Baschet feminin/Liga naţională – Campioana României a învins greu, la Sf.Gheorghe, pe CSBT Alexandria

în Sport

css alexandria baschetSâmbătă seara, cu câteva minute înainte de începerea meciului din prima etapă a Ligii Naţionale de baschet feminin, dintre ACS Sepsi SIC Sf.Gheorghe şi CSBT Alexandria, deschizând laptopul, am apelat la statistică. Echipa din reşedinţa judeţului Covasna, campioana ţării şi câştigătoarea Cupei României în ediţia 2015-2016, s-a impus în ultimii ani, mai ales acasă, la scoruri categorice în faţa teleormănencelor. Aşa părea că va fi şi acum, un succes facil fiind previzibil când se confruntă cea mai bună echipă de baschet feminin din România cu o formaţie oaspete ce are ca obiectiv în ediţia 2016-2017… evitarea retrogradării. Până  la urmă a  fost o victorie  a ardelencelor, cu 76-69 (22-22, 24-18, 19-17, 11-12), dar, conform transmisiei live de pe site-ul Federaţiei Române de Baschet, partida s-a desfăşurat în mare parte sub semnul echilibrului. De altfel, Sf.Gheorghe, care, este adevărat, a condus mai mereu, s-a impus doar în două sferturi.

Să vedem, însă, ce concluzii s-au desprins, în opinia mea, din derularea minut cu minut a disputei. Dacă Sepsi a început cu A.Huţanu, J.Jeffery, T.Marshall, A.Pârâu şi T.Pfirman, la CSBT în formula de start s-au aflat Shanita Arnold, Megan Mullings, Rule Sattoria, Carla Bartee şi Alina Chivu. Campioanele, încurajate de circa 1.100 (!) de spectatori, încep în forţă, fac repede 5-0, dar în următoarele minute alexăndrencele echilibrează (9-7 şi apoi 16-13). Totuşi, gazdele au 22-15 când mai sunt aproape trei minute. Teleormănencele se apără mai bine şi impulsionate, parcă, de reuşitele americancei S.Rule, cu 14 puncte în acest sfert, din care patru aruncări de „trei”, obţin un merituos egal (22-22). Sfertul doi aduce la conducere, pentru puţin timp, pe CSBT, pentru ca apoi scorul să ia ceva proporţii (43-29 în minutul cinci). Spre finalul primei reprize gazdele nu mai reuşesc atacuri finalizate pe tabelă şi elevele antrenorului Mădălin Piperea se apropie… Prima jumătate a meciului se termină însă cu 46-40, alexăndrencele având superioritate la recuperări (17-15). Cea mai bună marcatoare a întâlnirii în acest interval de timp este tot de la CSBT, S.Rule – 17 p, o altă americancă – C.Bartee înscriind alte 13 puncte. Echilibrul este evident în prima parte a sfertului trei, adjudecat la limită de jucătoarele pregătite de Zoran Mikes. Cu un avans aparent liniştitor (65-57), în sfertul patru ele nu înscriu pe parcursul a trei minute şi Alexandria se apropie (69-65). Sunt ratări de ambele părţi, sfertul este câştigat de CSBT, dar învingătorul meciului rămâne ACS Sepsi Sf.Gheorghe, cu 76-69.

Pentru ACS Sepsi au jucat A.Huţanu – 18 (1×3) puncte, T.Marshall – 18 (3×3) p, J.Jeffery – 15  (3×3) p, A.Pârâu – 8 p, C.Harris – 6 p, T.Pfirman – 3 (1×3) p, T.Kilin – 3 (1×3) p, A.Stoenescu – 3 (1×3) p şi R.Mitcell – 2 p. La CSBT au evoluat Carla Bartee – 23 (3×3) puncte, Sattoria Rule – 21 (4×3) p, Megan Mullings – 12 (1×3) p, Shanita Arnold – 6 p, Ivana.Grbic – 3 p, Viorela.Voicu – 2 p, Mihaela Mihai – 2 p, Alina Chivu şi Alina Podar.

Cred că echipa din reşedinţa judeţului din sudul ţării a avut o comportare meritorie şi poate cu mai multă încredere ar fi produs o mare surpriză. Sunt sigur că formaţia noastră, aflată într-un firesc proces de armonizare a relaţiilor de joc, va pune probleme serioase “granzilor” Ligii Naţionale. În etapa următoare, la Galaţi, are posibilitatea să dovedească faptul că nu m-am înşelat…

Stan Ștefan

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*