liberinteleorman.ro

Banii și politica – legătura dintre resursele publice și finanțarea partidelor politice

7 septembrie 2017

Monica Vasilescu

Pe 7 și 8 septembrie, la București, se desfășoară o conferință internațională numită „Banii și politica – legătura dintre resursele publice și finanțarea partidelor politice”. La Hotel Athénée Palace Hilton, sala Diplomat, au particcipat, astăzi, mai mult de 60 de experți în finanțarea partidelor, procurori, jurnaliști de investigație și experți în achiziții publice, provenind din țări ca România, Croația, Bulgaria, Lituania, Estonia, Republica Cehă, Polonia, Austria, Letonia, Moldova, Ucraina, Georgia, Belgia, Franța, Italia, unii dintre aceștia fiind reprezentanți ai unor instituții internaționale precum GRECO, OSCE/ODIHR sau IDEA International. Participanții au explorat legătura dintre finanțarea partidelor politice și achiziții publice, respectiv riscul de abuz de resurse publice, o temă intens dezbătută azi în Europa în contextul îngrijorărilor legate de buna guvernare, transparentizare și reforma finanțării partidelor politice. De asemenea, a fost lansat un raport cu privire la politizarea fondurilor publice europene și naționale pentru infrastructură, care acoperă România și Croația, o țară cu aceleași probleme de corupție, despre care a vorbit sincer și neconvențional Munir Podumljak, executive director Partnership for Social Development. Referitor la perspectivele europene privind consolidarea bunei guvernări și combaterea utilizării abuzive a bunurilor publice s-au exprimat: Sorin Ioniță – președinte Expert Forum, Mihaela Virginia Toader – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și fonduri europene, Inguna Kramina – policy officer European Commission, Cristopher Speckbacher – head of section, GRECO, Jacopo Leone, democratic Gouvernance Officer at OSCE, office for Democratic Institutions and Human Rights.

TelDrum în top

Din discuții nu putea lipsi Teldrum, dar și alte firme abonate la licitații, legatura între bugetele publice și finanțarea ilicită a partidelor/campaniilor, sifonarea de bani publici prin firme de partid etc. fiind și ele teme esențiale de dezbatere. Potrivit unui raport privind distribuirea fondurilor naționale și europne, prezentat de Septimius Pârvu – reprezentant al Expert Forum, un organism independent care promovează transparența, buna guvernare și buna folosire a banului public, analiza a urmărit să se vadă unde se duc fondurile statului, cine este în spatele firmelor care obțin cele mai multe contracte publice sau dacă există vreo legătură între ele și finanțiștii partidelor. EFOR a publicat în Harta clientelismului date despre societățile unde s-au dus banii naționali pentru investiții și ce firme au fost mai norocoase decât altele în câștigarea de contracte cu primăriile sau consiliile județene, dar și bani europeni. Conform analizei Expert Forum, în Teleorman, contractele au fost atribuite în proporție mare către o firmă regină în județ, Teldrum. Jumătate dintre contractele companiei VIP, adorată de liderul PSD – Liviu Dragnea, sunt semnate la Consiliul Județean Teleorman. În statistici au apărut și alte partide ai căror beneficiari, președinți de consilii județene sau primari, s-au jucat cu banii naționali, printre care PNL și PDL.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Au predat ștafeta tinerilor salvatori

Următorul articol

Primăria Alexandria „se curăță” de profesioniști – Reorganizare administrativă în stil PCR (Pile, Cunoștințe și Relații)

Cele mai recente articole de Actualitate