liberinteleorman.ro

Cei mai privilegiaţi dintre teleormăneni

Carmen Dumitrescu

E foarte greu să obţii un statut privilegiat în Teleorman. Dar dacă dispui de pârghiile politice potrivite şi dacă ştii să-ţi vezi interesul cu ochii larg deschişi, drumul poate fi uşor, mai ales că judeţul e sărac şi mâna de lucru este mult mai ieftină decât în alte judeţe. Aşadar, dacă îţi propui să pui bazele unei afaceri de succes trebuie, în primul rând, să dai mâna cu partea potrivită a scenei politice şi numai după aceea, să începi să te concentrezi pe consolidarea business-ului, având grijă să ai în subordine oameni eficienţi, dispuşi să muncească pentru puţin şi chiar să petreacă ore suplimentare la locul de muncă, constrânşi de gândul că locurile de muncă sunt puţine şi, de regulă, obţinute pe sistemul pilelor, relaţiilor şi cunoştinţelor.

niculaeCel mai bogat om de afaceri din Teleorman este Ioan Niculae, fondatorul grupului de firme InterAgro. În anul 2013, omul de afaceri era singurul român în topul Forbes al miliardarilor lumii, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. Pentru Teleorman, investiţia făcută de omul de afaceri a fost o adevărată binecuvântare. Zona Zimnicea şi zona Videle, ambele secătuite de potenţial economic şi social, au devenit puncte esenţiale pentru afacerile lui Ioan Niculae, chiar dacă investiţiile sale au vizat şi zona Turnu Măgurele. Zimntub, Interpipe, Cicalex, Donau Chem, Fabrica de Ulei din Roşiorii de Vede – sunt numai câteva dintre exemplele de afaceri ale lui Niculae într-un judeţ în care o nouă investiţie e o mână întinsă pentru o populaţie care se luptă cu sărăcia şi lipsurile până la epuizare iar un loc de muncă stabil şi plătit decent e un adevărat dar divin. Şi, pentru că afacerile din industria chimică şi alimentară i-au mers destul de bine, Niculae s-a gândit că n-ar fi tocmai rău să se extindă şi în domeniul turismului, în ciuda lipsei de potenţial al judeţului în această privinţă. Interacţiunile cu lumea politică nu i-au lipsit omului de afaceri, ele fiind probabil şi la baza problemelor serioase pe care le are în prezent, o parte dintre bunurile mobile şi imobile ale firmelor sale fiind puse sub sechestru. Cel puţin în ultimii doi ani, omul de afaceri s-a confruntat cu mai multe episoade delicate, şi aici vorbim despre expertiza DIICOT în dosarul Romgaz-Interagro, de unde rezulta că pedelistul Adriean Videanu l-a favorizat pe omul de afaceri, prejudiind statul român cu aproximativ 130 milioane de dolari şi despre dosarul „Mită la PSD” , când Niculae a fost acuzat de finanţarea partidelor politice, în acest ultim dosar fiind achitat de instanţă în noiembrie 2013, chiar dacă decizia nu e definitivă. În ciuda acestor experienţe, rămâne cert faptul că lui Niculae îi merge bine în Teleorman, pentru că a ştiut să-şi consolideze afacerea potrivit paşilor de urmat în orice business de durată, oferind produse calitative, locuri de muncă bine plătite şi oportunităţi pentru zone defavorizate din judeţ. Pentru a ne face o idee în privinţa prosperităţii lui Ioan Niculae, în anul 2012, afacerea InterAgro din Zimnicea avea o cifră de afaceri de 851.193.607 lei iar Donau Chem înregistra o cifră de afaceri de 99.264.080 lei.

marian fiscuciMarian Fişcuci face şi el parte din categoria “greilor” din Teleorman. Dacă, din punct de vedere politic, preşedintele executiv al PSD Teleorman preferă să nu iasă foarte mult în evidenţă, în materie de afaceri, Fişcuci este un adevărat superstar. Afacerea Tel Drum, care s-a ramificat de-a lungul timpului în mai multe afaceri adiacente, l-a făcut celebru pe cel care este considerat cel mai apropiat şi mai vechi dintre prietenii vicepremierului Dragnea. Înfiinţată de Consiliul Judeţean Teleorman, TelDrum s-a privatizat în anul 2001, după care a început să obţină contract după contract de asfaltare, finanţat în judeţ cu bani publici. Apoi, Tel Drum şi-a extins aria de referinţă şi asupra altor domenii, precum mass-media şi alimentaţie publică. Despre ProInvest, ProConstruct, service-urile auto şi supermarket-urile patronate de Fişcuci se ştie deja că sunt afaceri solide, de lungă durată, toate aceste afaceri generând şi ele locuri de muncă în judeţ. Despre averea estimată a lui Marian Fişcuci nu discută nimeni, acesta nefiind obligat să-şi publice declaraţia de avere, însă prosperitatea sa este indiscutabilă. Totuşi, pentru a ne face o idee, putem menţiona că, potrivit camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Teleorman, afacerea Tel Drum SA avea în 2012 o cifră de afaceri de 147.603.225 lei iar afacerea ProInvest înregistrase o cifră de afaceri de 67.689.072 lei.

danel dinuDănel Dinu este alt om de afaceri important al judeţului. Acesta s-a concentrat, aşa cum au făcut-o majoritatea oamenilor de afaceri de succes din sudul ţării, pe agricultură. Autocora este şi în acest moment, o afacere importantă la nivel judeţean, relaţia foarte bună a lui Dinu cu omul de afaceri Ioan Niculae determinând o colaborare fructuoasă, cu profit de răsunet. Potrivit Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Teleorman, cu mai puţin de doi ani în urmă, Autocora avea o cifră de afaceri de 293.847.676, situându-se pe al doilea loc după InterAgro la nivel judeţean.  Dinu este, de asemenea, acţionar majoritar al MAT Craiova, firma devenind societate pe acţiuni în anul 1991, prin restructurarea fostei Intreprinderi de Tractoare şi Maşini Agricole Craiova.  În 2012, între MAT S.A şi S.C Autocora Alexandria s-au efectuat tranzacţii de peste 44.000 lei. În acelaşi timp, pentru că preferă să-şi ţină afacerile în familie, potrivit unei practici generale în rândul oamenilor de afaceri, Dinu şi-a dezvoltat şi alte business-uri, precum reprezentanţa Opel şi un service auto, care sunt în continuare generatoare de profit şi locuri de muncă pentru oamenii din Teleorman. În plus, SIMCA S.A., specializată în lucrări hale de producţie şi garaje industriale, a obţinut lucrări în parteneriat cu administraţia publică locală, aici fiind de menţionat programul de reabilitare a străzilor din Alexandria, asfaltarea unui număr important de străzi din aproape toate comunele judeţului Teleorman, dar şi efectuarea de lucrări de amenajări reţele exterioare, canalizări, alimentări cu apă, energie pe diferite sisteme de proiectare.

ion-codreaIon Codrea face, la rândul lui, din elita oamenilor de afaceri teleormăneni care se poate lăuda că lasă ceva în urma lui. Născut în comuna Islaz din Teleorman, Codrea este absolventul unei facultăţi de contabilitate şi gestiune informatică, fapt ce l-a pregătit pentru realizările din business de mai târziu. Actualmente, este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai influenţi oameni din Turnu Măgurele  şi directorul general al afacerii Unicom, consolidată din domeniul alimentaţiei publice. Ion Codrea a cochetat, la viaţa lui, şi cu politica, dar ca majoritatea oamenilor de afaceri cu spiritul întreprinzător în sânge, Codrea a considerat că e mai bine să se dedice afacerilor şi să lase politica pe mâna celor mai puţin norocoşi. În plus, omul de afaceri şi-a dat seama din timp că e bine să nu dai mâna cu un singur partid politic, pentru că în afaceri, cheia e să te ai bine cu toată lumea şi să iei de la fiecare exact atât cât trebuie, pentru binele proiectului pe care l-ai pus pe picioare. În acest moment, Codrea are, pe lângă restaurantele sale din întregul judeţ, şi afaceri în domeniul construcţiilor, transportului de marfă şi al prestărilor de servicii, oferind locuri de muncă unui număr de peste 150 de teleormăneni.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

În Teleorman, “copilărie fericită” cu produse scumpe din Arad

Următorul articol

Alin Bucur, deputatul necuvintelor

Cele mai recente articole de Actualitate