Bodo de la Proconsul s-a regăsit în credință – “ Eu cred că ar trebui să fim în fiecare zi patrioți, așa cum ar trebui să fim creștini, prin faptele noastre, în fiecare zi”

în Cultură

bodo2Carmen Dumitrescu
Ziua Națională i-a adus la Alexandria pe cei de la Proconsul. Concertul trupei a fost unul de zile mari, în ciuda frigului și a numărului nu tocmai semnificativ de participanți la eveniment, pentru că Bodo a demonstrat că poate transmite emoție și energie publicului în orice condiții. La finalul evenimentului, solistul a acordat ziarului Liber în Teleorman un interviu în exclusivitate, în cadrul căruia a vorbit despre patriotism, despre iubirea pentru oameni și, nu în ultimul rând, despre felul în care s-a regăsit pe sine prin credință. Deschis și foarte onest, solistul trupei Proconsul a discutat minute în șir cu alexăndrenii care au dorit să-l felicite în particular pentru performanțele lui muzicale și nu a refuzat să facă fotografii, indiferent cine i-a solicitat acest lucru, detașându-se astfel de alți “mari” artiști care au mai tranzitat reședința de județ în ultimii ani. Mai mult decât atât, Bodo ne-a mărturisit că iubește fiecare concert și că fiecare apariție publică reușește să-l încarce cu o energie de proveniență divină, pentru care este recunoscător în fiecare zi. În rândurile următoare, veți descoperi un om interesant, încă fascinat de revelația pe care a avut-o în momentul întâlnirii cu Dumnezeu. Un om care citează din Biblie și care raportează tot ceea ce trăiește la esența divină care-și găsește, mai devreme sau mai târziu, locul în fiecare dintre noi.
R. Cum vi s-a părut reîntâlnirea cu alexăndrenii?
Bodo: Foarte tare. A fost cam friguț, oamenii erau destul de amorțiți la început, dar s-au încălzit pe parcurs. Frumusețe de lume este aici la voi! M-aș întoarce mereu la Alexandria.
R. Având în vedere că v-ați petrecut aici Ziua Națională, vreau să vă întreb cum analizați patriotismul la români?
Bodo: Suntem patrioți la fel cum suntem și creștini. Suntem patrioți numai atunci când ne ajunge cuțitul la os, de obicei. Că românul devine credincios atunci când are probleme. Și, evident, de Paște și de Crăciun… Eu cred că ar trebui să fim în fiecare zi patrioți, nu doar de Ziua Națională, așa cum ar trebui să fim creștini, prin faptele noastre, în fiecare zi. Așa cum îi mulțumim lui Dumnezeu pentru viața noastră, așa ar trebui să-i mulțumim și pentru țara noastră. E un citat din Biblie care îmi place mie teribil de tare: “Dacă poporul meu peste care este chemat numele Meu se va smeri, se va ruga și va căuta fața Mea, se va abate de la căile lui rele, Îl voi asculta din ceruri, Îi voi ierta păcatul și-i voi tămădui țara”. Păi știi ce înseamnă asta? Că exact ceea ce trebuie nouă să ni se întâmple ni se va întâmpla doar prin Dumnezeu. Simplu! Fără El nimic nu-i posibil.
R. Faceți, așadar, o corelație strânsă între credință și patriotism?
Bodo: Fără îndoială. Un patriot adevărat își respectă Dumnezeul, conducătorul și respectă autoritatea, indiferent de natura ei.
R. Dar noi avem ce conducători să respectăm?
Bodo: Ar trebui să-i respectăm așa cum sunt ei. Trebuie să-i lăsăm în pace, să vedem ce se întâmplă. Pentru că dacă nu îi respectăm și nu facem ceea ce ei ne roagă să facem, nu ni se poate întâmpla nimic bun. Trebuie să tragem cu toții în aceeași direcție, respectându-ne unii pe alții. Altfel, nu avem nicio șansă să ajungem acolo unde ne dorim.
R. Ați cântat o piesă în timpul concertului, o piesă despre România. Ce ați intenționat să transmiteți publicului alexăndrean de Ziua Națională prin acea piesă?
Bodo: E o compoziție a lui Adrian Daminescu, cântată de el imediat după Revoluție. Se afla în Anglia când a compus cântecul ăsta și eu am început s-o cânt după ce s-a întâmplat tragedia din Colectiv. Mi s-a părut o piesă potrivită pentru Ziua Națională a României, o zi de bucurie pentru noi toți, dar parcă anul acesta n-a mai fost atâta bucurie ca în anii trecuți. Și e adevărat, ne lipsește libertatea. Noi putem să avem libertatea, numai că trebuie să ne-o dorim. Atunci când vrei să faci o transformare și să devii liber, întotdeauna transformarea doare. Știi cum se transformă lutul în vas? Sunt niște transformări greu de înțeles și greu de suportat. Lutul e băgat în foc și necesită niște arderi puternice. Așa trebuie să procedăm și noi cu firea noastră. Eu asta cred că e libertatea… Gândește-te că versurile piesei în cauză au fost scrise la un an după Revoluție și sunt valabile și acum… Cu toate astea, cred că suntem atât de binecuvântați, încât mai avem enorm de mult, chiar și după ce am aruncat totul pe fereastră. Are un potențial țara asta! Incredibil! Arabii mănâncă carne de măgar friptă pe balegă de cămilă… Despre asta e vorba. Noi suntem binecuvântați. Avem tot!
R. Ce v-a determinat să deveniți atât de credincios?
Bodo: E adevărat, n-am fost dintotdeauna credincios. Am fost cel mai mare golan. Dar a fost un moment în care m-am gândit că tot ce mi se întâmplă în viață nu poate fi doar noroc. Stăteam cu actuala mea soție și cu siguranță ultima (râde) și ne gândeam: “Măi, avem o casă frumoasă, avem o formație frumoasă, o viață frumoasă și tot ce ne trebuie. Toate astea nu pot fi doar noroc. Adică nu le putem numi noroc…” De unde le avem pe astea? Dar mă gândeam că am scăpat dintr-un accident cumplit. Ne-am răsturnat cu microbuzul la Suceava de două ori, eram șapte băieți în mașină, n-am avut niciunul nicio zgârietură, iar microbuzul nu vrei să știi cum arăta. Și apoi am citit Biblia. Ei bine, în momentul în care am citit Biblia am înțeles că nimic nu e doar o întâmplare sau doar un noroc. De când ne trezim de dimineață până noaptea când adormim, viața noastră e cunoscută lui Dumnezeu. Din clipa în care am citit și am înțeles Biblia a început să se schimbe totul pentru mine. Pentru că practic am înțeles că tot ce mi se întâmplă, bun sau rău, e de la Dumnezeu. Chiar și energia pe care o primesc de la public, tot de la Dumnezeu vine de fapt… Mă simt binecuvântat și îmi doresc ca toți cei din jurul meu să fie la fel de binecuvântați ca și mine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*