liberinteleorman.ro

Calcularea pensiilor mai dă și rateuri în Teleorman

Monica Vasilescu

casa pensiiCa la mai toate instituțiile de stat, la Casa de Pensii Teleorman se regăsesc unele lucruri în neregulă ca urmare a tratării cu superficialitate a treburilor. Când nu rătăcesc dosarele persoanelor care ies din activitatea profesională așteptând pensia cuvenită în funcție de anii de muncă, salariații statului încurcă unele calcule, astfel încât în dezavantaj ies, de cele mai multe ori, cei care își cer drepturile. Doi cetățeni din Roșiorii de Vede, Petrina Ivănică și Mihai Ilie, parteneri de viață și, mai nou, de procese în instanță, reclamă faptul că instituția care aranjează dosarele de pensionare a dat rateuri. Au făcut sesizări la toate instituțiile îndreptățite să ia măsuri pentru a-și recăpăta drepturile pe care consideră că le au, dar numai în instanță au găsit calea.

Petrina Ivănică a dat în judecată Casa de Pensii Teleorman, susținând că, printr-un calcul greșit al unui salariat, pensia sa a avut de suferit. La Secția de conflicte de muncă a Tribunalului Teleorman, prin acțiunea sa, femeia a solicitat anularea deciziei privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă precum și obligarea intimatei la emiterea unei alte decizii cu luarea în calcul a tuturor sporurilor și a întregii vechimi în muncă precum și cu utilizarea la determinarea punctajului mediu anual a unui stagiu complet de cotizare de 26 ani și 10 luni. De asemenea, reclamanta a solicitat obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată. În motivare, reclamanta a arătat că vechimea în condiții deosebite de muncă este de doi ani și patru luni, nu de un an, 11 luni și șase zile, cum a reținut intimata, iar la stabilirea drepturilor de pensie nu au fost luate în calcul toate sporurile din adeverințele depuse, respectiv sporul de muncă grea și toxicitate.

Intimata Casa Județeană de Pensii Teleorman a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestației susținând că decizia de pensionare a fost emisă ca urmare a unei revizuiri din oficiu, prin adăugarea sporului de vechime, de muncă grea și toxicitate. Nici susținerile contestatarei cu privire la durata muncii în condiții grele nu ar fi reale în opinia pârâtei. Un raport de expertiză, însă, a demonstrat că intimata nu a valorificat sporul de 15% prevăzut într-o adeverință, ceea ce constituie o încălcare a dispozițiilor legale care consacră principiul contributivității. Față de toate cele expuse, instanța de la Teleorman a hotărât să admită în parte contestația formulată de către Petrina Ivănică, anulând decizia contestată și obligând pârâta să emită o alta, raportată la un stagiu complet de cotizare, precum și luarea în considerare a sporului de 15% pentru perioada ”omisă” inițial.

Casa de Pensii a făcut recurs, dar acesta a fost respins, Curtea de Apel București considerând-ul nefondat. Cu hotărârea irevocabilă la purtător, păgubita a cerut să fie pusă în drepturi. Și cum într-o instituție publică, având puțini angajați dibaci, lucrurile merg precum melcul, starea de așteptare durează.

În paralel, Mihai Ilie a sesizat Direcția de Stabiliri și Plăți Prestații din cadrul Casei de Pensii Teleorman că i-au fost încurcate grupele de muncă. În răspuns, operatorii instituției și-au recunoscut greșeala, comunicându-i celui în cauză că ”toți anii lucrați de domnia sa în grupă de muncă au fost de grupa a II și, în mod greșit, au fost trecuți în grupa I. Situația s-a reparat, după cum i-au adus la cunoștință reprezentanții unității amintite mai sus.

Pentru acestea și pentru alte probleme, cei doi roșioreni au făcut plângeri tuturor instituțiilor de resort, atât la nivel local, cât și central. Ultima a fost depusă la Prefectura Teleorman, după ce au stat de vorbă cu subprefectul Alexandru Ceciu, care le-a spus că îl va chema la discuții pe directorul Casei de Pensii. Ceea ce a și făcut, după cum am aflat chiar de la Emilian Bomboe, persoana cea mai îndreptățită să dea explicații pentru ceea ce se întâmplă în unitatea pe care, cu onor, o conduce. Acesta ne-a spus că știe îndeaproape speța, că lucrurile sunt în curs de soluționare, dar nu se pot face toate bătând din palme. În curând, vom avea și un răspuns oficial de la oficialii care au în atribuții să facă lumină în acest caz. Țineți aproape !

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

4 Comments

  1. Mă numesc Guna Marcel din comuna Islaz judet TELEORMAN, am 55 de ani, familist cu 3 copii majori (ultima e studenta anul4 Farmacia–Milano), plecat pe motive economice în Italia din 2003, unde am domiciliul si am muncit din 2003 pînă in 2014 cind din nefericire m-am îmbolnăvit de cancer pulmonar,boală ce o tratez din septembrie 2014 , o lupta dură impotriva durerii si incertitudinea zilei-clipei ce vine.
    Din cauza bolii am fost pensionat cu data de01 septembrie 2015 pe caz de boala cu Invadalitate 100% pentru anii lucrati in Italia *( septembrie 2003pînă septembrie 20014) si in baza acelasi documentație am cerut sa fiu pensionat si de CPJ TELEORMAN pentru anii lucrati in Romania (cartea de munca octombrie1980 pînă septembrie 2003) .
    Sincer nu credeam, că durează atât de mult,poate fiind o ,,conventia europeana nou înființată”nu se rezolva problema dacă nu era intervenția mea (zeci-sute de telefonate si email) ca in final eri sa primesc din partea CJP TELEORMAN un messaj cu aprobarea comisiei medicale a pensionarii pentru anii lucrati in Romania ( octombrie1980 pina septembrie 2003
    Vin la dv cu rugumintea de a ma ajuta de o persoana ce se pricepe sa intervina subliniez: SA PRIMESC PENSIA de la aceeasi data de cind primesc pensie pentru anii lucrati in Italia adica : 01SEPTEMBRIE2015 ,BOALA SI DOCUMENTELE fiind aceeasi.Va multumesc mult am apelat la serviciile Dvs deoarece NU îmi pot permite ,,un avocat”” iar situatia mea si de boala si financiară (în acești 2 ani si4 luni obligat de tratamentul bolii , economiile,,pentru intors acasa” s-au epuizat pe chirii s cheltuielile lunare” deci Dacă puteți sa intindeti o mână de ajutor unui necunoscut Eu Va multumesc anticipat , sînteți o Mare speranță.
    Multumesc Bunului Dumnezeu pentru TOT și că există acest mod de comunicare.
    cu respect Guna Marcel

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Betonu’ vieții

Următorul articol

Mielu Lixandru ”se țigănește” la Prefectură

Cele mai recente articole de Actualitate