Monica Vasilescu
Civilizația lemnului nu mai este de multă vreme o caracteristică a României. În zilele noastre, cu cât e mai solidă, mai înaltă și mai placată o clădire, cu atât este mai receptată de public. Puțini știu că la începutul anilor 1900, vârful maxim de expresie era atins de bisericile din lemn. Atunci au luat ființă primele așezăminte monahale, singurele centre culturale în decursul multor veacuri. Un astfel de element de identitate națională s-a ițit la Teleorman. Alexandria găzduiește un locaș de cult distinct. La ieșirea din oraș, pe teritoriul fostei Unități Militare, s-a construit recent o casă a Domnului, sub privirile întrebătoare ale studenților din campusul universitar de la Valahia, care încă descifrează lumina candelelor și împrejurul spiritual de care au parte. Este vorba despre Biserica ”Sfântul Grigorie Teologul”, lăcaș sfânt care a început să funcționeze pe 25 ianuarie 2015, odată cu serbarea hramului. Aici l-am întâlnit pe părintele paroh Daniel Constantin Dumitru, un slujitor care nu poartă de multă vreme sutana, dar este atât de pătruns de fenomenul spiritual încât închină momente religioase Domnului, chiar și când biserica este fără de credincioși.
Prin arhitectura sa și prin materialul din care este făurită, ctitoria este unică în județul Teleorman. Deoarece se află la început, aceasta nu are clopot, nu are pictură și nici tot ceea ce este necesar într-o biserică. În schimb, încă de la intrare simți un aer primitor și o senzație de liniște la care contribuie gazdele, dar și lumina naturală care intră cu economie în interior.
Cum s-a înălțat…
Părintele ne-a povestit cum a luat ființă biserica, ce mai este de făcut și ce l-a adus la Teleorman. Inițial, a explicat acesta, a fost vorba să fie amenajată capela fostei Unități Militare, dar fiind mai greu cu renovatul și modificatul, după cum presupune legislația, s-a hotărât să se facă o bisericuță din lemn în locul în care se află în prezent. ”Biserica Sfântul Grigorie Teologul a fost înființată în 2013. În luna septembrie, eu am primit numirea aici. Se dorește a fi o parohie universală. Ea nu are oameni care să plătească taxe, contribuții și cele rânduite de biserică, dar fiind aici, în campusul universitar, practic, deservește pe studenți și automat cam toți oamenii din zonă. Am înțeles că urmează să se facă un cartier de case și, probabil, o să deservească și acest cartier de case. A fost inițiativa mea. În momentul în care intram în campus, vedeam sălbăticie în locul acesta și m-am gândit că ar fi bine să fie aici biserica. Cum am gândit eu, Dumnezeu a îngăduit. Am făcut demersurile pentru acte, am obținut terenul de la primărie în concesiune pe 49 de ani și tocmai de aceea am făcut-o din lemn, pentru că nu puteam face o construcție din zid, cu caracter permanent. În iunie am obținut autorizație de construcție, în iulie ne-am apucat de fundație, iar în septembrie am pus piatra de temelie, slujbă la care a participat și Preasfințitul Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului. Ne-a binecuvântat să dăm drumul la lucru, iar prin octombrie au început lucrările la lemn”, a precizat părintele Daniel Constantin Dumitru.
Cât privește finanțarea, domnia sa spune că banii au provenit de la binefăcători, referindu-se aici la persoane particulare care au ajutat biserica și, speră acesta, o vor ajuta în continuare pentru că nevoile sunt destule. ”Mai sunt multe de făcut. Trebuie să tencuim soclul, să facem trotuar, să amenajăm parcul, să facem un altar de vară. Pe de altă parte este gardul de care se va ocupa primăria, domnul primar mi-a promis că va fi refăcut anul acesta, va fi împrejmuit cu tuia și alți copaci ornamentali. Mai avem și pictura. Biserica, pe exterior, se va trata cu material ignifug, iar pe interior se va picta pe panouri de lemn maruflate cu pânză. Este o tehnică destul de costisitoare, dar este singura care merge la această biserică. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să terminăm cu toată documentația pentru pictură și să ne apucăm de lucru”, aceasta este dorința celui care a luat inițiativa construirii bisericii în cauză, pe care credința l-a îndreptat către Teleorman.
Daniel Constantin Dumitru este originar din județul Prahova, actualmente locuind în București. Pentru că biserica nu are momentan o casă parohială, acesta face naveta, dar nu vede în asta un impediment. Este preot din anul 2012 și consideră că spre slujire pur și simplu te cheamă Dumnezeu fără să-ți dai seama. Întrebat dacă crede că un preot se naște cu har sau și-l cultivă pe parcurs, prin muncă, părintele a declarat: ”Conform spuselor domnului nostru Isus Hristos, mulți chemați, puțini aleși. Noi toți suntem chemați, dar dacă nu răspundem chemării lui, atunci nu devenim aleși. Dumnezeu are răbdare cu noi și ne așteaptă pe toți. Dacă preotul păstrează această conștiință curată, că este slujitor al lui Dumnezeu și este iconom al tainelor lui Dumnezeu, cu siguranță, harul este cel care capătă întâietate și atunci nu se mai pune problema dacă alegi”.
Pentru toți aceia care vor să-i treacă pragul, Biserica ”Sfântul Grigorie Teologul” din Alexandria este deschisă spre slujire în fiecare duminică și la orice sărbătoare creștină din calendarul ortodox, iar la momentele religioase părintele Daniel este ajutat de Cătălin Dragomir, care cântă la strană.
Într-un mesaj către credincioși, preotul i-a îndemnat să fie blânzi unii cu alții, să aibă capacitatea de a se ierta unii pe alții și să aibă milă între ei, fiindcă, dacă nu avem milă unii față de alții, nici mântuitorul nostru Isus Hristos nu va avea milă față de noi.