liberinteleorman.ro

Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman reprezentată la Conferința Națională ANBPR

26 mai 2022

În perioada 17-19 mai 2022 s-a desfășurat, în stațiunea Parâng, municipiul Petroșani, Hotel Rusu, Conferința Națională a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, organizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu ANBPR și Biblioteca Națională a României.

Tema Conferinței – Biblioteca publică, promotor al educației adulților și partener strategic în dezvoltarea durabilă, cu impact decisiv în comunitate –  se circumscrie preocupărilor constante ale ANBPR și ale bibliotecilor membre de a proiecta și livra cursuri pentru comunitate, care să acopere cele mai variate nevoi de informare, documentare, pregătire profesională și petrecere creativă a timpului liber. A fost organizată și o secțiune distinctă cu titlul Contabilitatea și utilizarea resurselor bugetare în cadrul bibliotecilor publice, dedicată reprezentanților compartimentelor financiar-contabile.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Sebastian Bara – manager al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara; Costel Avram – administratorul public al Judeţului Hunedoara; Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României și Dragoș Adrian Neagu – președintele Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, parteneri  în organizarea conferinţei.

La lucrările conferinței au luat parte reprezentanți din 32 de biblioteci județene din România, precum și de la Biblioteca Națională a României și Biblioteca Metropolitană București,  fiind susținute peste 30 de comunicări la lucrările în plen și pe secțiuni. Au participat, de asemenea, invitați din Polonia, Bulgaria și Slovenia, partenerii  dintr-un amplu și ambițios proiect de educație financiară a adulților în cadrul bibliotecilor.

Comunicările aflate pe agenda conferinței reflectă, sub aspect tematic, echilibrul care există între abordarea tradițională a activității de bibliotecă, care pune în centrul atenției cartea, și comunicări care pun în lumină noul rol pe care îl joacă bibliotecile publice în societatea informațională.

Întâlnirea profesională de la Parâng a asigurat, de asemenea, cadrul pentru organizarea evenimentului de diseminare a rezultatelor inovatoare create în contextul proiectului „PREDĂ PENTRU VIITOR – transformarea educațională a adulților prin inovație, tehnologie și antreprenoriat” (TEACH FOR FUTURE).

Inițiativă Erasmus+ în domeniul educației adulților, TEACH FOR FUTURE are la bază parteneriatul dintre Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în calitate de lider de consorțiu, Global Libraries Bulgaria Foundation, Bulgaria, și Initiative for Heritage Conservation, Grecia. Evenimentul de diseminare a pus accentul pe produsele intelectuale aflate în coordonarea ANBPR, și anume Metodologia inovativă de formarea formatorilor TIC pentru adulți și respectiv Manualul formatorului pentru derularea campusurilor de mentorat.

Metodologia inovativă de formarea formatorilor TIC pentru adulți reprezintă un instrument educațional complex, menit să sprijine și să impulsioneze instruirea adulților în utilizarea beneficiilor tehnologiei. Proiectată în așa fel încât să faciliteze formatorilor utilizarea unei serii de metode și tehnici de predare TIC moderne, această Metodologie a vizat patru zone de expertiză, și anume: modelare şi imprimare 3D, editare de imagini, marketing digital și instrumente de colaborare online. Scopul principal al acestui produs intelectual constă în oferirea de soluții inovative dedicate procesului de predare-învățare în vederea asimilării și consolidării cunoștințelor TIC de către cursanții adulți.

Un alt produs intelectual extrem de util creat în cadrul proiectului TEACH FOR FUTURE a constat în Manualul formatorului pentru derularea campusurilor de mentorat. Acest manual sintetizează metodele și tehnicile care, aplicând metoda mentoratului, au capacitatea de a stimula dezvoltarea de noi produse și servicii bazate pe tehnologie. ANBPR și partenerii au conceput un îndrumar în scop didactic pentru formatorii care intenționează să aplice metoda campusurilor de mentorat ca activitate inovativă de educația adulților.

Reprezentanții Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman, Valentina Pașa – managerul instituției și Geanina Burcea – bibliotecar, au propus participanților la conferință prezentarea intitulată Ateliere de dezvoltare personală la bibliotecă, serviciu pentru care activitatea bibliotecii a fost recunoscută la nivel național, astfel, în anul 2019 Asociația Națională a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România a oferit instituției Premiul  Cel mai bun serviciu inovativ de bibliotecă.

Cea de-a doua zi a Conferinţei Naţionale a bibliotecarilor a fost destinată vizitării obiectivelor culturale din patrimoniul naţional cât şi a cunoaşterii obiceiurilor populare din judeţul Hunedoara. Au fost vizitate Peştera Bolii, Mănăstirea Prislop, Castelul de la Hunedoara şi s-a poposit în comuna Lelese situată în Ţinutul Pădurenilor, la aproape 1000 m altitudine, o zonă plină de pitoresc, o zonă plină de tradiţii păstrate cu sfinţenie de sute de ani. 

Un moment important al acestei reuniuni științifice a fost prezența lui Horațiu Mălăele – care a oferit participanților un regal actoricesc, un fragment din spectacolul său de succes intitulat „Sunt un orb”. Îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor a acordat autografe pe cartea sa ,,Cine-i ăsta?!”.

Sub aspect profesional, conferința a fost un excelent prilej de a face schimb de experiență și de opinii despre rolul pe care bibliotecile publice trebuie să-l joace în condițiile actuale. După doi ani atipici și comunicare online, această întâlnire cu reprezentanții bibliotecilor publice din România a dat ocazia bibliotecarilor teleormăneni de a purta discuții directe cu colegii din țară, de a  împărtăși experiențe și de a pune bazele unor proiecte viitoare.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

2 pensionari din 3 vor primi sprijin de 700 de lei – Anunțul senatorului Dănuț Cristescu

Următorul articol

Jurnalistul Ioan Dumitrescu a încetat din viață

Cele mai recente articole de Cultură

Proiect cultural: Biblioteca pentru tineri

          Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, demarează proiectul cultural Biblioteca pentru tineri, ce se va