liberinteleorman.ro

Bogatul Ioan Niculae stă cu mâna întinsă la Primăria Zimnicea! Primarul Petre Pârvu încalcă legile pentru a-și proteja prietenul

8 martie 2015
Advertisement

Monica Vasilescu

Ioan NiculaeUnul dintre cele mai amărâte orașe din Teleorman este Zimnicea. Aici, de ani buni, primarul Petre Pârvu face și drege după cum îl taie capul și nu se uită la banii comunității, dacă trebuie să-și deranjeze prietenii pentru a pune un leu la bugetul local. Amicul Ioan Niculae în speță, care a făcut din orășelul de la Dunăre propria moșie, plătește taxe când vrea și când nu vrea. Și nu prea vrea. Cu de la Primărie putere, magnatul, alături de alte firme sonore în comunitatea locală de la Zimnicea, nu s-a achitat de datoriile pe care le avea pe terenurile închiriate de la stat, dar nici nu a fost presat de cineva în acest sens.

Curtea e Conturi a fost cea care a depistat că, în exerciţiul bugetar al anului 2013, nu a fost stabilită, înregistrată în contabilitate şi încasată la bugetul local taxa pe terenul intravilan proprietate publică a statului, în suprafaţă de 47.255 mp situat în portul Zimnicea, închiriat persoanelor juridice SC AGRAR PRODUCTION SRL Zimnicea, SC INTER AGREGATE SRL Zimnicea şi SC INTERAGRO SRL Zimnicea, taxa ce reprezintă sarcina fiscală a locatarului.

Cu alte cuvinte, cel mai bogat român, provenit din cea mai săracă zonă, un paradox vecin cu absurdul, a fost găzduit pe terenurile publice de pe aria orașului Zimnicea fără a achita un sfanț chirie.

Mai mult, un audit efectuat de Camera de Conturi Teleorman arată că în 2013, pentru creanţele bugetare restante la sfârșitul anului, neîncasate în termenele legale de plată, datorate de contribuabili, nu a fost dispusă nicio măsură de executare silită pentru încasarea acestora la bugetul local sau activitatea de executare silită s-a rezumat la emiterea şi comunicarea somaţiilor, fără să fie aplicate succesiv celelalte modalităţi de executare silită, conform documentului organului de control amintit.

Niculae a mai beneficiat și de autorizaţie de construire pentru lucrări de reabilitare la bloc 23D, dar autoritatea teritorială din Zimnicea nu a procedat la stabilirea, înregistrarea în evidenţa analitică pe plătitor şi în evidenţa contabilă şi încasarea taxei datorate pe baza valorii reale a lucrărilor de construcţie executate la obiectivul de investiţii pentru care a fost emisă autorizaţia, din nou SC INTERAGRO SRL.

Alte nereguli… același vinovat

Primăria Zimnicea nu are abatei de la lege doar în legătură cu Niculae. În luna mai, octombrie și decembrie 2013, Primăria Orașului Zimnicea a efectuat plăţi fără bază legală, în valoare de totală de 17.563 lei, pentru achiziţia unor bunuri care nu sunt strict legate de activitatea instituției publice, nu sunt în interesul activităţii unităţii administrativ-teritoriale și sunt interzise a fi achiziționate potrivit O.U.G. nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative.

În exercițiile bugetare ale anilor 2011-2014, au fost acordate nelegal primarului și viceprimarului orașului Zimnicea, precum și unor salariați ai Primăriei Zimnicea, membri în comisiile de fond funciar, drepturi de personal sub forma sporurilor de dificultate pentru participarea la comisiile locale de fond funciar (50% din salariul de bază lunar sau indemnizația lunară), în sumă totală de 295.155 lei, din care suma de 231.495 lei reprezintă veniturile salariale brute acordate fără bază legală, iar suma de 63.660 lei reprezintă contribuțiile angajatorului către bugetul de stat și către celelalte bugete publice.

În cazul Școlii Gimnaziale nr. 3 Zimnicea, entitate subordonată U.A.T.O. Zimnicea, în exercițiul bugetar al anului 2013, cheltuielile au fost efectuate fără a fi respectate procedurile execuţiei bugetare, şi anume angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor şi fără a fi întocmite și utilizate documentele cerute de aceste faze ale execuţiei bugetare. De asemenea, nu s-a realizat organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale.

Relații vechi… metehne neîntrerupte

Revenind la amiciții din interes, între primarul Petre Pârvu și bogatul Ioan Niculae este o legătură de mulți ani și practici la fel de vechi. Încă de prin anii 2000 s-a vorbit despre afacerile dintre cei doi, în care, cel puțin la nivel de percepție publică, a avut de câștigat doar omul de afaceri. Presa vremii a relatat despre unele schimburi de terenuri făcute între societatea lui Niculae și Primăria Zimnicea, pe lângă lege. Este vorba despre islazul comunal, pe care administrația publică locală i l-a dat omului de afaceri în schimbul unor terenuri concesionate de la ADS. După patru ani, însă, de controale și analize, islazul a revenit de unde a plecat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Evident, nimeni nu a plătit pentru încălcarea unui număr considerabil de legi.

Și pe vremurile anului 2005, Interagro era datoare la Primăria din Zimnicea, fiindcă achita taxa de pășunat cu porția sau deloc. De toate acestea și multe altele știute și neștiute, singurul răspunzător este edilul-șef. Potrivit legii, primarul răspunde de urmărirea modului de realizare a venitului. Dar asta nu prea contează, oricum primăria nu dă faliment dacă nu plătește Niculae câteva zeci de milioane…

Zece de colo, zece de dincolo, Ioan Niculae a ajuns la o avere estimată la 1,7 miliarde euro și ocupă locul întâi în rândul bogaților din România. Nu același lucru putem spune despre Petre Pârvu, un primar care nu este cunoscut pentru vreo avere considerabilă, ci mai degrabă pentru o administrație șubredă. Nu o spunem noi, ci orice om care trage o fugă pe străzile din Zimnicea, un orășel pe care îl tranzitezi la pas și în care se văd doar urmele lui Nicolae, deși este condus de Petre Pârvu de cinci mandate.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Portret de fotbalistă: Genoveva Roşie

Următorul articol

Liderii noului PNL au oferit flori alexăndrencelor de ziua lor

Cele mai recente articole de Dezvăluiri