liberinteleorman.ro

Ce poți face în timpul liber în județul Teleorman

5 iulie 2022

Județul Teleorman nu are cele mai bune modalități de a atrage turiști și de a scoate în evidență atracțiile turistice de interes local de care dispune, deși chiar unul dintre principalele trasee cicloturistice europene, numit Eurovelo 6, se întinde în partea de sud. În pofida faptului că îi lipsește o infrastructură turistică pusă la punct, județul merită să i se acorde atenție, cel puțin pentru peisajele care pot fi admirate de-a lungul râului Olt, în apropierea Dunării.

La prima vedere, ar putea părea că nu ai din ce să alegi pentru a-ți petrece timpul liber în Teleorman. Unele persoane văd județul mai degrabă ca pe o zonă întinsă, potrivită pentru tranzitul către alte destinații turistice învecinate, dar, chiar și privind lucrurile astfel, în drumul tău prin Teleorman, cu mașina sau chiar cu bicicleta, poți să te oprești în locuri istorice și case memoriale, într-o rezervație de bujori sau chiar să te aventurezi într-o excursie de o zi în orașele vecine bulgare, cu feribotul.

Pentru turistul activ, traseul de biciclete Eurovelo 6 poate aduce cu sine mult timp pentru un fel de meditație pe două roți. Acesta trece prin sate care ar putea arăta toate la fel; la amiază, sunt învăluite într-o liniște somnolentă, dar zonele de câmpie pline de flori te fac să privești în mod constant în dreapta și în stânga. Casele fără un al doilea nivel au grădini mici, frumos îngrijite, iar în fiecare sat găsești câte un loc în care să faci un popas și să te răcorești cu o înghețată, pe timp de vară.

Pentru cei care au rătăcit suficient în natură și vor să se bucure și de vibrațiile unui oraș, Alexandria, municipiul de reședință al județului, oferă nenumărate oportunități. Printre ele se numără centrele comerciale, cafenelele, muzeele și chiar sălile de jocuri. Chiar dacă locații precum Admiral Alexandria sau Fortuna nu au toate facilitățile unui cazinou de excepție, reprezintă locuri bune pentru a te bucura de unele jocuri preferate. Divertismentul suplimentar poate avea loc online, cu o conexiune bună la internet. O platformă online orientată spre a fi expert în acest domeniu, oferă chiar și posibilitatea de a accesa varianta de blackjack fără nicio carte proprie și de a face un pas mai departe în universul cărților de joc. Cine dorește să manevreze cărțile în plan real și se află în Alexandria, poate alege Admiral sau Fortuna.

Având Oltul atât de aproape, ar fi păcat să nu te bucuri puțin de apa sa, făcând o plimbare cu caiacul. Aceasta este o modalitate inedită de a descoperi un important punct turistic al județului Teleorman și este vorba despre un traseu care se desfășoară lin în timp ce curge spre Dunăre, ocolind unele maluri de nisip, pentru a deveni apoi pregătit pentru aventură între țărmurile românești și bulgare, când se formează mici valuri, la ocolirea navelor și a geamandurilor. De-a lungul traseului sunt și mici plaje, unde te poți opri pentru o baie, sau stânci de loess, care adăpostesc cuiburi de păsări, ori stoluri de specii de păsări specifice zonelor umede de deltă.

Obiceiul de a vizita case memoriale încă se practică, iar dacă ești unul dintre adepți, ai de unde alege atunci când mergi în Teleorman. Una dintre cele mai importante este Casa memorială Marin Preda, situată în localitatea Siliștea Gumești. Aici s-a născut și a trăit autorul volumelor „Cel mai iubit dintre pământeni”. Alături, la Centrul Memorial, sunt expuse obiecte, documente și fotografii privind viața și activitatea sa. Programul pentru vizite este de marți până sâmbătă, între orele 10:00 și 12:30. Următoarea casă de pe listă este situată în comuna Salcia și i-a aparținut lui Zaharia Stancu, poet și romancier, care a trăit între 1902 și 1974. Persoanele cărora le place să se documenteze apriori cu privire la ceea ce vor găsi acolo se pot aștepta să vadă în hol și în prima încăpere câteva reproduceri de manuscrise, ediții de volume și reviste, studii, precum și fotografii privind existența scriitorului, legată de meleagurile natale; în a doua încăpere s-a reconstituit parțial biroul de lucru din București.

Și localitatea Turnu Măgurele merită să fie trecută pe lista vizitatorului curios, deoarece istoria sa bogată oferă lecții pe care cărțile e posibil să nu ni le fi dezvăluit niciodată.

Advertisement

2 Comments

 1. Un articol interesant dar, cred că trebuie acordată mai multă atenție adevărului.
  1. ,,peisajele care pot fi admirate de-a lungul fluviului Olt, în apropierea Dunării.”
  Oltul nu este un fluviu, este un râu ce se varsă în fluviul Dunărea, pe teritoriul județului nostru.
  2. ,,Casa memorială Marin Preda, situată în localitatea Siliștea Gumești.”
  Clădirea respectivă este școala primară în care a învățat scriitorul Marin Preda, și adăpostește Centrul Memorial Marin Preda. Casa părintească a scriitorului, este situată la cca. 700 de m. nord și este în reabilitare.
  Toate cele bune vă doresc și succes în activitate !

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Weekend cu zeci de evenimente pentru pompierii militari teleormăneni

Următorul articol

Eugen Coman a strâns 70.000 lei la MOȚ

Cele mai recente articole de Timp liber

Cele mai palpitante jocuri de masă de cazinou

Lumea cazinourilor este plină de excitație și emoție, iar jocurilede masă reprezintă inima acestei experiențe. În fiecare colț al globului, jucători pasionați se adună la mesele de craps, pai gowpoker, ruletă și baccarat pentru a încerca norocul și a se bucurade atmosfera vibrantă. Fiecare joc are propria sa atracție șicomplexitate, oferind jucătorilor șansa de a experimentaadrenalina jocului de cazino într-o formă pură. Jocurile de masăde cazinou sunt o activitate distractivă și captivantă care poateoferi jucătorilor șansa de a câștiga bani mari. Există o varietatede jocuri de masă disponibile, fiecare cu propriul său set de reguli, strategii și bonus fara depunere! Iată cele mai palpitatnejocuri de masă din cazinouri: Craps Craps este unul dintre cele mai animate jocuri de masă din cazinouri, caracterizat de strigăte entuziaste și aruncări de zaruripline de suspans. Este un joc social, în care jucătorii pariază perezultatul aruncării unui zar sau pe o serie de aruncări. Atmosfera în jurul mesei de craps este mereu incendiară, cu jucători entuziaști care își împărtășesc bucuria sau dezamăgireaîn funcție de rezultat. Unul dintre aspectele fascinante ale craps-ului este varietateaimpresionantă de pariuri disponibile. De la „Pass Line” și „Don’t Pass Line” la „Come” și „Don’t Come”, jucătorii au multiple opțiuni strategice. Acest aspect