liberinteleorman.ro

Călmățuiu – comuna cu o școală în paragină, dar cu fotovoltaice și arenă sportivă

28 mai 2015

Monica Vasilescu

primarul nițu george valentin Valea Călmățuiului. O zonă pe care se întind, ca într-un șirag, mai multe comunități. Fiecare om cu valorile sale, fiecare edil cu prioritățile… comunei. Cu cât mergem mai des pe la țară, prin localitățile rurale ale Teleormanului, ne dăm seama că rânduielile sunt altele. Dacă pe timpuri în grija unui primar era mecanismul ”școală-stradă-spital”, acum satele încearcă o etapă de modernizare și, chiar dacă mai au scăpări la asfalt sau la învățământ, sportul și efectele fotovoltaice sunt primordiale.

Întorsături politice

Călmățuiu este comuna în care lucrurile au început să se miște. Nu de mult, ci de aproximativ trei ani, de când în fruntea administrației publice locale s-a instalat Nițu George Valentin. Om din popor, primarul Vali, așa cum îl numesc localnicii, ascultă dorințele oamenilor, dar are și el propriile priorități. Iar pentru proiectele sale a fost capabil de câteva compromisuri importante în viață.

A trecut cu vederea că primul partid în care a activat nu l-a vrut la alegeri, a candidat de la adversari, a câștigat, dar s-a întors. Nefiind un nume important în politica locală, probabil că pentru omul de rând nici nu contează întorsătura politică și faptul că, inițial, PSD l-a susținut ca viceprimar, ulterior a candidat de la PDL pentru primul scaun din primărie, după care a profitat de Ordonanța 55 pentru a se îmbrăca, din nou, în roșu. Iar beneficiile au fost de mai multe părți. Pentru el și pentru comunitate, deopotrivă, dar și pentru PSD.

Fosta școală dărăpănată

scoala parasitaUnitatea școlară în care au învățat zeci de generații nu reprezintă o prioritate pentru primarul Nițu George Valentin, prin prisma faptului că ea nu mai este funcțională de multă vreme.

Școala de la Caravaneț arată ca un loc părăsit, clădirea se află în stadiu avansat de degradare, iar dimensiunea ierburilor nu e departe de a o acoperi. Primarul s-a ocupat de celelalte două școli ale comunei, iar acesteia nu i-a pus nici măcar un gard, deoarece are în intenție să-i refacă toate neregulile în același timp. La anul, mai exact, pentru că, deocamdată, nu are bani. În 2016, locația școlii va cunoaște îmbunătățiri, doar pentru conservare, nu pentru a fi dată în folosință elevilor, fiindcă s-a redus numărul copiilor și nu s-ar preta o cheltuială în plus.

În lucru se află actualmente vechiul sediu al CAP, din satul Nicolae Bălcescu. Nu se știe, încă, ce funcționalitate va avea, dar clădirea trebuie renovată și păstrată în condiții optime, la fel ca unitatea de învățământ părăsită despre care am amintit.

Investiții de lăudat

caminul culturalDacă primarul a fost prins pe picior greșit cu școala de la Caravaneț, nu la fel se întâmplă cu alte obiective. Comuna Călmățuiu are două biserici renovate, târg civilizat și o bază sportivă modernă. Aproape de înfăptuire sunt și proiectele pe transfrontalieră, constând în 10 km drumuri sătești și drumuri de exploatație agricolă. De anvergură este proiectul privind panourile fotovoltaice, în valoare de patru milioane de euro, care va fi gata spre sfârșitul anului.

Conștient că o trecere în barca potrivită face toți banii, Nițu George Valentin se poate lăuda că a realizat în trei ani cât nu au făcut primarii anteriori în tot timpul pe care l-au petrecut a Primăria Călmățuiu de Sus și asta pentru că a știut să se orienteze politic la fiecare pas făcut. Întrebat dacă regretă transferul către partidul care, într-adevăr, nu a câștigat președinția, dar este, încă, la Putere, mai ales în Teleorman, primarul de la Călmățuiu este categoric: ”Nici gând! Am primit bani de la Guvern, am proiecte în derulare, am datorii plătite… Eu nu am trecut pe vorbe, ca alții”, a spus, mai în glumă, mai în serios, Nițu George Valentin.

Serviciile sunt, însă reciproce. DJ 653, un drum plin de gropi, se reabilitează în totalitate. Nu oricum, ci cu firma care are în palmares cele mai multe lucrări publice de anvergură, controversata TelDrum. Lucrările au început luni, 18 mai 2015, iar în toamnă, spune primarul, asfaltul va fi unul pe care îți va fi drag să mergi. Credem și noi, că doar TelDrum are smoală de calitate!

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Debut perfect pentru CSS Alexandria la turneul final U13

Următorul articol

Zboară Ică! Fără frică….

Cele mai recente articole de Reportaj

Locuri de neratat în Teleorman

Fiind situat în zona de sud a României, județul Teleorman face parte din regiunea Munteniei. Vecinii săi sunt Argeșul, Oltul, Dâmbovița și