Monica Vasilescu
Despre afacerea Comalex nu mai discută nimeni, deși ea nu a fost lămurită în totalitate. Spunem asta pentru că, deși organele de cercetare au depistat tunuri uriașe și au condamnat câteva persoane, unele dintre acestea nu-și ispășesc pedeapsa și nici imobilele nu au fost recuperate de la businessmanii Teleormanului. Că așa se face justiție la noi, cu jumătate de măsură.
Și, pentru susține afirmația conform căreia sistemul judiciar este ”pentru unii mumă, pentru alții ciumă”, readucem în actualitate latura penală a unor vânzări de spații ai căror protagoniști au fost funcționari publici de rang înalt și beneficiari de conjunctură care au păgubit cu sute de milioane statul român. Mai exact, vânzarea ilegală, la preţuri subevaluate a celor 34 de spaţii comerciale din Alexandria, care i-a determinat pe acţionarii SC Comalex SA să-i dea în judecată pe principalii maeștri ai afacerii. Dosarul penal nr. 5.408/2006 este dovada clară a cârdășiei, dar și verdictul de la Curtea de Apel Craiova, instanță care, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, i-a condamnat la închisoare pe Victor Chişamera şi pe Adriana Florea, nume extrem de cunoscute în capitala de județ. Amintim că Victor Chişamera a fost condamnat la șase ani închisoare cu executare, iar Adriana Florea, dispărută din peisaj pentru moment, va trebui să execute cinci ani de închisoare. Totodată, cei doi au fost obligaţi la plata către Comalex SA a sumelor reprezentând diferenţa dintre preţul cu care au fost vândute activele respective şi valoarea lor de piaţă la data înstrăinării.
Cine este și ce vrea Comalex…
Dintr-o documentare concentrată, știm că S.C. “COMALEX” S.A. Alexandria este o firma de dimensiuni mijlocii, înfiinţată în 1991, prin privatizarea fostei societăţi “COOP ALEX”, ca urmare a programului de privatizare în masă. Cum a ajuns la asemenea controverse? De la presa vremii aflăm că, potrivit unor prevederi legale promovate în Parlamentul României de Guvernul condus de premierul Petre Roman, activele reprezentând 60 la sută din patrimoniul fostelor întreprinderi de stat pentru comercializarea mărfurilor industriale (ICSMI) şi al întreprinderilor comerciale de stat alimentare şi pentru alimentaţia publică (ICSAP) au fost trecute în administraţia primăriilor şi consiliilor locale.
Fiindcă “băieţii descurcăreți” au stat întotdeauna cu ochii aţintiţi asupra averii statutului, pe ultima sută de metri a Guvernului condus de Adrian Năstase, o bună parte din spaţiile comerciale aflate în administrarea Consiliului local Alexandria au fost înstrăinate către diverse persoane aparţinând unor cercuri de interese ale puterii locale. Știm cu toții, planul a vizat favorizarea unui ”grup țintă” format din apropiați cu aceeași apartenență politică – consilieri locali și județeni PSD, membri PSD, presedinți și vicepresedinți de organizație PSD, deputați PSD.
Prădătorii
Așa cum reiese dintr-o hârtie oficială obținută de ziarul Liber în Teleorman, de înstrăinarea ilegală a spaţiilor aparţinând statutului (spune justiția, nu noi) au beneficiat nume sonore ale politicii autohtone. Șef de listă este nimeni altul decât Marian Fișcuci, proeminenta figură din umbră a social-democrației teleormănene, care era la vremea respectivă membru în delegația permanentă a PSD. Domnia sa a pus mâna pe Restaurantul Nord, Autoservirea Peco, Autoservirea Dunărea, local pizza Nord, Bloc 1615, depozit de alimentație publică.
Printre cei care au încheiat tranzacții imobiliare la prețuri fictive, prin contract sau proces verbal de adjudecare, se numără și Nicolae Tatu, vicepreședinte al PSD Alexandria și consilier local pe atunci. Micul său tun a constat în Autoservirea Burnas, Localul Pati Bar, magazinul de mezeluri Burnas. Un alt membru PSD, mai ascuns decât ceilalți, Dănel Dinu, s-a ales cu laboratorul și cofetăria Bulevard, dar și cu Restaurantul Rapid, care nu mai sunt nici pe departe niște locuri de vază în oraș.
Studiind lista, am dat peste actualul senator Timotei Stuparu, care, pe timpuri, era deputat, iar asta i-a facilitat demersul de a se împroprietări cu bufetul de la Piață și cu un centru de sifoane.
Mircea Dumitrescu, un nume de rezonanță în Consiliul Județean Teleorman, s-a pricopsit cu o cafenea, pe București. Nici Teodor Nițulescu nu a plecat cu mâna goală de la PSD, i-a rămas ca amintire Cofetăria Burnas, fiind președintele PSD Teleorman la data preluării bunului.
Ei și alții mai mici sunt beneficiarii spaţiilor comerciale luate cu japca de la Comalex SA. Și, în timp ce alții plătesc pentru inconștiența iscăliturii cu ani grei de puşcărie, baronii și acoliții lor dorm acasă, fără grijă, au rămas cu spațiile în dotare și pozează-n oameni cinstiți, cu mult har ideologic. Din umbră, cei drept.
fosta societate se numea I.C.S.A.A.P. ALEXANDRIA …
inca NU AVETI LISTA COMPLETA CU SPATIILE INCHIRIATE PE MAI NIMIC – NISTE SUTE DE DOLARI – DE LA COMALEX SI SUBINCHIRIATE PE MII DE EURO ….. SI CUM OCOLESC PLATA DE IMPOZITE CATRE BUGET ….. +
sic. Teleormanul nostru mega sarac,
versus Teleormanul lor MEGA BOGAT.
AL ”BAIETILOR DaSTEPTI” ….. +