liberinteleorman.ro

Cătălin Teniță: “Dacă lăsăm schimbarea doar pe mâna ONG-urilor și jurnaliștilor, riscăm să rămânem fără democrație!”

10 mai 2019

Cătălin Teniță este unul dintre acei români care au înțeles că, fără implicarea fiecăruia dintre noi în susținerea democrației, democrația riscă să fie pierdută definitiv. De aceea, împreună cu o echipă de oameni altruiști, el a inițiat Geeks for Democracy, o asociație non-profit care își propune să conecteze profesioniști ce pot ajuta cauze relevante pentru societatea civilă. În plus, Cătălin a fondat Zelist Monitor, un serviciu online de monitorizare a social-media din România. Și acum, în cadrul proiectului FiecareVot, Cătălin, împreună cu partenerii săi, lansează o provocare pentru fiecare dintre noi, și anume „Fii tu câinele de pază al democrației la alegerile europarlamentare!”

Aceste inițiative ale lui Cătălin Teniță, și mai ales cea mai recentă dintre ele, ne-a determinat să vrem să aflăm mai multe de la el despre felul în care vede alegerile europarlamentare din România, dar mai ales, despre cum vede România de după alegeri. Astfel vă oferim posibilitatea de a citi, în acest interviu acordat în exlusivitate Ziarului Liber în Teleorman, un îndemn la implicare. Unul diferit de cel pe care îl primiți de la actorii implicați pe scena politică. Pentru că el derivă din dorința reală de a face oamenii să înțeleagă că pentru democrație trebuie să lupți în fiecare zi, oricare ți-ar fi profesia și oricare ți-ar fi interesele.

REPORTER: Spune-mi câte ceva despre ce faci tu și cum ai înțeles că implicarea civică e o chestiune esențială pentru supraviețuirea democrației?

Cătălin Teniță: Eu fac parte dintr-o grupare de oameni inimoși numită Geeks for Democracy. Ideea noastra e simplă: dacă lăsăm schimbarea doar pe mâna persoanelor care își asum această misiune full time (mă refer la oamenii care lucrează continuu în asociații non-profit și la jurnaliștii de investigație) riscăm să rămânem fără democrație. Democrația e o chestiune care trebuie apărata zi de zi, inclusiv de cetățenii normali, care în viata lor profesională fac lucruri complet diferite, fie că sunt programatori, contabili, publicitari, oameni de PR, de resurse umane, etc. Așa că am făcut acestă grupare acum vreo 3 ani si de atunci tot ne băgăm în tot soiul de proiecte mai mari sau mai mici. Socoteala noastră inițială era că o sa fim un soi de grupare civic-tech care să lucreze mai mult cu date, platforme, procese IT, dar am ajuns destul de brick-and-click, cum se spune în domeniu, din cauza situației din țară. Cu alte cuvinte, am ajuns să folosim mai mult internetul și comunicarea digitală în genere pentru a promova observatorii la vot prin FIecareVot, pentru a strânge microfinanțări într-un sistem de crowdsourcing pentru proiecte civice grassroots (prin Fondul pentru Democrație – unde am finantat în jur de 15 proiecte, de la jurnalism de investigație la tabere de civism, de la platforme de date la inițiative civice în localități mici). Am facut de asemeni o grămada de activism digital (promovare și susținere proteste), trei studii sociologice foarte serioase, am participat la coaliții de schimbare a legilor electorale (Oameni Noi), am organizat un marș comemorativ și un happening de 22 decembrie anul trecut, un happening numit Justiția Orbită cu Oana Pellea în rolul principal care a ajuns pe prima pagină a multor ziare mari din lume, un site mitingcujapca.ro care a strâns sute de abuzuri comise de PSD în procesul de recrutare pentru the “white sensation” miting și tot așa. Mai sunt și alte chestii – Banii Noștri, descoperirea de folosire a banilor publici tocați în mod flagrant, Mocirla.ro – un blog unde strângem declarații aiurea ale politicienilor, sprijin pe digital pentru tot felul de proiecte civice sau de jurnalism și așa mai departe. Repet, toate astea le-am făcut într-o echipă și echipa se numește Geeks For Democracy. De asemenea, FiecareVot este proiectul unei coaliții unde, alături de Geeks, sunt si Funky Citizens, Expert Forum, Forum Apulum, Ghepart, Civica Iași, Observator Electoral, Rezistența TV, CRC Constanța, Code 4 România și alți colegi de suferință și optimism.

R. Vin doi ani solicitanți din punct de vedere electoral. Cum crezi că se vor desfășura ei si ce speranță ai cu privire la participarea românilor la urne?

Cătălin Teniță: E greu de spus acum cum se vor desfășura, dar e destul de evident că jupânii de la putere vor dori să rămână jupâni la putere. Și fiecare dintre cele patru alegeri are miza din ce în ce mai mare. Asadar eu cred că e nevoie de vigilență. Frica păzește bostanii, cum zicea bunicul meu. Referitor la participare – eu sunt convins că oamenii au înțeles că dacă ei stau acasă, votează ceilalți. Așadar simt că vom avea un nivel mai mare de participare poate cu 5% peste ce a fost, poate cu 20% – depinde foarte mult și de conjunctură.

R.  Teleormanul este, prin tradiție, județul morților cu drept de vot. Asa că nu te va surprinde această întrebare, venind din partea unui ziar din Teleorman:  În ce măsură te îngrijorează fraudarea alegerilor și cât o vezi de probabilă?

Cătălin Teniță: Fraudarea pe față prin invocarea zombie-lor va fi substanțial mai redusă. Prin faptul că fiecare om va fi validat după CNP pe tableta și procesul de numărare va fi filmat se stăvilește frauda de masă prin generarea de voturi false (ale decedaților) sau prin metoda autocarul electoral. Totuși există și alte metode prin care se pot obține voturi în mod ilegal. De pildă manevra cu “îți dau un buletin stampilat, tu il bagi în urnă și îl returnezi pe cel neștampilat”. Sau cea prin care se anulează anumite voturi ale concurenței. Asadar da, eu cred că există potențial de fraudă substanțial, poate de 5-10% în anumite zone. Și asta poate da diferența dintre caștigarea alegerilor de un partid sau de celălalt.

R.  Ai lansat o campanie care implică observatorii obiectivi în procesul electoral. În ce constă ea și care ar putea fi efectele implicării?

Cătălin Teniță: Am inițiat împreună cu colegii mei din multe asociații, reuniți cu totii în FiecareVot.ro. E o grupare foarte diversă în care fiecare își asumă anumite roluri. Campania e foarte simplă: petreceți aproape 24 de ore într-o secție de votare. Fii câinele de pază al democratiei în calitate de observator electoral și asigură-te că fiecare vot este numărat corect. Totul pro bono. Efectul e că în ultimele două runde de alegeri observate peste 2000 de oameni au participat la observarea alegerilor, fiind monitorizate undeva în jur de 1500 de secții, foarte multe din rural. Asta înseamnă undeva în jur de 10% din totalul secțiilor (sunt în jur de 19000 de secții). E greu de cuantificat efectul acțiunii de observare, dar voi folosi un exemplu personal. Eu am observat într-o secție din Chirnogi (Călărași). La alegerile anterioare secția a avut un număr de vreo 8% din voturi nule. Când am observat eu, au fost în jur de 2.5%. Secția alăturată a avut vreo 4.5%. Prin magie, un observator diminuează numărul de voturi nule.

R. Ce șanse mai are România să se facă bine?

Cătălin Teniță: Sansele depind în fiecare moment de noi. Poate peste 2-3 ani România va fi mult mai așezată. Sau poate acești ultimi aproape 3 ani vor fi doar preludiul unei căderi într-o prăpastie din ce în ce mai adâncă. Parerea mea e că depinde de noi. Nici o bătălie nu e câștigată sau pierdută dinainte.
Iar eu sunt optimist că avem ce trebuie ca să câștigăm. În interesul tuturor. De fapt mai ales în interesul celor chinuiți de persoane rapace, care îi folosesc ca pe niște iobagi medievali și nu dau doi bani pe ei sau pe copiii lor.

R. Merită România mai mult? Dacă da, ce anume?

Cătălin Teniță: România nu merită nici mai mult, nici mai puțin. România e un concept abstract. Oamenii din Romania merită însă mai mult. Și ei știu asta. Și toata furia asta a populației (fie exprimată public în manifestații, fie mocnită) de acolo provine. Din faptul că cei mai mulți știu că sunt puși la jug pentru binele și confortul a puțini, a unor analfabeți care nu sunt buni de nimic de fapt. Care știu ca ei sunt niște nimicuri.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

Cât adevăr este în ceea ce îți spun politicienii în această campanie electorală? Află de la Detectorul de Minciuni!

Următorul articol

Doi medici din Teleorman cu trei capete de acuzare: înșelăciune, fals și uz de fals

Cele mai recente articole de Interviu