liberinteleorman.ro

Ce facem când în spate nu sunt gânduri curate? (Scrisoare deschisă Episcopului Alexandriei și Teleormanului, Galaction Stângă)

30 septembrie 2018
Advertisement

Carmen Dumitrescu/Monica Vasilescu

Vă scriem această scrisoare, Preasfinția voastră Galaction Stângă, din considerație și respect pentru singurele valori care l-au purtat pe Iisus Hristos în luptă: altruismul și toleranța. N-o facem din senin, ci pentru că am văzut ce părere bună aveți despre familia tradițională și despre Referendumul care ar trebui s-o consfințească și constituțional. Și, pentru că trăim într-o țară liberă, avem și noi dreptul și legitimitatea de a crede alte lucruri decât acelea pe care dumneavoastră le propovăduiți. Ne-au atras atenția în special două lucruri pe care le-ați declarat în spațiul public. Și vă vom cita respectuos: “Familia creștină este locul și spațiul în care ne găsim mântuirea sufletelor. Sănătatea acestei familii este sănătatea întregii societăți.”, precum și “Găsim potrivit a spune tuturor că orice inițiativă cetățenească, în spatele căreia sunt gânduri curate este o șansă de a înțelege adevărul și morala într-un sens comunitar.”

Și acum să le luăm pe rând. Să vorbim, Preasfinția Voastră, despre familie! Teoretic, probabil că știți ce e familia. Practic, ați fost călugăr întreaga viață și ați trăit preponderent în preajma călugărilor. Însă, noi, cei care trăim în lume vedem familia tradițională în toate aspectele ei, bune sau rele. Vedem cum predicile acelea despre supușenie fac ca la fiecare opt minute să mai moară o nevastă supusă în bătaie. Vedem copii abandonați la ușa orfelinatelor tradiționale, de unde copiii sunt vânduți câteodată unor familii care îi tratează ca pe niște mobilă mai specială în casă. Că, să vedeți, tot predicile le învață pe membrele familiilor creștine că te bate Dumnezeu dacă utilizezi metode contraceptive. Și-atunci multe se roagă la Bunul Dumnezeu să nu rămână grele. Dar Dumnezeu, Preasfinția Voastră, are de multe ori altă treabă decât să le asculte pe femeile din familiile tradiționale, așa că unele sfârșesc răpuse de septicemii după avorturi eșuate în spitale pline de stafilococi aurii… Altele, mai credincioase, lasă copiii la orfelinat. Că n-au bani să-i țină. N-au, Preasfinția Voastră, că mulți sunt corupți pe lumea asta. Până și preoții cumpără parohii, de ajung episcopii să aibă vile de vacanță și mănăstiri proprii. Că așa e România asta… Un loc în care ori te pierzi, ori mori de foame. Apoi mai sunt violurile tradiționale. Probabil ați auzit și dumneavoastră despre ele. Bărbatul vine beat acasă, își vede nevasta obosită după o zi întreagă în care a muncit, și-a îngrijit copiii și a gătit, așa că decide că ea trebuie să mai poată suporta și pretențiile unui bărbat duhnind a alcool și plin de agresivitate. Femeia aia tradiționalistă nu se poate adresa poliției. Uneori, nici familiei. Că și familia respectivă e tot tradițională, și acolo, în sânul ei, un NU al femeii înseamnă o încălcare a bunei cuviințe. Nu știm dacă sunteți la curent cu toate acestea. Pentru că dumneavoastră sunteți călugăr și stați departe de tradițiile astea… Dar e important, Preasfinția Voastră, să știți ce apărați. Și, mai ales, de ce.

Astfel trecem la cea de-a doua parte din discursul dumneavoastră, care ne-a atras atenția. Partea cu gândurile curate. De unde știți că în spatele inițitivei cetățenești pe care o ridicați în slăvi stau gânduri curate? De unde știți că în spate nu e Putin? Sau comunismul, care taie drepturi și libertăți de pe listă, cu ajutorul Bisericii? Preasfinția Voastră, Biserica nu era cumva casa Domnului? De câte ori l-ați auzit dumneavoastră pe Iisus Hristos ținând predici despre implicarea politică sau îndemnându-i pe oameni să aleagă între vameși și farisei? Desigur, niciodată! În schimb, în bisericile asupra cărora vegheați se aude foarte des din gura preoților cuvântul: “Votați!” Știați acest lucru? Și dacă da, ce se ascunde în spate? Gânduri curate, ziceți… Noi nu le vedem. Dar știți ce vedem, în schimb? Vedem vile de preoți, vedem mașini de lux conduse de purtători de sutană, vedem bogăție și aroganță în rândurile clerului. Și ne uităm apoi în familiile noastre tradiționale, în care se moare de foame și uneori, după cum v-am explicat, din bătaie și ne întrebăm de ce. De ce faceți dumneavoastră propagandă unui demers profund comunist? În ce măsură cunoașteți familia și valorile morale în virtutea în care ea trăiește practic, pentru a declama ce e bine și ce e rău? De ce nu promovați, mai bine, singurătatea, situație care, conform ”cărții de muncă”, vă este cunoscută? Și, cu voia Domnului, vă întrebăm dacă aveți vreo orientare sexuală dată de natură, căci, probabil, enoriașii care dau bani bisericii sunt interesați cum vă poziționați…

E un Înger Negru, Preasfinția Voastră, peste lumea în care dați verdicte. Ce e bine și ce rău, ce e moral și ce e imoral, ce e adevărat și ce e mincinos trebuie să ne spună sfinții, nu? Și cum nu cunoaștem sfinți în viață, noi credem că o lume civilizată cu adevărat funcționează în sensul valorilor care l-au mânat pe Iisus Hristos în luptă: altruismul și toleranța. Ar mai fi și modestia, și cinstea, și umilința. Dar cineva care locuiește într-o vilă și nu într-un staul de vite, cineva care mânâncă vânat o dată la două zile și nu pâine cu apă n-are cum să vorbească despre acestea trei din urmă. Dar măcar poate să tacă înțelept, nu credeți?

V-am fi scris și o scrisoare închisă… Dar nu știam la care dintre case s-o trimitem…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Atilla Szabo a obținut medalie de bronz la Campionatul de lupte libere din Macedonia

Următorul articol

O groapă de gunoi din Teleorman a înghițit fonduri europene de peste 21 milioane euro

Cele mai recente articole de O poziție în Teleorman