liberinteleorman.ro

Biserica – singura afacere de succes din Teleorman – Afacerile sfinte i-au adus lui Dumnezeu un mic imperiu imobiliar și un profit de 250.000 euro doar anul trecut

6 septembrie 2015
Advertisement

PS-GalactionCarmen Dumitrescu
Ne-am obișnuit ca în Teleorman să nu prea meargă nimic. Presiunile politice sting repede afacerile utile pentru comunitate, iar interesul de a ține lumea în incultură și sărăcie îi determină pe factorii de decizie să închidă ochii la orice posibilitate de evoluție economică pusă pe masă de vreun investitor rătăcit. În tot acest context dominat de sărăcie și neputință mai există încă o afacere care merge ca unsă și de care nimeni nu se atinge nici cu o petală de trandafir: afacerile sfinte. Într-un județ în care nu sunt bani pentru mâncarea de fiecare zi oamenii au resurse nesecate pentru achiziția de lumânări, cărți de rugăciuni, cruciulițe, vin cultic și alte obiecte bisericești. Practic, un acatist cântărește mai greu în ochii bunului Dumnezeu decât să dai o pâine copiilor amărâți care întind mâna pe stradă, așa că averile Bisericii în Teleorman cresc de la un an la altul invers proporțional cu nivelul de trai al păcătoșilor. În plus, e demonstrat științific că în județele sărace, Biserica se descurcă mai bine decât în cele cu un nivel de trai ridicat, pentru că omul sărac are nevoie de o vorbă bună la Cel de Sus, bogații fiind în general tratați în spitale moderne, hrăniți cu alimente sănătoase și, deci, mai puțin vulnerabili la răul din lume. Evident că în loc să blestemăm sistemul care face ca toate aceste realități să fie posibile, preferăm să blestemăm agresiunile la adresa Bisericii, chiar dacă ele nu urmăresc altceva decât să caute cauzele unor probleme care ne acaparează întreaga existență. Și astfel orice demers de a înțelege de ce Episcopia Alexandriei și Teleormanului are un profit de 250.000 de euro doar anul trecut se va solda cu răspunsul ferm și revoltat al credinciosului care va susține că nu e nimic mai frumos pe lumea asta decât să investești în “casa lui Dumnezeu”. E adevărat, pentru că Dumnezeu a creat cerul și pământul, dar de vreo câțiva ani se uită strâmb către cei care uită să dea din puținul lor slujitorilor Săi din biserici.
Ochiul dracului în mâinile preoților
episcopia4O mare parte a preoților din Teleorman se descurcă foarte bine din punct de vedere financiar. Un bolid de lux are orice preot care știe să-și facă meseria și acesta nu este un punct de vedere asupra căruia trebuie să dezbatem prea mult. E suficient să trecem pe la Catedrală de Înviere, ca să nu mai avem pe unde păși din cauza mașinilor cu prețuri de apartament. Dar nu e nimic rău în asta, chiar dacă s-au dus vremurile în care se considera că unui preot nu-i trebuie decât sutana, crucea și credința pentru a-și îndeplini misiunea pe lume. Și preoții sunt oameni, au și ei familii, care trebuie să-și trăiască viața într-un mod decent, pentru că până la urmă și preoția e tot un loc de muncă. Profitul e mare, doar pentru că Dumnezeu a fost întotdeauna un produs vandabil. Fără lumânări, El nu ne-ar asculta dorințele, fără acastiste, El n-ar ști cine suntem și ce rol avem pe lume, iar fără cărți de rugăciuni n-am putea să vorbim cu El, pentru că n-am ști cum. Și atunci, fie că vrem sau nu, contribuim la succesul uneia dintre cele mai profitabile afaceri din toate timpurile și îi forțăm pe sfinții părinți să poarte ochiul dracului în sutană, ca să învețe mai bine cum să facă față ispitelor lumești.
Vila lui Dragnea, un mizilic pe lângă averile Episcopiei
episcopiaNe-am obișnuit să credem că singura avere impresionantă e aceea a lui Liviu Dragnea. Vila lui pe patru locuri de casă a fost subiectul a numeroase reportaje ajunse în presa centrală și toată lumea s-a mirat de frumusețea terenului sintetic de tenis sau de celelalte mijloace de relaxare și agrement pe care baronul roșu le are în posesie. Numai că nici Episcopia Alexandriei și Teleormanului nu stă mai prost în privința proprietăților imobile. Căci despre cele mobile nu vom discuta prea mult, știind că nu sunt declarate în totalitatea lor. Există, astfel, pe strada Carpați un imobil impozant, împrejmuit de un zid prețios, replică fidelă după gardul Mănăstirii Lainici. Acolo se află casa episcopală, în care Galaction Stângă locuiește de ani buni, într-un mediu în care luxul este acoperit cu o pojghiță de modestie. Mobila e simplistă și, totuși, confecționată din lemn autentic. Măicuțele joacă rol de majordomi și uneori de secretare.

episcopia 2Lângă casa episcopală, o clădire care n-a apucat să intre în patrimoniul cultural, chiar dacă are o istorie veche în spate, este mansardată pentru a fi folosită de Episcopie, desigur, în scopuri modeste, pentru binele credincioșilor. Pe strada Constantin Brâncoveanu tronează, în spatele unui gard din fier forjat niște clădiri impunătoare, în care Galaction Stângă își are biroul și se pune la punct cu starea preoților și a caselor lui Dumnezeu din subordinea sa. Iar gurile rele spun că în apropierea bisericii nou construite la Drăgănești Vlașca în condiții care au pus pe gânduri chiar și instanțele de judecată s-ar afla o casă de vacanță a aceluiași episcop. Evident, credincioșii, în iubirea lor pentru Dumnezeu și Biserică, nu-și pun niciodată întrebări. Ei nu sunt curioși de ce are nevoie Episcopia Alexandriei și Teleormanului de proprietăți fastuoase și nici de ce pământul e rotund și nu pătrat. Din punctul lor de vedere, Galaction Stângă merită tot ceea ce are în administrare, uitând că au fost vremuri în care acesta le cerea taxă preoților din județ pentru a-și răscumpăra casa episcopală de la proprietarul de drept. Dar închidem și noi ochii, ca orice credincioși cu inima curată, și privim către Ministerul Finanțelor, care a pus recent la dispoziția publicului niște cifre foarte interesante despre profitabilitatea afacerilor lui Dumnezeu.

episcopia 5 Astfel, la finalul anului 2014, Episcopia Alexandriei și Teleormanului raporta venituri din activități fără scop patrimonial în valoare de 1289850 lei și cheltuieli privind activitățile fără scop patrimonial de 1153909 lei, așadar un excedent de 135941 lei. Din activitățile economice, Biserica din Teleorman a încasat în anul 2014 suma de 1788093 lei, din care a cheltuit 792010. În ceea ce privește veniturile totale, episcopia noastră se poate lăuda cu o performanță la nivel național, ele atingând valoarea de 3077943 lei. Totalul capitalurilor se ridică la cifra de 8485604, așa că nu există niciun motiv pe lumea asta pentru ca episcopul Galaction Stângă să se simtă în vreun fel afectat de gurile rele care susțin că pune banul înaintea crucii. Am zice noi că dimpotrivă, Galaction Stângă ar trebui să fie mândru de realizările lui de până acum, pentru că sub supravegherea lui, biserica teleormăneană a devenit un adevărat rai al preoților cu bolizi de lux, al parohiilor care funcționează ca SRL-urile și al posibilităților infinite de a face bani în numele Domnului. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre unul dintre cele mai sărace județe din România. Să dezvolți o afacere atât de profitabilă într-un județ în care se mai moare din când în când și de foame e o chestiune de mare talent. Probabil că oamenii de afaceri care se luptă cu morile de vânt în sistemul privat, presați de mediul politic și de pumnul greu al Statului, privesc la rândul lor cu invidie în direcția Bisericii și se roagă la bunul Dumnezeu să le aducă și lor în firmă un manager atât de dăruit precum episcopul Alexandriei și Teleormanului, singurul om care a reușit să-i dăruiască lui Dumnezeu un mic imperiu imobiliar și un profit anual de 250.000 de euro într-un județ al lipsei de perspective. Poate tocmai de aceea, văzând că scoate banul și din piatră seacă, Dumnezeu i-ar putea mulțumi cu o altă episcopie, mai bogată, pentru a se bucura pe deplin de talentul său managerial.

13 Comments

 1. În ultimii șapte ani de zile, Primăria Municipiului Alexandria a alocat 16 miliarde de lei vechi pentru ridicarea lăcașului de cult. La care se adaugă alte 20,6 miliarde de lei vechi de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

  Când vine vorba de sumele cheltuite până acum la ridicarea Catedralei, Preotul Nicu Chiriță se încurcă în cifre și spune când 10 miliarde de lei vechi, când 12 miliarde de lei vechi, adică la jumătate față de banii primiți de la bugetul de stat.

  ––http://www.explozivnews24.ro/explozivprimaria-alexandria-a-alocat-in-7-ani-16-miliarde-de-lei-bisericii-sf-mina/

 2. E buna comparatia dintre Galaction si Dragnea cu diferenta ca galaction este calugar ipocrit si jegos si a depus votul saraciei si vorbeste in numele iubirii aproapelui si al caritatii bunului samarinean.Aici este numai o mica parte a averii colosale pe care o detine acest individ ,nu ati mentionat colectia de monezi si spagile la hirotonie tariful minim fiind de 10000 euro.Nu a scapat nimeni nespaguit de Imbecilul asta care se joaca dea regele printre credulii de preoti care inca il mai cred un posesor de har. Dar stiti vorba ,,Nu-l suparati ca ne blesteama,,

 3. Galaction are salariu de la stat 70 mil vechi plus spagile pe care pretinde ca nu le cere ,se ridica la 500 pe luna.Problema e ce face pentru banii astia? La hirotonie are tariff fix de10000 euro in functie de marimea parohiei.Mai nou a inceput sa-si extinda serviciile si prin alte judete In Alba iulia sau la Mihailesti cazul Florin Stan si inca alti 200 de preoti fara parohie pe care I-a executat la foc automat .E buna comparatia ,Dragnea nu castiga 10 mii euro in 20 minute.

 4. Episcopii ortodocsi sunt niste snapani fara scrupule care-si bat joc de preoti.La Bacau, baba novac de acolo a concediat 60 de preoti ca nu au vandut suficiente lumanari.Daca innainte pentru a face bani mai infiintau cate un post sau o parohie,acum au trecut la nivelul 2 .Muta preotii sub diverse motive facand loc la tinerii naivi si spagari.Pe episcopi nu-I voteaza nimeni, in sinod se aleg intre ei ca la mafie,si nu dau socoteala nimaniu,nu exista un sindicat al preotilor..In Grecia episcopul este votat de enoriasi si preoti.

 5. Tatal meu este pensionar ,fost professor de matematica. Are pensie 1200 roni. Cu tot respect intreb > cu ce este mai breaz acest domn episcop ,absolvent al unei facultati obscure de teologie (care promoveaza povesti cu Adam si Eva) decat un Om care a dus copii la olimpiada? Cum este rasplatita inteligenta in Romanica? sau doriti sa ne intoarcem la bordeie? Sunt credincioasa la un anumit nivel dar, Plasma si Mercedesul de care preotii beneficiaza din plin nu au fost descoperite la Muntele Athos.

 6. Biseriica ortodoxa e ultimul bastion Stalinist din Romania.Mai marii lor ierarhi au colaborat cu securitatea si adopta aceleasi medode comuniste pe care l-au invatat >:,promoveaza prostii si indeparteaza oamenii competenti cum faceau si comunistii cu profesorii la canal.Populatia Romaniei scade iar ei construiesc Biserici si inmultesc popii care se calca pe picioare .Sa fie multi, cat mai multi si neinstruiti, asa cum faceau si comunistii in fabrici.Nu am auzit niciodata de concurs la popi,totul se face pe sub masa.Cand or muri toate babele credule Bisericile vor deveni muzee sau depozite de materiale.

 7. 10000 euro taxa pentru preot 5000 pt diacon .la Galacton.atunci cand un preot face cere de pensionare sau se elibereaza un loc ,se spune ca galaction se inchide singur in birou si canta,,Iar am pus-o iar am pus-ooooo,,,…..

 8. Talent manegerial? e o gluma cred.Cum sa nu faci bani cand ai o armata de sclavi ,popi care percuteaza cu banul ,si tac din gura ca fricosii? in plus nu platesti taaxe ,nu dai socotela ,asa da afacere.Regulamentul bisericii spune ca preotul trebuie sa se supuna neconditionat ierarhului.si asa se si intampla.Din pacate lumea nu face diferenta intre nea Sorcova asta si preotii si ii ia pe toti laolalta.Daca la o cununie se ia taxa 500 lei ,450 sunt ai lui galaction care ii da preotului in prealabil un porbagaj de reviste si 50 ai preotului. Da din pacate tac ca mormolocii,ca nu avem voie sa-l suparam.

 9. Domnilor,DNA exista in judetul asta? PROCURORI ? sau sunt ocupati cu binecuvantate treburi? Adica l-au luat pe Oprescu ditamai barosanul pt 30 mii si pe Nemerinicul asta de galaction nu-l intreaba nimeni de sanatate.

 10. Daniel Serdaru a.k.a Lost Angel cred ca merita si el un articol solid, deoarece activitatea lui muzicala (care o promoveaza pe „Miss Hentai”) si a lui calugarie nu stiu cat de bine merg mana in mana. Pentru curiosi, un simplu search pe Google ofera rapunsuri multor intrebari.

 11. A murit parintele de la Adamesti. Galaction desi nu a participat la inmormantare ,a pornit licitatia pentru postul vacant. Spaga a devenit normalitate in Teleorman.

 12. Asa este . Serdaru acesta este si gay . Nu doar cariera satanista , ci si destrabalari la vila din corbeanca. Merg perfect cu functia de staret ce o are! De luxul si masinile ce le are nu mai vorbim…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Arhaicii le-au reamintit prietenilor că nu mor caii când vor câinii

Următorul articol

Viitorul lui Dragnea sună bine!

Cele mai recente articole de Actualitatea politică