Garda Naţională de Mediu este un corp specializat de inspecţie şi control, cu atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului.
În exercitarea atribuţiilor, Garda Națională de Mediu cooperează cu autorităţi şi instituţii publice ale statului, ale administraţiei publice centrale şi locale, cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu persoane juridice şi/sau fizice, în limitele prevederilor legale în vigoare şi îşi desfăşoară activitatea în mod independent sau în colaborare cu acestea, pe baza protocoalelor încheiate.
Garda Naţională de Mediu este instituţie publică şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, cu sediul în municipiul Bucureşti, sediu în care funcţionează aparatul central al acesteia, denumit Comisariatul General. Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu are în subordine Comisariatele județene organizate ca structuri fără personalitate juridică, la nivel de serviciu, conduse de un comisar-şef.
Comisarii pot lua măsuri de sancționare, de suspendare/încetare a activității ca urmare a poluării și deteriorării mediului sau pentru nerespectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare emise de autoritatea competentă pentru protecția mediului și a măsurilor stabilite în documentele de inspecție și control.
Activitatea se desfășoară în interesul și în scopul protecției mediului, exclusiv pe baza și în aplicarea prevederilor legale în domeniu, cu respectarea principiilor prevenției, imparțialității, nediscriminării, proporționalității și gradualității.
Activitatea instituției constă în acțiuni de inspecție și control, rezultatul acestor acțiuni, funcție de neconformitățile constatate/nerespectarea prevederilor legale în domeniu, poate fi: se impun măsuri preventive și corective cu termene scadente, se aplică sancțiuni contravenționale, se aplică sancțiuni complementare de suspendare a activității, se propune suspendarea actului de reglementare către autoritatea competentă emitentă – Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman, se transmit sesizări catre organele de cercetare penală.
Activitatea Comisariatului Judeţean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu se desfăşoară conform Planului anual de activităţi aprobat de către Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu.
Comisariatul Judeţean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu are în componenţă 1 comisar-şef, 9 comisari, 1 consilier juridic şi 1 expert.
În anul 2024, Comisariatul Judeţean Teleorman al Gărzii Naţionale de Mediu a desfășurat activitatea de inspecție și control cu un număr de 4 echipe de comisari, efectuând 892 (973 în anul 2023) de controale, din care 308 controale planificate și 584 controale neplanificate.
Cele 584 de controale neplanificate realizate au vizat:
- Inspecţii pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor impuse in actele de reglementare – 150
- Inspecţii în urma autosesizării Gărzii Naţionale de Mediu – 11
- Inspecţii pentru rezolvarea unor reclamaţii – 69
- Inspecţii pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului – 11
- Inspecţii dispuse de CG/ACPM – 247
- Inspecţii pentru verificarea realizării măsurilor impuse – 11
- Inspecţii pentru identificarea de obiective noi – 13
- Inspecţii cu alte autorităţi – 72
Din 892 total controale şi inspecţii, au fost efectuate 816 controale în domeniul controlul poluării mediului şi 76 controale în domeniul habitatelor naturale, biodiversităţii şi ariilor protejate.
În baza Legii 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, au fost formulate 313 puncte de vedere.
Comisariatul Județean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu, în calitate de corp specializat de inspecţie şi control în domeniul protecţiei mediului, este responsabilă cu verificarea modului de conformare la legislaţia privind protecţia mediului a proiectelor solicitanţilor/beneficiarilor de fonduri din PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală), contribuind astfel și la buna gestionare a fondurilor europene.
În anul 2024 Comisariatul Județean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu a luat măsuri imediate pentru preluarea a 7 exemplare de specii protejate rănite accidental (6 exemplare de barză/pui de barză rănite și 1 exemplar lebădă) din zona localităților Botoroaga, Pietroșani, Vedea, Lunca și Conțești și plasarea acestora în custodia unui centru de îngrijire a exemplarelor de faună sălbatică rănite, până la atingerea stării fiziologice normale care să le permită reintroducerea în
habitate naturale. De asemenea, au fost luate măsuri imediate pentru reintroducerea într-un habitat natural a 3 exemplare de lebădă situate pe raza localităților Mereni și Videle.
În cursul anului 2024, în baza protocoalelor/planurilor încheiate, Comisariatul Judeţean Teleorman al GNM a efectuat controale şi inspecţii împreună cu: Inspectoratul de Poliţie Județean Teleorman – Servicul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica„ Teleorman, Serviciul de Gospodărire a Apelor Teleorman, Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – Serviciul Teritorial Teleorman.
Relații publice și comunicare:
În anul 2024 au fost înregistrate 186 de petiții care au fost soluționate conform prevederilor OUG 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor și conform competențelor legale ale Gărzii Naționale de Mediu, astfel: 86 soluționate prin cele 69 de controale, 1 petiție era în termenul de soluționare la data de 31.12.2024, 68 fiind redirecționate și 31 clasate.
S-a formulat răspuns, în conformitate cu Legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice, la 11 solicitări adresate.
Au fost transmise 8 comunicate de presă cu privire la activitatea desfășurată, 15 comunicări în mediul on line și 4 interviuri/puncte de vedere privind aspecte semnalate.
Principalele neconformităţi constatate în urma acțiunilor de inspecţie şi control efectuate au fost:
- desfășurarea de activități autorizabile pe linie de mediu fără deținerea unei autorizații de mediu;
- lipsa documentelor aferente privind trasabilitatea deșeurilor generate din activitate: evidența gestiunii deșeurilor, documentele aferente valorificării/ eliminării deșeurilor;
- nerealizarea la termen și în totalitate a măsurilor dispuse anterior;
- nu s-a notificat Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman cu privire la modificările apărute în activitate față de momentul emiterii actului de reglementare;
- netransmiterea raportărilor prevăzute în autorizația de mediu către Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman;
- neântocmirea evidențelor pentru produsele în ambalajele SGR comercializate și neutilizarea programului informatic pentru raportarea ambalajelor care fac obiectul SGR și a garanțiilor aferente acestora;
- nu s-a asigurat salubrizarea zonelor cu depozitări necontrolate de deșeuri;
- neprevenirea deteriorării calității mediului geologic;
- neinformarea trimestrială a publicului despre consecințele activității asupra mediului.
Urmare a neconformităților constatate, au fost aplicate 301 sancțiuni contravenționale, din care 97 avertismente și 204 amenzi în valoare de 3 370 500 lei, a fost dispusă 1 desființare de lucrări și au fost transmise 4 sesizări către organele de cercetare penală, potrivit comunicatului de presă semnat de comisar șef Dana BANU.