liberinteleorman.ro

Carmen Dumitrescu a navigat printre sufletele bicăjenilor cu romanul AVATAR

21 iulie 2016

Monica Vasilescu

13767132_1162784620409407_5783787324190316506_o

Într-o epocă în care scriitorul pare de multe ori captiv în inutil și în scrieri ticluite cu pricepere discutabilă, situație în care se complace din dorința de a răzbate în fața publicului comercial, reperele unui parcurs scriitoricesc decent sunt tot mai greu de găsit. Unii au reușit să treacă barierele având dibăcia de a înfrunta obstacolele. Alături de cei care au izbăvit în meandrele actualității și au tratat cu seriozitate conținutul cărții își are locul scriitoarea și jurnalista Carmen Dumitrescu. Ea se află la a treia carte scrisă cu și din dragoste pentru cuvinte potrivite în momente cheie ale existenței.  AVATAR – o carte despre iubiri platonice între oameni cu rețineri în a-și prezenta datele de identificare – a fost prezentată în localitatea de proveniență a autoarei, la Bicaz. În cadrul unui eveniment deosebit și emoționant, lansarea romanului AVATAR (Editura Neverland), semnat de Carmen Dumitrescu, a adus clipe de bucurie în sufletele tuturor celor care și-au dorit să fie parte integrantă din tabloul întoarcerii acasă (chiar și pentru scurtă vreme) a fiicei locului. Organizat, nu întâmplător, în fața Bibliotecii ”Mihai Eminescu” din Bicaz, acolo unde autoritățile locale au amenajat un spațiu spiritual înalțător, evenimentul a reușit să fie unul cu totul special întrucât autoarea și-a dorit să fie în preajma lui Mihai Eminescu, cel care i-a marcat copilăria și care i-a încercat aptitudinile spre poezie. Unul dintre poemele sale, compuse în clasa a VI-a, a intrat în posesia directorului bibliotecii gazdă, Ion Asavei, iar acesta i-a dat citire în fața publicului prezent la lansare. Pe lângă alte câteva accente legate de adolescența scriitoarei pasionate dintotdeauna de lectură, Ion Asavei a evidențiat importanța faptului că autoarea și-a făcut cunoscută și această carte printre apropiați și că, deși locuiește acum la sute de kilometri de Bicaz, nu renunță la a-și prezenta noutățile editoriale acasă.

Despre AVATAR a vorbit și subsemnata, mărturisindu-i autoarei un învățământ de căpătâi rezumat ca urmare a lecturării cu repetiție a cărții: ”Am învățat, draga mea, Carmen, că ar trebui să analizăm mai puțin cadrul în care ne îndrăgostim, ci să fim deschiși să primim dragostea în viața noastră prin orice mijloace se arată, pentru că este singura stare total sinceră prin care trec ființele umane.

În discursul său, personajul principal al evenimentului, Carmen Dumitrescu, a avertizat de la început că este vorba despre o carte dedicată iubirii, așa cum au fost toate scrierile sale de până acum, deși în unele cuvinte așternute pe hârtie nu se mai regăște. Confidența s-a referit la primul său roman, Secretul, despre care a spus că în prezent nu-l mai poate citi și nu se mai recunoaște în el. Cu AVATAR, însă, este altceva, aceasta fiind nu doar un volum cu precepte, ci și o carte a inimii în care a pus multe sentimente. Fie că vorbim de roman în ansamblu sau de trăirea în sine a fiecărei litere inserate, înțelesurile operei exced sfera gândirii obișnuite și dau impresia cititorului că povestea ar fi una inventată, cu toate că multe aspecte se regăsesc în actualitatea multora dintre noi, cei care își petrec timpul navigând pe internet. Cu excepții de caz, pe care le puteți desluși doar citind cartea.

La eveniment, Carmen a fost înconjurată de oameni dragi. Prieteni, personalități ale locului, profesori și colegi au venit să o susțină în acest demers, iar lansarea a fost una plină de amintiri și momente cu emoții, la care toți cei prezenți au rezonat cu faptul că evenimentul i-a adus împreună. Pe lângă directorul Bibliotecii ”Mihai Eminescu” din Bicaz, Ion Asavei, care s-a ocupat în detaliu de organizarea lansării de carte, alături de bibliotecarii Elena Tofan și Mariana Călinescu, la activitatea culturală a participat și primarul orașului, Nicolae Sălăgean. Nu putea lipsi mama autoarei, Adriana Soponaru, care a vegheat cu sârguință ca totul să fie în ordine.

După prezentarea volumului în măsura în care să suscite interesul, cei prezenți au avut parte de un recital de excepție al folkistei Cristina Marin. Domnia sa, acompaniată de preotul paroh Dumitru Marin (soțul său), a interpretat cântece renumite din muzica de calitate, introducând în repertoriu și câteva poeme ale celui considerat a fi cea mai importantă voce poetică din literatura română – Mihai Eminescu. Ulterior, toți iubitorii de cuvânt au rămas la sesiunea de autografe și la discuții prietenești cu autoarea, la o întâlnire informală, din care a rezultat promisiunea că va reveni pe plaiuri natale cu realizărie viitoare, fiindcă toți cei care au cunoscut-o aici îi vor urmări în continuare rândurile și evoluția.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Am ales! Ce am cules?! Gina Curea a mai băgat un mandat la cingătoare

Următorul articol

Facem și noi niște empatie? IDEO IDEIS 2016

Cele mai recente articole de Cultură

Târgul Colecționarilor, la Muzeul Județean Teleorman

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează sâmbătă, 12 octombrie 2024, între orele 10.00 – 14.00, a X-a ediţie a Târgului Colecţionarilor. Manifestarea se înscrie în