Cea mai importantă voce poetică din literatura română a avut cinstire la Biblioteca Județeană din Alexandria

în Cultură

Monica Vasilescu

eduard chircuOmul care ne-a îndemnat la respect pentru limba română curată (de care ne este dor), cel care ne-a lăsat volume întregi cu poezii, traduceri, piese de teatru, încercări beletristice şi multe altele din activitatea sa literară – Mihai Eminescu – a fost comemorat vineri, la Biblioteca Județeană ”Marin Preda” din Alexandria.

octavianÎn Sala de lectură a instituției, de ziua poetului nostru drag, aleasă Ziua Culturii Naționale, din anul 2010, a fost vernisată expoziția de carte „Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei românești”. Dintre titlurile propuse de expoziție amintim volumele: Poezii, Sonete, Luceafărul, Sărmanul Dionis, Basme, Opere politice, Iubirea de patrie, cele de critică literară: Opera lui Mihai Eminescu de George Călinescu, Eminescu la infinit… de Aureliu Goci și, nu în ultimul rând, volumul „Eminescu și Teleormanul”, autor Stan V. Cristea.

„Eminescu în grafică” – expoziție semnată Mihai Cătrună, „Mihai Eminescu în insignografie” – colecția Nicolae Teodor Săceanu, „Somnoroase păsărele” – expoziție de desene realizate de preșcolarii de la Grădinița Nr. 6 Alexandria, „Eminescu prin ochi de copil” – expoziție de desene realizate de elevi ai Școlii „Ștefan cel Mare” Alexandria sunt expoziții ce au fost, de asemenea, vernisate și vor rămâne deschise publicului până pe 20 ianuarie 2017.

Omagiul lui Mihai Eminescu, moderat de bibliotecarul Geanina Burcea, a continuat cu o comunicare susținută de critical literar Ana Dobre, urmată de un moment al poetei Daniela Achim Harabagiu. Poezia a fost intercalată cu muzica, iar pianistul Eduard Chircu a impresionat cu momentul său – dor de Eminescu. Evenimentul s-a încheiat cu recitalul lui Octavian Boșteanu, artistul nostru talentat care a închinat două cântece poetului nepereche, lăsând, prin alte două piese, să-i fie admirată compoziția de versuri și muzică.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*