Centenarul Șarjei de la Prunaru a fost comemorat (cu tremur) de autoritățile momentului!

în Actualitate/Politica altfel

Monica Vasilescu

sarja-de-la-prunaru-3Armament, uniforme militare, steaguri de luptă, precum și alte obiecte asemănătoare care au aparținut adevăraților combatanți căzuți pe front au amintit, astăzi, de una dintre cele mai însemnate lupte ale României din Primul Război Mondial, Șarja de la Prunaru.

sarja-de-la-prunaru-2A trecut un secol de la Bătălia pentru București, ultima luptă din anul 1916, atunci când Armata Română, aflată sub comanda generalului Constantin Prezan, s-a străduit să stopeze contraofensiva germană în Muntenia, după ce Bucureștiul a fost ocupat de Armata a 9-a Germană. Călare, cu sabia sau cu lancea, soldații momentului au contribuit la înfăptuirea unui tablou omagial închinat eroilor căzuți în una dintre cele mai sângeroase bătălii date întru apărarea României. Organizate de Batalionul I Instrucție Olt, Consiliul Județean Teleorman și Consiliul Local al comunei Bujoreni, manifestările comemorative desfășurate la Monumentul Regimentului II Roșiori, din sarja-de-la-prunaru-1localitatea Prunaru, au adus în actualitate o parte din spiritul Șarjei de cavalerie din urmă cu 100 de ani. Importanța absolută a evenimentului a fost completată de prezența numărului mare de personalități, autorități, din Teleorman, din Olt și din Dolj, dar și oameni care simt românește, veniți pe un timp foarte rece, încununat cu primii fulgi de zăpadă din acest an, să omagieze eroii care și-au pierdut viața luptând pentru libertate, credință și întregirea neamului.

La centenarul Șarjei de la Prunaru a fost prezent și generalul de armată Marin Dragnea, originar din comuna Siliștea-Gumești, care a luptat în cel de-al doilea război mondial. Discursul acestuia s-a axat pe eroismul trecutului în care s-a luptat până la ultima suflare, dar și pe recunoștința și respectul acordat celor care s-au jertfit pentru țară. La Prunaru, a fost înființat un cimitir militar pe locul unde s-au desfășurat luptele în care au pierit peste 300 de soldați din Regimentul 2 Roșiori. Generalul în rezervă a vorbit și despre faptul că, în anul 1933, a fost ridicat, la cimitirul militar, un monument comemorativ constituit dintr-o stelă de piatră cioplită în vârful căreia se află o statuie de bronz înfățișând un vultur cu aripile întinse spre a-și lua zborul. Acesta a fost jefuit și a rămas fără placa de bronz ce purta dedicația Regelui Ferdinand. Între timp, monumentul a fost refăcut, iar cimitirul de onoare este mult mai bine îngrijit decât cel de la Alexandria. Mai mult, acolo au fost plantați 216 stejari, cu sprijinul autorităților locale, al bisericii, al sătenilor și al militarilor din Batalionul 1 Caracal, care au defilat pe sunetele mișcătoare ale Fanfarei militare ce aparține Garnizoanei Craiova.

Istoria ne arată că luptele au fost deosebit de crâncene la marginea satului Prunaru între avangarda Brigăzii 43 mixtă și forțele de ocupație. Și, chiar dacă Bătălia pentru București a fost pierdută, România nu a fost scoasă din război. Bucureștiul a fost în cele din urmă eliberat după capitularea Puterilor Centrale, în anul 1918, un alt an extrem de important pentru România. Iar țara noastră a înregistrat foarte multe evenimente încărcate de însemnătate și, fie că au fost bătălii pierdute sau câștigate, totul s-a făcut cu eroism și sacrificiu, ceea ce nu vom mai întâlni pe niciun flanc în care ”armata” de oameni tremură… de frig, nu de emoție.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

3 Comments

  1. Armata de oameni care şi-au adus omagiul a tremurat de frig…
    Am fostl acolo, au fost implicaţi oameni de suflet: Doamna Ionescu Eugenia de la Cons.Jud,Teleorman, Preotul Dina Constantin din Prunaru, Primarul Forentin Burcea din Bujoreni, personalul Batalionului 1 Instrucţie Olt (fostul Regiment 2 Roşiori), Asociaţia Tradiţia Militară, D-a Prof Manea Mirela de la Scoala Bujoreni, Dl Radu Ciupitu din Prunaru (decedat în primăvara acestui an, cel care a scris acum 2 ani ministrului Apărării Naţionale că satul vrea această ceremonie), multă, multă lume.
    În spatele Ceremoniei a fost muncă de 6 luni.
    Acum 100 de ani, aici mureau peste 1000 de eroi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*