Proiectul Maskar, demarat de Asociația T.E.T.Alexandria, împreună cu asociațiile ADO, URBANIUM și REPER21 în toamna anului 2014, prezintă Caravana de intervenție culturală comunitară Maskar în Teleorman.
Caravana Maskar înseamnă spectacolul de teatru comunitar ”MASKAR (ÎNTRE)” însoțit de o expozitie itinerantă privind patrimoniul material și imaterial al culturii rrome din Sudul României, rezultate în urma unui an de documentare pe teren în județul Teleorman.
În limba romani, maskar înseamnă “între” sau “la mijloc”. De peste jumătate de mileniu, culturile română și romani coabitează în Lunca Dunării, fără să se cunoască cu adevărat, fără să-și înțeleagă trecutul pentru a-și construi împreună viitorul. Principalul obiectiv al proiectului Maskar este crearea unei punți de dialog între cele două lumi și culturi pentru o societate (mai) empatică și incluzivă. Principalul instrument de lucru? Arta de intervenție!
Programul Caravanei în Alexandria:
Caravana Maskar va fi prezentă în: Alexandria (6 mai, Primăria Municipiului Alexandria), Turnu-Măgurele (7 mai, Primăria Turnu Măgurele), Cluj-Napoca (11 mai, Fabrica de Pensule) și București (13 mai, Centrul de Teatru Educațional Replika). Intrarea este gratuită!
Despre Maskar:
Maskar (“Intervenții socio-culturale pentru capacitarea comunității rome și pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural”) este un demers de intervenție culturală comunitară realizat de Asociația T.E.T.Alexandria în parteneriat cu asociațiile ADO (Artă pentru Drepturile Omului), REPER21 și URBANIUM, demarat în decembrie 2014 pentru a continua tradiția Ideo Ideis de educație și implicare civică prin cultură.
Maskar este un proiect finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României (eeagrants.org, fonduri-diversitate.ro).