Cenaclul Renașterea a ”renăscut” Alexandria cu muzică plină de sens și trăire

în Cultură

Monica Vasilescu

IMG_6621Orașul Alexandria, constrâns de un univers cultural limitat, a avut parte de un eveniment care, prin însuflețirea oamenilor prezenți, a demonstrat că, în cel mai mare oraș din Teleorman, actul cultural este mult prea mic. Cătălin Filip, susținut de Primăria Alexandria, este cel care a explorat magistral lipsa activităților de acest tip și a adus în fața alexăndrenilor îndrăgostiți de frumos creatori autentici ai spiritului uman care au știut să facă municipiul, pentru câteva ore, să vibreze pe ritm de muzică folk-pop-rock.

IMG_6631În cadrul Cenaclului muzical-literar ”Renașterea”, Cătălin Filip a cuprins momente artistice demne de marile scene și a acordat importanță nu doar celor consacrați în domeniul culturii, ci și valorilor în curs de confirmare, tinerilor talentați pe care județul îi are, dar îi prețuiește prea puțin. Evenimentul a început înduioșător, cu reprezentația micuței interprete Rebeca Maria, o tânără care are nevoie de promovare și de foarte multă muncă pentru un viitor muzical reușit, pentru că talentul nu-i lipsește, după cum au putut constata toți cei prezenți. Clipe emoționante au împărtășit și Ștefania Cristea, alături de Adam Popa, Theodor Netculescu și Alex Popa, în noua formulă a formației RAST (unii dintre ei foști membri ai trupei The Alexanders), tineri artiști care demonstrează la fiecare apariție că sunt într-o evoluție continuă, impresionând iubitorii de muzică bună prin interpretarea de piese cunoscute din repertoriul internațional.

Seara a continuat magistral, cu un moment care a provocat bucurie imensă tuturor celor care i-au fost alături lui Nicolae Doboș în clipele grele prin care a trecut din punct de IMG_6662vedere al sănătății. Revenirea spectaculoasă a liderului Trupei Arhaic a generat îndelungi aplauze, artistul manifestând o formă deosebit de bună la prima sa apariție de la reluarea concertelor, fiind vizibil dorul imens pe care l-a avut față de întoarcerea la îndeletnicirea care îi împlinește viața. ”Pasărea care mă strigă”, ”Nu mor caii când vor câinii”, ”Trestie arcuită-n dor” sunt doar câteva dintre cântecele cu mesaj puternic pe care arhaicii Nicolae Doboș, Sorin Mircea Preda și Alex Antonescu le-au adus în fața publicului dornic să asculte muzica lor autentică. Deși toți cei prezenți ar fi vrut ca reprezentația trupei Arhaic să dureze mai mult s-au bucurat de apariția pe scenă a trupei Terra Nova Band (Loredana Ionescu și Cătălin Filip), un spectacol deosebit la care multă lume ar dori să ia parte mai des.

Prin voce și prestație a impresionat soprana Mihaela ConduIMG_6691rache, un talent cunoscut la nivel național, prea puțin vizibil în județul nostru. Nu putea lipsi din programul acestui cenaclu tânărul artist Octavian Broșteanu, cel care a făcut cunoscut numele județului în țară, dar și pe posturile naționale de televiziune, calificându-se la numeroase competiții muzicale, printre care și X-Factor. El a cântat în întâmpinarea renumitului folkist Mircea Baniciu, care i s-a alăturat pe scenă cu un avânt excepțional, făcând, împreună cu Cătălin Filip, un trio remarcabil pe piesa ”Vremuri”, unul dintre cântecele de referință ale folk-ului românesc. După alte recitaluri literare captivante, printre care cele ale oamenilor care îndrăgesc cultura – Mircea Domnaru și Virgil Ivan, a urmat un concert marca Gheorghe Gheorghiu.

Cătălin Filip își dorește să meargă mai departe cu proiectul început în urIMG_6675mă cu un an, iar pentru asta cheamă lângă el cât mai mulți iubitori de cultură, literați, artiști etc. legați prin afinități estetice, pentru a nu lăsa orașul să moară din punct de vedere cultural. Noi credem că inițiativa a avut succes, fiindcă este mare lucru că, fără mici și fără bere, Cătălin Filip a reușit să țină un public important, sămbătă seara, timp de peste patru ore, în fața Casei de Cultură, împărtășind împreună momente unice, montate într-un spectacol grozav cu muzică plină de sens și trăire.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*