Monica Vasilescu
Alexandria nu este nici pe departe oraşul tuturor oportunităţilor, dar mai găsim unele locuri de petrecere a timpului liber, prin intermediul oamenilor de afaceri care nu stau cu mâinile în sân și spun ”aici nu se poate”, ci își perfecționează proiectele, cu toate impedimentele de rigoare.
Ne referim acum în special la businessmanii din domeniul alimentației publice, care nu au uitat să pună lângă o mâncare aleasă și o atitudine prietenoasă pentru a convinge consumatorii să treacă pragul localului fără a fi nevoie să-i atragă cu tot felul de propuneri promoționale și gratuități. O surpriză plăcută în acest sens a venit de la rebranduitul restaurant Harmony, fost Minerva, situat pe strada Dunării, lângă Catedrală.
După recenta transformare, restaurantul întrunește mai multe calităţi care trebuie să definească o locație într-o reşedinţă de judeţ, ne referim la armonie, eleganţă, servicii de înaltă clasă, bucurându-se astfel de aprecierea unui public larg şi diversificat.
La Harmony Restaurant & More, mâncarea este atent gătită, preparatele bine executate, cu gust și prezentare deosebită, iar cuvintele de ordine sunt curățenia și atenția. Originalitatea care caracterizează întreaga incintă se răsfrânge în gesturi aparte, pentru că numai aici se găsește meniul avocatului, meniul omului grăbit și meniul enoriașului. Pe lângă faptul că localul dispune de o bucătărie dotată cu aparatură nouă și performantă, gastronomia este semnată de un maestru bucătar cu o experiență de peste 20 de ani, care acordă o atenţie specială ingredientelor şi modului în care sunt pregătite specialităţile. Chef Cătălin Jernoiu are în portofoliul său mâncăruri sofisticate, dar şi preparate de consum general. Mai multe detalii despre arta culinară, despre mâncărurile sale și despre proiectele pe care le pregătește în restaurantul din capitala Teleormanului se regăsesc în interviul acordat ziarului Liber în Teleorman de unul dintre cei mai cunoscuți chefi din România – Cătălin Jernoiu.
Reporter: Întâi de toate, spuneți-ne când aţi aflat că drumul profesional vă trece prin bucătărie?
Cătălin Jernoiu: Totul a început la vârsta de 15 ani, atunci când m-am înscris la o școală de profil pentru bucătari. Acolo am descoperit pasiunea pentru bucătărie. Am făcut practică la un restaurant cu specific românesc.
Reporter: Ce elemente sunt necesare pentru a ajunge chef?
Cătălin Jernoiu: Nu știu care este cheia succesului în bucatarie…! La mine, cheia a fost munca și seriozitatea. Și cred că sunt cele mai importante calități alături de pasiune, de dragostea și plăcerea de a găti. Dacă ai în tine acel ceva, acea chemare spre bucătarie, nu trebuie decât să o lași să mocnească la foc mic, adaugi munca, seriozitate și pasiune cât cuprinde și ușor, ușor începi să adulmeci aromele reușitei.
De asemenea, este foarte important să ai un puternic spirit autodidact, ambiție și curiozitate, adică dorința de a cunoște cât mai mult, de a experimenta lucruri noi și de a încerca să înțelegi cum pot fi ele apoi puse în practică. Astăzi, Cheful este cel care dirijează, care conduce, este un lider care coordonează munca întregii echipe (de la ajutorul de bucătar, bucătarul secund și, în general, tot personalul din bucătarie), care supervizează ritmul și calitatea muncii și garantează pregătirea felurilor de mâncare în conformitate cu normele de igienă și de calitate. Cheful este un adevărat artist, dar și un adevărat manager al bucătăriei!
Reporter: Câte rețete proprii ați pus la punct de-a lungul anilor și ce preparate vă sunt mai dragi?
Cătălin Jernoiu: Am realizat zeci de rețete, nu le mai țin minte numărul. Toate preparatele pe care eu le gătesc îmi sunt dragi, munca mea îmi este dragă.
Reporter: Vă ocupați cu o deosebită precizie de design. Din experiența gastronomică pe care o aveți, cât de mult contează aspectul?
Cătălin Jernoiu: Aspectul mâncărurilor contează foarte mult, primul impact este cel vizual, așa cum se spune, prima dată mâncăm cu ochii, apoi vine gustul.
Reporter: Există un maestru bucătar care v-a influenţat stilul şi de la care aţi aprofundat cunoştinţe în domeniu?
Cătălin Jernoiu: Massimo Bottura este maestrul bucătar care m-a consacrat.
Reporter: Practicați această profesie de 20 ani. Ați avut vreodată impulsul de a spune: “mă las de gătit”?
Cătălin Jernoiu: Niciodată!
Reporter: Semnați, de curând, meniul unui local din Alexandria. Care este conceptul Restaurantului Harmony din punct de vedere culinar?
Cătălin Jernoiu: Conceptul este Steack house, un concept al armoniei gustului, mâncare gătită cu ingrediente naturale, pâine făcută în casă.
Reporter: Ce bunătăți ne recomandați dintre felurile de mâncare?
Cătălin Jernoiu: Toate preparatele le recomand, în mod special recomand Cheeseburger-ul Harmony, coastele de porc marinate cu sos barbeque, friptura Texas style Harmony, rață pe varză călită și ciolanul de porc caramelizat asezonat cu hrean.
Reporter: Care este specialitatea casei în privința desertului?
Cătălin Jernoiu: Globul de ciocolată și Mouse-ul de fistic.
Reporter: Aveți preparate spectaculoase și pretențioase. Credeți că vor avea succes în Teleorman, aici unde nivelul de trai este discutabil?
Cătălin Jernoiu: Sigur vor avea succes. Totul sta în măiestria bucătarului, talentul acestuia de a pune în valoare preparatele, prin aspect, gust, ingredientele folosite.
Reporter: Știm că pregătiți mâncăruri în văzul tuturor. Vor avea parte de un astfel de spectacol și cei care trec pragul Restaurantului Harmony în următoarea perioadă?
Cătălin Jernoiu: (zâmbește) Cât de curând, voi face un spectacol culinar în Alexandria, la Harmony!
Reporter: Ce recomandări aveți pentru o cină reușită în oraș? Ce ar trebui să știe clienții atunci când aleg un restaurant pentru a se bucura de o experiență reușită astfel încât să revină?
Cătălin Jernoiu: Mâncarea bună, atmosfera, serviciile ireproșabile, calitatea restaurantului sunt câteva dintre detaliile pe care un client ar trebui să le găsească într-un restaurant.