săli de clasă sau biblioteci. Platforma online este ușor de folosit de către facilitatorii educaționali care doresc să participe la inițiativă și să organizeze proiecții pentru elevi. Accesul este gratuit atât pentru descărcarea filmelor cât și pentru accesarea materialelor pedagogice.

Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută la dezvoltarea abilităților elevilor de a analiza, înțelege și interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum și la apropierea de cinematografie ca artă și industrie.

Printre orașele în care programul CinEd va ajunge anul acesta se numără București, Brașov, Iași, Râmnicu Vâlcea, Alexandria și Târgoviște.

Activitățile CinEd din Alexandria coordonate de Societatea Culturală NexT se desfășoară în parteneriat cu Asociația T.E.T. Alexandria, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Teleorman și al Primăriei Municipiului Alexandria.

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal) și de Asociația Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene. Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei din România. Parteneri: Europa Cinemas, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*