Cât ne costă normalitatea? Sala Polivalentă din Alexandria “înghite” 20 de milioane de lei

în Reportaj

IMG_4196 Carmen Dumitrescu

Ani de-a rândul, Sala Polivalentă din Alexandria și-a păstrat aspectul comunist cu sfințenie. Pur și simplu, interesele electorale de la acea dată nu impuneau nimănui să ia măsuri pentru reabilitarea, cel puțin parțială, a ceea ce ar fi trebuit să fie “templul sporturilor” din reședința de județ. Din fericire, campania electorală din 2016 se apropie și Liviu Dragnea, împreună cu ai săi, trebuie să pună pe masa negocierilor cu populația cât mai multe promisiuni bifate din lista aprobată și parafată cu prilejul precedentelor alegeri. Și ca și ștrandul, Sala Polivalentă poate reprezenta un plus semnificativ în campanie pentru cei care își vor atribui realizarea ei. Așa că ar fi cam prima dată când un obiectiv de investiții din Alexandria se va finaliza la timpul promis. Dincolo de presupusele intenții meschine, faptul că după ani de zile de nemișcare s-au pus în funcțiune mecanismele de reabilitare ale Sălii Polivalente constituie o veste bună. Și pentru sportivi, și pentru alexăndrenii care încă mai visează la normalitate în orașul lor. Dar normalitatea costă. În acest caz, vreo 20 de milioane de lei. Din fericire, banii nu sunt ai noștri, ci vin de la Ministerul Dezvoltării, astfel încât ni se confirmă în fiecare an că Dragnea chiar merită statui în Teleorman. Așteptăm banii de la ministerul pe care îl conduce și în acest scop.

Lucrări ținute departe de ochii curioșilor

IMG_4200De ceva vreme, din fosta Sală Polivalentă n-a mai rămas decât cupola. Practic, totul a fost dărâmat, pentru a permite o reabilitare totală, pe fondul unei regândiri a întregii construcții. Cu toate acestea, lucrările se derulează în spatele unui gard înalt, care nu permite curioșilor să vadă prea multe. Evident că accesul pe șantier n-ar trebui să fie liber, având în vedere că se pot produce accidente, dar ajungând la fața locului, am constatat că nici presa n-are voie să facă fotografii, pentru a constata care este actualul stadiu al lucrărilor. Din fericire, vederea către Polivalentă de pe stadion este foarte bună și de acolo se poate constata că nu se muncește cu prea mult spor, iar locul arată ca după un bombardament nuclear. Interesant este că lucrarea n-a fost servită vreunui om de afaceri local, și nici vreunei firme de casă a PSD-ului pe plan local, ci Grupului ERBAȘU, care s-a prezentat probabil la licitație cu o ofertă foarte bună. Desigur, e posibil ca între Dragnea și compania în cauză să existe vreo afinitate, dar atâta timp cât nu avem detalii pe marginea acestui subiect, ne abținem din a-l comenta. Ceea ce este, însă, foarte clar e faptul că această companie de construcții primește milioane bune de lei pentru o investiție de amploare, care va figura drept bulină albă pe carnetul electoral al partidului roșu. Potrivit prevederilor inițiale, obiectivul de investiții trebuie să coste 20,5 milioane de lei, din care 13,3 milioane vor veni în județ anul acesta și 7,2 milioane anul viitor. Pe toată perioada în care sala nu va fi funcțională, echipele care pregătesc sau susțin meciuri în incinta Sălii Polivalente au fost forțate să identifice alte soluții, care n-au fost prea confortabile. Dar pentru un viitor mai bun, cineva trebuie să sufere întotdeauna. Bine că e doar temporar și, mai ales, bine că sunt alegeri la anul, că altfel cine știe câți ani dura și această reabilitare de anvergură.

“Templul sporturilor” se va finaliza în 10 luni. Pe hârtie.

IMG_4199Cel care a făcut lobby pentru ca acest proiect să primească finanțare de la ministerul lui Dragnea a fost subsecretarul de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Ioan Augustin. Ca și paranteză, Ioan Augustin este unul dintre puținele exemple pozitive de tineri ai județului care au făcut tot posibilul să-și folosească funcția pentru a aduce unele avantaje Teleormanului. În acest moment, Ioan Augustin simte că obiectivul său este pe jumătate îndeplinit și speră ca Sala Polivalentă să fie realmente finalizată în termenul de 10 luni, asumat de constructor, deși trăim în România și, mai ales, în Teleorman, unde nimeni nu-și realizează angajamentele la timp: “Eu am făcut lobby pentru acest proiect, ca să zic așa. Este obiectivul Ministerului Tineretului și Sportului, la fel cum un alt obiectiv este stadionul, dar acolo e limitat. Suma investită în Sala Polivalentă este foarte mare, nici nu știu valoarea cu exactitate, așa că nu vreau să dau cifre. Termenul de execuție este de 10 luni și lucrările propriu-zise au început pe data de 1 octombrie. Clădirea este decopertată în acest moment, pentru că proiectul presupune remodelarea totală a construcției. Proiectul prevede intrare pe deasupra și se schimbă întreaga structură. Lucrările sunt realizate de firma ERBAȘU, care are cele mai frumoase proiecte făcute, din ce am observat noi. Investiția, așa cum am spus, e foarte mare, dar ea este suportată integral de Ministerul Dezvoltării, de la studiul de fezabilitate până la execuție.”

Viitorul sună SF

Sportivii care se antrenează sau care vor participa la competiții în incinta Sălii Polivalente vor avea, însă, foarte multe motive să fie entuziaști atunci când lucrările de reabilitare se vor încheia. Asta pentru că anvergura proiectului, dar și felul în care a fost gândită noua clădire va aduce beneficii sporite tuturor celor interesați de sport. Astfel, tribuna va fi reamenajată, fiind prevăzute în proiect 1350 de locuri pentru public, 100 de locuri pentru VIP-uri și 50 pentru reprezentanții mass-media. Terenul de joc se va preta la meciuri indoor de baschet, volei, tenis, handbal, badminton sau judo, dar vor fi amenajate săli și pentru activități conexe, unde sportivii se vor putea antrena la scrimă, judo sau își vor putea îmbunătăți performanțele fizice. Proiectul a acordat atenție și unor alte aspecte semnificative, precum sistemului de sonorizare, sistemului de nocturnă pentru meciuri televizate, sistem de afișaj cu tabele de scor electronice, dar și sistemului de climatizare. Din acest punct de vedere am putea afirma faptul că sportul teleormănean intră într-o nouă eră. Într-una a normalității. Și cu această ocazie aflăm și noi cam cât costă normalitatea la Alexandria.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*