Monica Vasilescu
Orașul Alexandria, constrâns de un univers cultural limitat, a avut parte de un eveniment care, prin însuflețirea oamenilor prezenți, a demonstrat că, în cel mai mare oraș din Teleorman, actul cultural este mult prea mic. Cătălin Filip, susținut de Primăria Alexandria, este cel care a explorat magistral lipsa activităților de acest tip și a adus în fața alexăndrenilor îndrăgostiți de frumos creatori autentici ai spiritului uman care au știut să facă municipiul, pentru câteva ore, să vibreze pe ritm de muzică folk-pop-rock.
În cadrul Cenaclului muzical-literar ”Renașterea”, Cătălin Filip a cuprins momente artistice demne de marile scene și a acordat importanță nu doar celor consacrați în domeniul culturii, ci și valorilor în curs de confirmare, tinerilor talentați pe care județul îi are, dar îi prețuiește prea puțin. Evenimentul a început înduioșător, cu reprezentația micuței interprete Rebeca Maria, o tânără care are nevoie de promovare și de foarte multă muncă pentru un viitor muzical reușit, pentru că talentul nu-i lipsește, după cum au putut constata toți cei prezenți. Clipe emoționante au împărtășit și Ștefania Cristea, alături de Adam Popa, Theodor Netculescu și Alex Popa, în noua formulă a formației RAST (unii dintre ei foști membri ai trupei The Alexanders), tineri artiști care demonstrează la fiecare apariție că sunt într-o evoluție continuă, impresionând iubitorii de muzică bună prin interpretarea de piese cunoscute din repertoriul internațional.
Seara a continuat magistral, cu un moment care a provocat bucurie imensă tuturor celor care i-au fost alături lui Nicolae Doboș în clipele grele prin care a trecut din punct de vedere al sănătății. Revenirea spectaculoasă a liderului Trupei Arhaic a generat îndelungi aplauze, artistul manifestând o formă deosebit de bună la prima sa apariție de la reluarea concertelor, fiind vizibil dorul imens pe care l-a avut față de întoarcerea la îndeletnicirea care îi împlinește viața. ”Pasărea care mă strigă”, ”Nu mor caii când vor câinii”, ”Trestie arcuită-n dor” sunt doar câteva dintre cântecele cu mesaj puternic pe care arhaicii Nicolae Doboș, Sorin Mircea Preda și Alex Antonescu le-au adus în fața publicului dornic să asculte muzica lor autentică. Deși toți cei prezenți ar fi vrut ca reprezentația trupei Arhaic să dureze mai mult s-au bucurat de apariția pe scenă a trupei Terra Nova Band (Loredana Ionescu și Cătălin Filip), un spectacol deosebit la care multă lume ar dori să ia parte mai des.
Prin voce și prestație a impresionat soprana Mihaela Condurache, un talent cunoscut la nivel național, prea puțin vizibil în județul nostru. Nu putea lipsi din programul acestui cenaclu tânărul artist Octavian Broșteanu, cel care a făcut cunoscut numele județului în țară, dar și pe posturile naționale de televiziune, calificându-se la numeroase competiții muzicale, printre care și X-Factor. El a cântat în întâmpinarea renumitului folkist Mircea Baniciu, care i s-a alăturat pe scenă cu un avânt excepțional, făcând, împreună cu Cătălin Filip, un trio remarcabil pe piesa ”Vremuri”, unul dintre cântecele de referință ale folk-ului românesc. După alte recitaluri literare captivante, printre care cele ale oamenilor care îndrăgesc cultura – Mircea Domnaru și Virgil Ivan, a urmat un concert marca Gheorghe Gheorghiu.
Cătălin Filip își dorește să meargă mai departe cu proiectul început în urmă cu un an, iar pentru asta cheamă lângă el cât mai mulți iubitori de cultură, literați, artiști etc. legați prin afinități estetice, pentru a nu lăsa orașul să moară din punct de vedere cultural. Noi credem că inițiativa a avut succes, fiindcă este mare lucru că, fără mici și fără bere, Cătălin Filip a reușit să țină un public important, sămbătă seara, timp de peste patru ore, în fața Casei de Cultură, împărtășind împreună momente unice, montate într-un spectacol grozav cu muzică plină de sens și trăire.