liberinteleorman.ro

Când „fetele de la partid” se ocupă de educație, ce rost mai are să dai bac-ul?

1 iulie 2017
Advertisement

Carmen Dumitrescu

Teleormanul n-a performat în domeniul educației niciodată. Rezultatele obținute la examenul de maturitate de către elevii Teleormanului s-au situat întotdeauna în cea de-a doua jumătate a clasamentului național. Totuși, de când este Valeria Gherghe în fruntea ISJ Telorman, județul reușește să persevereze la coada clasamentului, vizând cu multă ambiție ultimul loc. Că, de fapt, așa e și corect: dacă nu poți obține primul loc, măcar să te faci cunoscut prin ultimul. Și nu mai e mult până ajungem acolo. Poate la anul… Că nimeni nu dă semne că ar intenționa să schimbe din funcție inspectorul școlar general și adjuncții de pe lângă. Într-o lume normală, s-ar pune întrebarea logică: „Dacă rezultatele activității unui inspector școlar general sunt reflectate de rezultatele procesului educațional, prin examenul de Bacalaureat, atunci de ce niște rezultate dezastruoase nu duc la schimbarea responsabililor din funcție?”

Într-o lume normală, ar avea sens să răspundem la această întrebare. Dar probabil că nici atunci n-ar fi cazul, pentru că normalitatea ar presupune competența celui numit într-o funcție de o asemenea răspundere. Auzim tot mai des cadre didactice plângându-se de salariile mici și rigorile aberante ale sistemului. Dar nimeni nu zice nimic despre o responsabilitate luată adesea în bătaie de joc: educația. Și nu, nu cadrele didactice sunt vinovate. Ci persoanele care conduc sistemul. Persoane numite de partid, pe criterii de performanță în pupatul pantofului stăpânirii sau a băutului de cafele cu femeile politicienilor puternici ai zilei. Și Valeria Gherghe este exact din acest film. Ajunsă inspector școlar general, grație prieteniei avute cu soția unuia dintre slavii lui Dragnea, ea a știut să rămână în funcție, savurând cafeaua cu fostul prefect, actual ministru, Carmen Dan. Nimeni n-a zis vreodată de-a lungul anilor că Valeria Gherghe ar fi un bun profesionist. N-am auzit un singur cadru didactic care să susțină că Valeria Gherghe știe ce face la locul de muncă. În schimb, auzim despre ea numai povești despre abuzuri. De exemplu, ne povestește recent un cadru didactic următorul aspect: „Marți s-au afișat punctajele pentru obținerea gradațiilor de merit începând cu 01.09.2017. La limba romană, multe nume necunoscute, de la școli unde disciplina e promovată de 3-4 elevi anual, vor avea gradații. Puncte tăiate fără justificări, acordarea acestor gradații făcându-se pe alte criterii decât cele din fișele de evaluare. Profesori care au adus premii la olimpiade naționale s-au trezit cu punctajele tăiate, în schimb, absolvente de Spiru și Știile ale educației, fără nicio realizare, dar fane Dragnea și Gherghe, sunt puse pe lista performanței.”

De altfel, ne aducem aminte de faptul că un actual consilier județean, la vremea aceea profesor de franceză, pe numele ei Cristiana Alcea, a pus copiii de la școala în care preda să lipească afișe cu Dragnea pe stâlpi, postând singură isprava pe o rețea de socializare și nimeni n-a tras-o la răspundere pentru fapta ei ilegală. Dimpotrivă, a fost răsplătită cu o funcție publică.

Pe lângă Gherghe, se mai află și alte „valori”. De pildă, Monica Coman, inspector școlar adjunct. Și ea a venit în Teleorman cu o notă la titularizare care nici nu-i permitea să predea în mediul urban. Dar vezi bine că e mai important să-ți faci relații la partid decât să fii un bun cadru didactic.

Însă, în cazul Monei Coman, artizanul carierei ei nu e Dragnea, ca pentru Gherghe, ci Cula de la PNL. Pe vremea aceea, Cula avea ceva putere în învățământ și s-a arătat dornic să sprijine tânăra venită cu multă ambiție din zona Moldovei. Acum auzim că Mona Coman bate copii, amenință cadre didactice și directori de școli, face crize de isterie și își amenință propriul copil că-l trimite înapoi la orfelinat, în prezența altor elevi.

În tot acest timp, copiii județului obțin note din ce în ce mai mici la evaluările naționale. Și nu e de mirare că se întâmplă așa ceva, în contextul în care învățământul teleormănean a ajuns pe mâna fetelor de la partid. Nu e de mirare că avem atâția analfabeți în județ, dacă ne gândim că învățământul e condus de doamne și domnișoare care trebuie să pupe pantoful lui Dragnea de atâția ani. Cum să pupi și să fii performant în același timp? Și da, noi înțelegem și motivul ingerinței politicului în educație: dacă ar avea tineri educați, județul ar putea spera la un viitor. Dar nimeni nu vrea un viitor pentru Teleorman și cine crede altceva… se minte. Altfel, de ce s-ar pune sănătatea în mâinile unor nepricepuți și educația în brațele firave, dar tandre, ale doamnelor și domnișoarelor care și-au luat gradația la partid?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Examenul auto se filmeaza de astazi. Inclusiv traseul

Următorul articol

Au fost puse în vânzare bilete la concertul pe care Irina Loghin și Fuego îl vor avea la Alexandria

Cele mai recente articole de Actualitatea politică