Campionul mondial Attila Szabo a plecat în Georgia pentru a purta ultimele lupte din cariera lui

în Administratie/Sport

Attila Szabo este multiplu campion mondial la lupte. Și, deși locuiește în Teleorman de foarte mulți ani, despre meritele acestui uriaș luptător s-a vorbit întotdeauna prea puțin, iar despre recompense nu mai vorbim. Cu toate acestea, luptătorul nostru vine cu o poveste extraordinară de viață, care demonstrează tuturor scepticilor că ambiția și talentul, puse laolaltă, chiar mută munții din loc.

Attila a început să facă sport de la 16 ani, devenind campion în numai câteva luni. A fost timp de 12 ani consecutivi numărul 1, însă pe vremea comunismului, din cauza numelui său, nu a putut participa la competiții internaționale, așa că o vreme a lucrat în Germania, după care a revenit în țară și s-a stabilit în Teleorman, împreună cu familia lui, specificul agricol al județului fiind considerat de sportiv potrivit pentru deschiderea unei afaceri în domeniu. Au trecut de atunci ani buni, iar Attila Szabo nu a renunțat la sport, cucerind medalie după medalie în cadrul campionatelor mondiale: 2013 – Sarajevo – argint și bronz, 2014 – Belgrad – 2 medalii de bronz, 2015 – Atena – 2 medalii de aur (2015 este anul în care a devenit dublu campion mondial), 2016 – aur în Finlanda, la Seinajoki, și bronz în Polonia, la Walbrzych, 2017 – Plovdiv – Bulgaria aur și argint, 2018 – bronz în Macedonia și argint la Perm (Rusia).

Anul acesta, Attila a plecat deja la Campionatul Mondial de lupte greco-romane și lupte libere din Tbilisi (Georgia), unde va participa la ambele stiluri. Trebuie, însă, spus că acestea vor fi ultimele lupte din cariera lui Attila Szabo, acesta fiind ultimul an în care mai poate participa, din cauza vârstei. Până acum trei ani, campionatul era dedicat sportivilor între 35 și 70 de ani, dar din cauza numărului mare de participanți, Federația Internațională a limitat vârsta de participare la 60 de ani.

Pregătirea pentru acest campionat a început, pentru Attila Szabo, imediat după ce s-a întors de la mondialele din Rusia de anul trecut și a muncit extraordinar de mult. Vorbim despre sute de ore de antrenament și mii de kilometri de mers cu bicicleta într-un singur an, la care se adaugă sute de ore de înot. Fiind ultima competiție mondială din cariera sa, Attila și-a propus să se întoarcă din Georgia cu cel puțin o medalie, astfel încât să-și ofere șansa de a se retrage în glorie. Interesant este că primul mare concurs din viața lui Attila a avut loc în Georgia, la Tbilisi. Iată că acum cercul se închide și ultimul său mare campionat are loc tot acolo. La rândul nostru, suntem cu sufletul alături de el, sperând că se va întoarce acasă glorios, așa cum o face în fiecare an.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*