liberinteleorman.ro

Când moromeții devin sinistrați, autoritățile dau din umeri…

silistea1Carmen Dumitrescu
Dacă am fi trăit într-un județ sănătos din punct de vedere moral și cultural, satul natal al lui Marin Preda era acum un obiectiv turistic. Oamenii din toată țara ar fi umblat prin Siliștea Gumești, în căutarea urmelor de pași ai lui Moromete și ar fi cumpărat suveniruri cu chipul celui mai mare prozator român de la eventualii comercianți, care ar fi profitat de oportunitatea unui câștig rapid fără investiții prea mari. Astfel, Siliștea Gumești ar fi putut să ajungă un reper în economia județului iar veniturile administrației de acolo ar fi fost sprijinite serios de promovarea unui loc cu semnificație spirituală majoră pentru întreg spațiul românesc. La Humulești s-a putut… Doar că acolo autoritățile au văzut oportunitatea și au profitat de ea cu bună credință, considerând că nici locul, nici oamenii lui nu merită să fie tratați în bătaie de joc. La Siliștea Gumești, însă, pe lângă sărăcia lucie ce strigă la fiecare răscruce de drumuri, oamenii se simt luați la mișto de autorități de ani întregi și nimeni nu-i sprijină cu nimic. Nici măcar din considerente electorale… Poate la anul!
Satul lui Marin Preda doarme sub ape și noroi
silistea4 Anul trecut, localitatea Siliștea Gumești a fost inundată de opt ori, fiind considerată, în urma statisticilor efectuate la nivel central, comuna cu cele mai multe obiective afectate. Asta n-a însemnat prea mult pentru nimeni. Evident, din rațiuni electorale, s-a luat totuși decizia demarării unor lucrări de amenajare a unui dig de protecție pe Pârâul Câinelui. Acestea s-au sistat, însă, destul de repede iar localnicii din Siliștea Gumești au ajuns pe culmile disperării. Oamenii nu pot planta nimic în grădinile lor, pentru că așteaptă ca lucrarea să continue, ceea ce ar presupune ca utilajele să treacă prin grădinile lor, așa că orice efort de a efectua lucrări agricole ar fi inutil în momentul de față. Pe ulița Davidești din Siliștea Gumești, uliță prin apropierea căreia trece Pârâul Câinelui, casele stau în bălți uriașe iar copiii satului se joacă prin noroi. Inutil să spunem cât de nesănătos poate fi acest mediu pentru localnici și cât de ușor pot apărea boli și epidemii în aceste condiții. Localnicii nu mai știu cui să se adreseze, pentru a-și rezolva situația, pentru că, de fiecare dată când plouă, stau în nămol până la genunchi și se luptă cu apele imprevizibile. În plus, podul de lemn care trece peste pârâu stă să cadă, lucru care pe oameni pare să-i afecteze destul de mult. Nu și pe primar… Că primarul are asfalt pe strada lui.
silistea5Autoritățile locale tratează drama cu spatele…
În timp ce oamenii caută soluții, până la remedierea problemei, primarul din Siliștea Gumești își vede liniștit de ale lui. Oamenii spun că primarul Mihai Petrescu nu se agită prea tare gândindu-se la grijile și suferința oamenilor din comuna lui: “În schimb pe la poarta primarului este asfalt…. iar la câțiva metri de el oamenii traiesc în noroi atunci când plouă. A promis primarul piatră pe ulițe, măcar atât! Nu cerem asfalt… că de…asfalt a fost doar pentru ulița lui… Dar măcar piatra…” De asemenea, “moromeții” își acuză primarul de neimplicare chiar și atunci când apar situații de criză. Astfel, se pare că în luna martie 2014, când comuna a fost cel mai grav afectată de inundații, Mihai Petrescu se afla în concediu legal de odihnă. Pentru atitudinea de atunci, oamenii nici acum nu-l pot ierta și cer autorităților județene să-l analizeze pentru indiferența de care dă dovadă. În tot acest timp, la nivel județean, nu este foarte clar ce a dus la sistarea lucrărilor de pe Pârâul Câinelui.
Prefectul de Teleorman, Carmen Daniela Dan a mărturisit că are cunoștință despre drama “moromeților”, dar că problema este în altă parte: “Nu Instituția Prefectului are această datorie, ci Apa Argeș Vedea. Noi am solicitat la Apa Argeș Vedea un punct de vedere. Se pare că constructorul a efectuat o parte din lucrare. Nu cunosc contractul în amănunt, însă presupun că a fost vorba de cash-flow și că așteaptă probabil, în funcție de lucrările pe care le-a declarat ca fiind terminate, să-și obțină banii. Se pare că ar fi anunțat că are lucrări în altă parte, motiv pentru care și datorită condițiilor meteo nefavorabile, și-a luat utilajele și s-a dus, din câte știu eu, la Icoana. Sesizată fiind această problemă de către oameni și de către autoritatea locală, am solicitat acest punct de vedere către Apa Argeș Vedea și am transmis o informare și către Apele Române, și către Ministerul Mediului, referitor la această situație. Aștept să văd ce se dispune în privința plății și să vedem exact termenii în care constructorul va reîncepe lucrarea.”
Partea bună e că în Teleorman fiecare găsește vinovatul în altă parte, așa că oricine poate ieși basma curată din orice situație, dacă știe în ce direcție să arate cu degetul. Din păcate, “moromeții” își duc mai departe drama de a trăi în condiții insalubre, de a se lupta cu mizeria, sărăcia și noroiul, sperând că se va întâmpla o minune și constructorul va veni cu utilajele, deblocând situația și aducându-le existența la normal. Dar din felul în care se vede situația de la distanță, speranțele de normalitate sunt vagi. Trist e că nici măcar memoria lui Marin Preda nu poate sensibiliza autoritățile să-și facă treaba lor, pentru a nu ne face județul și mai de râs decât e deja. Dar, până la urmă, într-o lume cu lideri analfabeți am fi idealiști să credem că mai e cineva înduioșat de satul lui Preda. De fapt, ne-ar mira să știe prea mulți cine a fost Marin Preda. În definitiv, n-a fost prefect!

Advertisement

3 Comments

 1. va invit pe voi CITITORII,
  nu pe cei din consiliul jud. teleorman
  sa mergeti pe drumul judeatean (504) alexandria-tatarastii de sus si apoi la stanga spre SILISTEA GUMESTI.
  dar va invit sa mergeti cu un vehicul pe perna de aer …
  doar asa puteti ajunge nevatamati in satul LUI MARIN PREDA …

  gadea, mai marele judetului nu are drum pe aici, nici cei din subordinea lui, asa ca de asta nu i-am invitat pe ei ….

  ei au interesele lor, care sunt paralele cu nevoile noastre de zi cu zi ….

  nu o invitam nici pe doamna … prefecta, ca si ea este paralela cu nevoile noastre de oameni ai UE …
  tovarasii astia ne viziteaza inainte de alegeri, ne repara TOT, pana cu 24 de ore inaintea duminicii cu alegerile …. nu este cazul sa va mai spun eu. da ? aveti 25 de ani de promisiuni …

  dar o sa-i invitam pe ei sa plateasca taxe si impozite si pentru noi, locuitorii jud. TELEORMAN=unul dintre cele mai sarace, bolnave, batrane si fara de speranta judete din frumoasa altora ROMANIE …

  promit sa vin cu o serie de fotografii realizate pe acest … traseu al groazei, care ne scoate multi bani din buzunarele si asta intoarse pe dos pentru a repara bietele noastre masini, pe langa rovinieta, asigurare, taxe, etc. …

 2. domnule Gicu, maaaare dreptate aveti, dar din pacate nimeni nu ne aude……
  primarul din sat este total dezinteresat de tot ce se petrece in sat, ce sa mai vb de alte lucruri?????

 3. felicitari pentru stirea scrisa despre silistea-gumesti, daca ati stii dvs cu cate probleme se lupta locuitorii satului…….iar pe primar nici macar nu il intereseaza. minte satenii, si ii jigneste cum doreste „dumnealui”…..si nimeni nu il trage la raspundere….
  satul arata mai rau ca acum 20 de ani, ca de primarul ce sa faca si el mai intai???????
  din pacate oamenii nu au nici timp nici resurse pentru ca acesta sa fie dat in judecata, daaaaar, fiecare are naśul lui, si se pare ca „domnul primar” si-a gasit naśul…..unul de asta de la oraś, (pe care nu prea ii suporta domnul primar ca de…. nu voteaza cu el….). Asa ca domnule primar pregatiti-va ca se apropie timpul cand trebuie sa dati „socoteala”, si ma tem eu, ca aveti cam multe de povestit si demonstrat……nu va aduceti aminte? spuneti-mi mie ca vi le enumar…..
  felicitari inca odata liberinteleorman.ro !!!!!!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

S-a semnat înţelegerea de cooperare între judeţul Teleorman şi regiunea Plevna

Următorul articol

Parada Europei a însuflețit orașul Videle

Cele mai recente articole de Actualitatea politică