Bilanțul pestei porcine africane în Teleorman: 6732 porci uciși și 48 de localități afectate

în Actualitate/Administratie

În județul Teleorman, situația pestei porcine africane a fost, probabil, cel mai prost gestionată, comparativ cu restul țării. Porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare au fost lăsați liberi, afectând porcii domestici ai populației, iar absența procedurilor de dezinsecție la nivelul comunelor a contribuit la răspândirea și mai rapidă a bolii. Astfel, în numai două luni s-a ajuns la aproape 7000 de animale ucise, majoritatea în scop preventiv.

Asta pentru că Direcția Sanitar Veterinară Teleorman a luat decizia de a nu ucide doar în focare, ci și în afara lor, fără a mai ține cont dacă animalele sunt sau nu bolnave. Și astfel s-a ajuns la un număr de 16 localități în care pur și simplu s-a ucis zile la rând. Oamenii au reacționat, dar asta n-a contat. Fiecare ripostă fermă a fost amendată consistent, astfel că mulți s-au resemnat, așteptând despăgubirile promise de guvern.

Potrivit Direcției Sanitar Veterinare Teleorman, vorbim astăzi despre 48 de localitati afectate unde s-au neutralizat prin metoda alternativă de îngropare 352 de porci morți și 6732 porci uciși, din care s-au ucis preventiv în 1099 de gospodării un număr de 4604.

În continuare, orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA urmează să fie despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație. Târgurile de animale rămân închise la nivel de județ și este în continuare interzisă comercializarea cărnii și produselor provenite de la porci din zonele restricționate.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*