Cezar Bîrsănel duce mai departe cântecul popular teleormănean

în Cultură

liber2 (3)Carmen Dumitrescu
Cântecul popular teleormănean este unic în lume. Din păcate, puțini mai sunt cei care aleg să-și definească performanțele în jurul unicității lui și, pe măsură ce anii trec, rămân numai câțiva cei care duc mai departe emoția fabuloasă a folclorului nostru. În acest moment, doar copiii lui Liviu Vasilică, Florin și Livia, mai manifestă preocupări vizibile în domeniul cântecului și dansului popular teleormănean, astfel că perspectivele de promovare masivă a zestrei culturale județene sunt destul de vagi. Totuși, unele speranțe se mai întrezăresc la orizont și numele unei astfel de tinere speranțe este Cezar Bîrsănel. La cel 15 ani ai săi, Cezar iubește cântul popular teleormănean și este hotărât să facă performanță în acest domeniu, convins fiind de faptul că responsabilitatea perpetuării tradițiilor locale nu aparține exclusiv unor instituții de profil, ci fiecăruia dintre noi. Cezar, mai mult decât alți tineri de vârsta lui, știe că o comunitate care și-a uitat valorile, trecutul și cântecul este o comunitate care nu mai are nimic de spus.
O copilărie dedicată cântecului
liber2 (2)Cezar s-a îndrăgostit de muzică încă din primii ani de viață. De când avea doar 10 ani începuse să cânte în corul bisericii din comuna bunicilor săi, simțind, încă de pe atunci, că muzica va deveni o parte importantă a vieții lui. Când tatăl lui i-a dăruit o orgă, sentimentul a început să se materializeze, pentru că și părinții au devenit din ce în ce mai siguri de talentul lui Cezar: “Când eram mic, tatăl meu mi-a cumpărat o orgă și am învățat să cânt singur la ea… Astfel, el și-a dat seama că am o înclinație către muzică și m-a înscris la Școala Populară. Ulterior, m-am dezvoltat pe partea vocală, cântam la Școala la Răzmirești, unde am făcut generala, la o serbare… cu orga, după care mi-au dat microfonul și am început să cânt și cu vocea. Am încercat, sincer să fiu, să cânt toate genurile de muzică, dar muzica populară mi se potrivea cel mai bine. Și nu am spus numai eu asta, ci toți cei care m-au văzut crescând cu această pasiune pentru muzică. În ceea ce privește partea vocală, din clasa a IV-a mergeam la biserică împreună cu bunica mea și am început să cânt în corul bisericii. Am făcut asta până în clasa a VIII-a, când m-am mutat la Alexandria. Eu cred că și asta m-a ajutat foarte mult să-mi dezvolt vocea.”
Un copil și patru instrumente
Cezar nu este doar un copil talentat, ci și unui foarte muncitor. La instrumente a învățat să cânte singur și s-a perfecționat apoi în cadrul Școli Populare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Și fiecare instrument nou pe care îl învață reprezintă o provocare pentru el, nu o corvoadă, lucru pe care mai rar îl întânești la tinerii momentului, care se declară sufocați de cantitatea mare de informație pe care o primesc în timpul orelor de curs de la școală. În plus, el este foarte interesat să participe la competiții și, pentru că sprijinul e destul de mic, el are grijă să identifice singur oportunitățile: “La școala populară urmez în prezent cursuri de pian și de canto iar de vreo două luni am început să fiu pasionat și de chitară. Învăț să cânt singur la chitară. În anul 2013 am participat la un concurs ”Tinerele talente”, organizat un profesor de muzică din Alexandria, unde am ocupat locul al doilea, fără ca eu să fac ore de canto sau altceva. Ulterior, am participat la Festivalul Mărțișorului, organizat de Primăria Alexandria, unde am obținut locul I. Oricum, pentru mine, muzica e un mod de relaxare. Cânt de la 10 ani și știu să cânt la orgă, pian, chitară și acordeon…”
Cântecul popular teleormănean – o credință și o pasiune
serate 15Deși e mai puțin comun ca un copil să-și dezvolte o pasiune pentru cântecul popular, Cezar a simțit întotdeauna că muzica de acest gen i se potrivește cel mai bine. Iar cântecul teleormănean îl atrage cel mai mult, considerând că unicitatea lui spune multe despre unicitatea acestui județ și despre frumusețea locurilor și oamenilor lui. De aceea, s-a specializat pe cântecul popular teleormănean, interpretând cu drag, ori de câte ori are prilejul, muzica lui Liviu Vasilică. În plus, își dorește foarte mult să cânte alături de fiul marelui artist, Florin Vasilică, pe care îl consideră cel mai de seamă reprezentant al muzicii populare teleormănene, alături de Gelu Voicu: “Cu privire la repertoriul popular, eu m-am axat pe zona Teleormanului și cânt preponderent melodiile lui Liviu Vasilică, preferatele mele fiind “Mărine la nunta ta” și “Foaie verde ca aluna”. Începând din anul 2014, am imprimat și eu niște melodii personale, împreună cu taraful Marinache de la Next Star, la București. Pe viitor, vreau să mă înscriu la preselecția festivalului “Pe deal la Teleormănel” și am văzut că se organizează și un festival de muzică populară la Mangalia, la care îmi doresc să particip în vacanța de vară. Sunt foarte legat de județul Teleorman, e județul meu și al părinților mei, așa că mi-am propus să reprezint județul inimii mele prin muzica pe care o cânt… tot din inimă. Singura mea pasiune în momentul acesta, căreia îi dedic timpul meu liber, este muzica. În muzica populară, din păcate, nu există prea mulți tineri teleormăneni dornici să se afirme și cred că destul de trist că tânăra generație nu vede potențialul folcloric al acestei zone. Împreună cu niște colegi am pus bazele unei trupe, așa că ne mai exersăm vocea, cântând la evenimente. Mi-aș dori să cânt cu Florin Vasilică, pentru că este singurul care cântă muzică din zona Teleormanului, dar și cu Gelu Voicu. În prezent pregătesc niște duete cu două cântărețe din Moldova, pe care le-am cunoscut la o emisiune la Etno TV”.
Marile speranțe
Cezar crede în el însuși și în visul lui de a deveni un important interpret de muzică populară teleormăneană. Faptul că va avea mult de muncă pentru a-și atinge obiectivul nu-l sperie deloc, pentru că atunci când iubești ceea ce faci, munca e percepută ca parte a firescului cotidian. Între timp, el învață pentru a obține rezultate cât mai bune la școală, fiind elevul Liceului Teoretic “Al. I. Cuza”, pregătindu-se pentru profesia de medic veterinar. El spune, însă, că asta nu-i va afecta în niciun fel iubirea pentru muzica populară teleormăneană și că se va dedica cu totul acestui domeniu pentru a obține performanțe importante în anii ce vor urma. Despre talentul lui Cezar Bîrsănel vom mai auzi și în viitor și ne așteptăm ca și alți tineri din generația lui, talentați în domeniul muzical, să descopere potențialul cântului teleormănean, astfel încât să vină o vreme când Liviu Vasilică și Floarea Calotă vor avea urmași la fel de devotați și de implicați în promovarea potențialului cultural teleormănean.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*